Lionel Messi hehkutti elokuussa isoon ääneen, että tällä kaudella Barcelona haluaa taas palauttaa Mestarien liigan isokorvaisen voittopokaalin Kataloniaan. Edellisen kerran Barca juhli voittoa keväällä 2015, kun finaalissa kaatui Juventus.

Haave ei kuitenkaan toteutunut, kun Barcelona romahti tiistaina Liverpoolissa ja hukkasi uskomattomasti otteluparissa hankkimansa 3-0 -johdon.

Hyytyminen vieraskentällä ei ole nyky-Barcelonalle kuitenkaan mitään uutta, sillä viimeisten kolmen kauden aikana joukkue on rämpinyt Mestarien liigan pudotuspeleissä vieraissa pahemman kerran. Viimeisten seitsemän vieraspelin saldo on yksi voitto, kaksi tasapeliä ja neljä tappiota, ja maaliero umpisurkea 2-15.

Keväällä 2017 Barcelona hävisi vieraissa PSG:lle 0-4 ja Juventukselle 0-3. Legendaarinen 6-1 -voitto Camp Noulla PSG:stä vei Blaugranan sentään edes puolivälieriin. Vuotta myöhemmin Barcelona pelasi Chelseata vastaan vieraissa 1-1 -tasapelin, mutta romahti sitten puolivälierissä AS Romalle 0-3, pudoten jatkosta kolmen maalin etumatkastaan huolimatta.

Tällä kaudella Barcelonan verkko pysyi kahdesti vieraskentälläkin koskemattomana. Lyonista tuomisina oli 0-0 -tasapeli, ja Old Traffordilta irtosi vihdoin ja viimein myös vierasvoitto. Manchester United kukistui vieraissa niukasti 1-0. Liverpool oli kuitenkin liikaa, kun sekä Divock Origi että Georginio Wijnaldum panivat pallon kahdesti Barcelonan verkkoon.

Näitä lukemia vasten on helppo kuvitella, että Barcelonalla on ensi kevään vieraspeleissä jo melkoinen apina niskassaan, ja paineet vain kasvavat, jos Barca sattuu voittamaan kotipelinsä kolmen maalin marginaalilla.

Pedro Martin

@pedritonumeros
El Barça fuera en eliminatorias de Copa de Europa de las tres últimas campañas:
1 victoria
2 empates
4 derrotas
2 gol a favor y 15 en contra

El Madrid fuera en eliminatorias de Copa de Europa de las tres últimas campañas:
6 victorias
1 derrota
15 goles a favor y 7 en contra

Kauemmas historiaan katsoessa näemme myös, että Barcelonan semifinaalisaldo Mestarien liigassa ja sen edeltäjässä Euroopan Cupissa on ylipäätään negatiivinen. 16 välierien otteluparistaan se on hävinnyt yhdeksän, eli yli puolet. Seitsemästä loppuottelustaan Barcelona on kuitenkin pystynyt voittamaan viisi.

Pedro Martin

@pedritonumeros
El Barça ha perdido 9 de 16 semifinales de Copa de Europa:
Madrid en 1960
Leeds en 1975
Valencia en 2000
Madrid en 2002
United en 2008
Inter en 2010
Chelsea en 2012
Bayern en 2013
Liverpool en 2019