Siirtoikkuna-analyysi: Isot kalat jäävät Barcelonalta saamatta – silti paras siirtoikkuna Barcalle vuosikausiin

© Kuva: Getty Images

Barcelonalta on odotettu tänä kesänä jättimäisiä hankintoja. Niitä ei ole nyt tulossa. Silti siirtoikkuna voi osoittautua Barcalle parhaaksi vuosikausiin.

Muutokset – etenkin tulijoita reilusti

Viimeisen vuoden (tai kahden) ajan on puhuttu paljon Neymarin paluusta. Ei toteudu. Paljon on myös puhuttu Lautaro Martínezista. Nyt näyttäisi siltä, ettei toteudu sekään siirto. Silti Barcelona on jo sopinut useammasta kaupasta tälle kesälle.

Suurimman huomioarvon vei Juventuksen kanssa tehty vaihtokauppa, jossa Arthur siirtyy Juveen ja Miralem Pjanic Barcaan. Äkkiseltään kuulostaa hassulta, että Barcelona myy 24-vuotiaan Arthurin 72 miljoonalla eurolla saadakseen 30-vuotiaan Pjanicin 60 miljoonalla. Vaihtokauppa osaltaan selittyy kentän ulkopuolisilla asioilla, joita avasimme aiemmin kesällä.

Toki Pjaniciin liittyy myös ihan puhtaan pelillisiä ulottuvuuksia. Pjanic on huomattavasti Arthuria aktiivisempi niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan. Päättyneen kauden sarjapeleissä Pjanic esimerkiksi teki 1,5 taklausta ja 1,1 syötönkatkoa ottelua kohden. Arthurin lukemat olivat 0,7 ja 0,2. Avainsyötöt menivät Pjanicin hyväksi 1,9-0,6. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, mille tontille Pjanicia on ensi kaudeksi kaavailtu: keskikentän pohjalle vai keskikenttätrion ylemmälle oksalle.

Pjanic-Arthur-kauppa on siis vienyt otsikot, ja siinä samalla on osalta voinut mennä ohi todennäköisesti paljon kovemmaksi osoittautuva kauppa: Trincão. Ikää 20 vuotta, pelipaikkana oikea laitahyökkääjä (joskin Lionel Messin pelatessa siellä Trincão joutunee siirtymään toiselle laidalle).

Barcelona maksoi Trincãosta portugalilaiselle Bragalle 31 miljoonaa euroa. Nyt – ilman että kaveri on pelannut Barcassa peliäkään – on jo puhuttu, että muut suurseurat olisivat valmiita pulittamaan Trincãosta jopa 60 miljoonaa euroa. Mikä tämä mies on?

Päättyneellä kaudella Portugalin liigassa 28 (17 avauksessa) ottelua, joissa kahdeksan maalia ja kuusi maalisyöttöä. Haastoja Trincãolle merkittiin peräti 2,3 ottelua kohden. Jo nyt Barcan seurajohto on ilmoittanut, että Trincão ei lähde lainalle, vaan hän on mukana Barcan miehistössä, kun uusi kausi alkaa. Ansu Fatin ohella kovan luokan kirittäjä Antoine Griezmannille.

Vielä Trincãoa pienemmällä huomiolla ovat menneet Matheus Fernandesin ja Pedrin allekirjoitukset. Fernandes on 22-vuotias keskikenttäpelaaja, joka siirtyy Barcelonaan Palmeirasista. Pedri taas operoi laitahyökkääjänä, ja hänellä on ikää vasta 17 vuotta. Pedri siirtyy Barcelonaan Las Palmasista.

Fernandes oli jo kevätkauden lainalla Real Valladolidissa hakemassa tuntumaa La Ligaan. Vastuuta tuli vain kolmessa ottelussa yhteensä 166 minuutin verran. On hyvin mahdollista, että Fernandes lähetetään alkavaksi kaudeksi Barcasta lainalle johonkin muualle.

