Barcelona pelasi poikkeuksellisella kokoonpanolla Mestarien liigan ottelun Kiovan Dynamoa vastaan. Se tuotti hedelmää ja Ronald Koemanille positiivisen ongelman.

Jo ottelun alla Koeman yllätti jättämällä Lionel Messin ja Frenkie de Jongin täysin kokoonpanon ulkopuolelle. Ottelun joutuivat jättämään väliin myös loukkaantuneet Ansu Fati, Gerard Piqué, Ronald Araújo, Samuel Umtiti, Sergi Roberto ja Sergio Busquets.

Tunti ennen ottelun alkua paukkui lisää yllätyksiä: Antoine Griezmann ja Jordi Alba penkillä.

Barcelonan normaalista ihanneavauksesta avauskokoonpanossa nähtiin oikeastaan vain maalivahti Marc-André ter Stegen, toppari Clément Lenglet ja hyökkäävät pelaajat Pedri sekä Philippe Coutinho.

Tässä kohtaa moni jo osannee arvata, että peliaikaa sai moni sellainen, joka on jäänyt tällä kaudella vähäiselle vastuulle: Óscar Mingueza (pakon edessä), Júnior Firpo, Carles Aleñá, Trincão ja Martin Braithwaite olivat kaikki avauksessa. Lisäksi Riqui Puig, Matheus Fernandes ja Konrad de la Fuente pääsivät vaihdosta sisään.

”Näimme nälkäisen joukkueen”

Lopputulos oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Avausjaksolla Barcelona ei vielä tahtonut päästä murtautumisvaiheesta maalipaikoille, mutta toisella puoliajalla hanat aukesivat. 4-0 vieraissa Kiovan Dynamoa vastaan on kakkosketjun kavereilta kovan luokan suoritus.

– Näimme nälkäisen joukkueen. Teimme neljä maalia, tärkeät pelaajat saivat lepoa ja nuoret ansaitsivat nämä peliminuutit. He saivat tulosta aikaan, Koeman sanoi lehdistölle pelin jälkeen.

Mahdollisuuden antaminen kannatti, sillä onnistujia löytyi useita.

Vahva debyytti Minguezalta

21-vuotias Mingueza pelasi uransa ensimmäisen ottelun Barcelonan edustusjoukkueessa. Heti täydet 90 minuuttia ja vakuuttava esitys. Mingueza oli suorastaan puolustuslinjan johtaja. Minguezalle kirjattiin kuusi syötönkatkoa ja hän antoi koko ottelussa toiseksi eniten syöttöjä. Syötöt löysivät perille 93,5-prosenttisesti ja kaiken lisäksi Mingueza syötti yhden maalin.

Ei ihme, että pelin jälkeen Koeman sanoi näin:

– Mingueza osoitti, että voimme luottaa häneen.

Firpokin pelasi ensin vasemmalla laidalla ja myöhemmin topparina Lenglet’n tilalla yhden Barcelona-uransa parhaista otteluista. Siinä C Moren selostaja Tero Karhu oli tosin aivan oikeassa, että Firpo hieman epäröi aktiivisessa hyökkäysten tukemisessa. Siihen Jordi Alba toi toisella jaksolla uuden vaihteen.

Keskikentällä Aleñá näytti siltä, kuin mitään pelitaukoa ei olisi ollutkaan. Vaikka Miralem Pjanic pelasi rinnalla, Aleñá oli hieman yllättäenkin se, jonka kautta peli enemmän pyöri. Aleñálle kirjattiin 107 syöttöä käsittämättömällä 99,1 prosentin onnistumistarkkuudella. Kukaan muu pelaaja ei syöttänyt ottelussa yhtä montaa kertaa. Aleñá myös loi yhdessä Alban kanssa eniten maalipaikkoja, kaksi kumpikin.

Fernandes ja Konrad jäivät debyytissään vielä hieman varjoon, mutta hyökkäyksessä sen sijaan Braithwaite löi näyttöjä tiskiin. Tanskalainen pelasi väkevästi target-pelaajana ja viimeisteli tehot 2+1.

Entä sitten se, jonka peliajan puolesta on eniten kuulunut vaateita?

Riqui Puig ei ollut avauksessa, mutta pääsi kentälle 64. minuutilla. On toivottavaa, että Koeman ymmärtää, mitä Puig voi joukkueeseen tuoda. 21-vuotias väkkärä on käsittämättömän nopea pyörähtämään pallon kanssa. Sisään tultuaan Puig kykeni välittömästi nostamaan Barcelonan murtautumisvaiheen uhkaa.

Ja tulihan Puigille se yksi huippuluokan maalipaikkakin. Siitä olisi maali pitänyt tehdä, mutta kuti karkasi pahasti yli maalin.

Jatkossa lisää näyttöpaikkoja?

Koeman teki ottelussa paljon kokeiluja. Paljon tuon paremmin vähälle peliajalle jääneet ja suorastaan koirankopissa olleet pelaajat eivät olisi voineet onnistua.

[readmore from=Barcelona]

Koeman tavallaan asetti itsensä nyt hankalaan asemaan. Sen verran hyvin niin moni kakkosketjun pelaaja esiintyi.

Otteluruuhkaa on jatkossakin edessä, ja Barcelona on nyt varmuudella jatkossa Mestarien liigassa. Voisi kuvitella, että rotaatiota nähdään tulevina viikkoina lisää.

Mitä lähemmäs vuodenvaihdetta tullaan, aletaan olla vaikean päätöksen edessä: lähettääkö vähälle peliajalle jääneitä lainalle, vai annetaanko heille kunnolla näyttöpaikkoja myös loppukauden aikana? Ainakin ensimmäinen koe meni hyvillä arvosanoilla läpi.