Sen sijaan Pedri saattaa murtautua suoraan Barcelonan ykkösjoukkueen kokoonpanoon. Las Palmasissa nuorukainen sai ison roolin ja hän takoi päättyneellä kaudella Segundan 36 ottelussa tehot 4+7. Jos Pedri ja Trincão pidetään Barcassa, alkavan kauden laitahyökkääjäosasto on tässä: Lionel Messi, Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann, Trincão, Pedri, Ansu Fati. Kaikille ei millään riitä peliaikaa.

Barca saa vielä muutaman muunkin ”vahvistuksen”. Riqui Puig, Fati ja Ronald Araújo nostetaan virallisesti B-joukkueesta edustukseen. Kolmikosta etenkin Puig ja Fati ovat jo ehtineet väläyttää osaamistaan. Jotain kertoo se, että moni Barcelonan kannattaja oli pettynyt, kun Puig ja Fati eivät olleet avauksessa Mestarien liigan neljännesvälieräottelussa Napolia vastaan.

Araújo on pelannut vasta kuudessa ykkösjoukkueen ottelussa, mutta 21-vuotiaalle topparillekin on povattu – ainakin tässä vaiheessa – hyvää tulevaisuutta Barcelonassa. Syy on ennen kaikkea ajoitus. Samuel Umtitin vammakierre pahenee vuosi vuodelta, ja Gerard Piquén ura ei kestä enää montaa vuotta.

Puigin, Fatin ja Araújon lisäksi omista kasvateista sauman on tämän hetken tietojen mukaan saamassa Carles Aleñá, joka pelasi kevätkauden lainalla Real Betisissä. Peliajan saaminen ei tosin ole ihan läpihuutojuttu, sillä nokkimisjärjestyksessä Aleñán edellä olisivat melko lailla varmuudella Sergio Busquets, Pjanic, Frenkie de Jong ja Arturo Vidal – ehkä myös Puig ja Ivan Rakitic. Aleñán kannattanee toivoa, että Vidal ja Rakitic käyvät kaupaksi – lehtitietojen mukaan Barca yrittää saada molempia myydyksi.

Lainalta palaavat myös Rafinha, Oriol Busquets, Jean-Clair Todibo, Juan Miranda, Philippe Coutinho ja Moussa Wagué. Barca yrittää vimmatusti myydä ainakin Rafinhaa, Todiboa ja Coutinhoa. Oriol Busquetsin, Mirandan ja Waguén suhteen tilanne on auki: taso ei oikein riitä Barcelonaan eikä myynneistäkään ole luvassa isoja rahoja. Olisi muuten tietyllä tapaa hyvinkin mielenkiintoista nähdä Coutinho Barcassa ensi kaudella, mikäli mies ei mene kaupaksi. Kenties Quique Setiénin alaisuudessa homma toimisi?

Varmoja lähtijöitä ovat Arthurin lisäksi Carles Pérez, Marc Cucurella ja Arda Turan. Arthuria lukuun ottamatta kenenkään lähtö ei muuta mitään viime kuukausiin verrattuna, sillä kaikki ovat pelanneet lainalla muissa seuroissa.

Tarpeet – toppari, Vidal vol. 2 ja keskushyökkääjä

Kuten heti jutun alussa puolittain lupailin, tämän kesän siirtoikkuna voi osoittautua pidemmällä aikavälillä todella arvokkaaksi Barcelonalle. On ostettu lupaavia pelaajia ja omasta akatemiasta on nousemassa pitkästä aikaa todella kovan luokan lupauksia – vieläpä useampi samaan aikaan.

Silti joitain pelipaikkoja Barcan olisi edelleen syytä vahvistaa.

Topparin tontti on ehkä kaikkein kriittisin. Piqué on 33-vuotiaana hidas kuin Sami Hyypiä, ja Umtiti on vuosi vuodelta yhä pahemmin hajalla. Todibon ja Araújon samanaikainen nostaminen Barcan ykkösjoukkueen voisi olla ratkaisu, mutta jostain syystä Barcelonassa nähdään Todibo vain erinomaisena myyntikappaleena.

Viimeaikaiset huhut ovat tuomassa Barcelonaan Manchester Cityn Eric Garcíaa. Kyseessä on vasta 19-vuotias Barca-kasvatti, joka siirtyi Cityn organisaatioon kaksi vuotta sitten. Garcían sopimus päättyy vuoden kuluttua, eikä hän ole halunnut tehdä jatkoa Cityn kanssa. García on jo pelannut 22 ottelua Cityn ykkösjoukkueessa. On hyvin mahdollista, että García palaa kotiin Barcelonaan, joko rahaa vastaan tänä kesänä tai ilmaiseksi ensi kesänä.

Toinen vahvistettava alue on keskushyökkäys. Luis Suárez on seuran kaikkien aikojen parhaita maalipyssyjä, mutta uruguaylaisen parasta ennen -merkintä on mennyt vanhaksi jo hyvän aikaa sitten. Suárezilla on ikää 33 vuotta ja hänet on pitänyt korvata useamman kauden ajan. Sopivaa seuraajaa sopivaan hintaan ei ole löytynyt. Griezmann ei ole puhdas sentteri, Luka Jovic valitsi Real Madridin ja niin edelleen.

Useamman kuukauden ajan on riittänyt jatkuvasti puhetta Lautaro Martínezista, mutta nyt näyttäisi siltä, ettei Barcalla ole tarpeeksi rahaa. Juuri nyt näyttää siltä, että Suárezilla mennään vielä ainakin ensi kausi. Koko ajan uuden sentterin löytäminen muuttuu akuutimmaksi asiaksi.

Barcan maalivahti- ja laitaosastot ovat melko hyvällä mallilla, mutta keskikenttä kaipaisi tietynlaista pelaajaprofiilia. Sitä edustaa Arturo Vidal ja ennen Vidalia sitä edusti Paulinho. Tarvitaan juoksija, repijä, raastaja. Tarvitaan pelaaja, joka pärjää juuri ja juuri Barcelonan syöttöpelaamisessa, mutta jonka avut ovat ihan muualla ja siksi hänen syöttöosaamistaan katsotaan läpi sormien. Tarvitaan poikkeus, joka vahvistaa säännön.

Paulinhoa ei enää ole ja Vidalia Barca-johto yrittää tiettävästi myydä. Vaikka Vidal jatkaisi, ikää chileläisellä on jo 33 vuotta ja hänen sopimuksensa päättyy vuoden kuluttua.

Vaan mistä löytyisi uusi Vidal? Real Madrid löysi jo omansa Fede Valverdessä. Voisin lyödä vetoa, että Barcelonassa etsitään kuumeisesti jotain vastaavaa.

Lopuksi

Paljon on taas tapahtunut ja paljon vielä tapahtuu ennen kuin uusi kausi alkaa. Juuri nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että kaikesta sekoilusta huolimatta Barcelona on jäämässä tämän kesän siirtoikkunasta kirkkaasti voitolle.

Jos Barca-johto ei tilannetta mokaa (ei kannata pidättää hengitystä), kokoonpanosta löytyy nyt useita sellaisia pelaajia, jotka ovat urallaan matkalla ylöspäin. Tällaista tilannetta ei Barcassa ole vähään aikaan ollut.

Samaan aikaan Barcassa on niin ikään pitkästä aikaa sellainen tilanne, että lähes pelkistä omista kasvateista saisi koottua ihan kohtuullisen kovan avauskokoonpanon. Se on jotain, mitä Barcelonan kannattajat arvostavat.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


CFR CLUJ vs KUPS – 100.00 JÄTTIKERROIN

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Lyö vähintään 1€ veto KuPSin voitosta.

Saat 100.00 jättikertoimen!