Atlético Madrid – kausiennakko 2019-20: Uudella ilmeellä kahden suuren haastamiseen

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Atléticon viime kausi oli kaksijakoinen.

Kausi alkoi loistavasti, kun Real Madrid kaatui UEFA Super Cupissa maalein 4-2. Kyseinen pokaali jäi kuitenkin Atléticon kauden ainoaksi.

Maalinteko-ongelmat koituivat jälleen Atléticon kohtaloksi mestaruustaistelussa. Atlético teki La Ligassa yhteensä vain 55 maalia. Mestaruuden voittanut Barcelona iski 90 maalia ja toista kertaa peräkkäin Atléticon taakse jäänyt Real Madrid onnistui 63 otteeseen maalinteossa.

Omaa kieltään Atléticon maalinteko-ongelmista kertoi se, että tammikuun lopussa Atléticoon saapunut Álvaro Morata oli viime kaudella Atléticon toiseksi paras maalintekijä kuudella maalillaan.

Atlético oli kuitenkin toista kautta peräkkäin ainoa seura, joka kykeni näennäisesti taistelemaan Barcelonan kanssa sarjamestaruudesta edes jonkin aikaa. Se on Atléticolle varsin mukava saavutus, vaikkei se seuran pokaalikaappia kasvatakaan.

Cup-kilpailut menivät Atléticolta penkin alle. Copassa Girona pudotti Atléticon neljännesvälierissä haettuaan Metropolitanolta 3-3 -tasapelin. Mestarien liigassa Atlético voitti neljännesvälierien avausosassa Juventuksen maalein 2-0 ja pelasi kauden parhaan ottelunsa, mutta toisessa osassa Juventus murskasi Atléticon 3-0 edeten ansaitusti jatkoon.

76 pisteen kausi La Ligassa on Atléticolle varsin hyvä, mutta kokonaisuudessa se ei riitä, kun Mestarien liigassa ja Copassa tie tyssäsi jo neljännesvälierävaiheessa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Lucas Hernández (kp, 23, Bayern München)

Lucas Hernández nousee tulevaisuudessa maailman parhaiden keskuspuolustajien joukkoon. Kuva: Getty

Atléticon kannalta pelillisesti suurin menetys. Seuran oma kasvatti kykenee pelaamaan huipputasolla niin topparina kuin laitapuolustajanakin. Lucas oli kaudella 2017-18 Atléticon selvästi paras puolustaja. Viime kausi oli rikkonainen jatkuvien loukkaantumisten vuoksi ja Lucas pelasi viimeisen ottelunsa Atléticossa helmikuun alussa. Hieman sen jälkeen Bayern vahvisti hankkineensa Lucasin 80 miljoonalla eurolla ja maailmanmestari käväisi välittömästi polvioperaatiossa. Loppukauden Lucas kuntoutti itseään Münchenissa.

 

Rodrigo (kk, 23, Manchester City)

Manchester City maksoi Rodrigon 70 miljoonan euron ulosostopykälän. Kuva: Getty

Rodrigo ehti viettää Atléticossa vain yhden kauden. Rodrigo saapui kasvattajaseuraansa viime kesänä Villarrealista ja nappasi välittömästi avauskokoonpanon paikan itselleen. Rodrigo ei missään vaiheessa sopeutunut täysin Atléticon ja Diego Simeonen tapaan ymmärtää jalkapalloa, mutta oli silti ylivoimaisesti Atléticon tärkein pelaaja keskikentällä. Se kertoo kaiken tarpeellisen siitä, kuinka hyvä ja taitava pelaaja on kyseessä. Rodrigo on jo nyt kenties maailman paras pelipaikallaan.

 

Diego Godín (kp, 33, Internazionale)

Godín sai näyttävät jäähyväiset Metropolitanolla. Kuva: Getty

Godín on yksi Atléticon seurahistorian suurimmista yksittäisistä pelaajista. Godín edusti Atléticoa yhdeksän vuoden ajan ja voitti seurassa Mestarien liigaa lukuun ottamatta kaiken mahdollisen. Nousi Simeonen alaisuudessa maailman parhaimpien toppareiden joukkoon ja jättää luonnollisesti suuren aukon keskuspuolustukseen.

Godín halusi jäädä seuraan, mutta Atlético ei suostunut luopumaan säännöistään, eikä siten tarjonnut Godínille kuin vain yhden vuoden mittaista jatkosopimusta, vaikka Godín halusi vähintään kaksivuotisen sopimuksen. Internazionale tarjosi kolmen vuoden sopimusta ja uruguaylainen poistui Milanoon.

 

Filipe Luís (lp, 33, Flamengo)

Filipe Luís edusti Atléticoa kahdeksan vuoden ajan. Kuva: Getty

Filipe on kenties koko seurahistorian paras vasen laitapuolustaja. Teknisesti hyvin taitava puolustaja oppi Simeonen alaisuudessa myös puolustamisen jalon taidon ja oli useamman vuoden ajan yksi monipuolisimmista laitapuolustajista Euroopassa. Filipe on aina ollut yksi aliarvostetuimmista pelaajista Euroopan kentillä, ja se näkyi hyvin silloin, kun Filipe ei pelannut. Atlético kärsi luovuuden puutteesta vasemmalla laidalla, eivätkä korvaajat olleet yhtä monipuolisia. Filipen sopimus loppui, eikä seura tarjonnut uutta jatkosopimusta. Palasi kotimaahansa Brasiliaan ja teki sopimuksen Flamengon kanssa. Kertoi palaavansa uransa jälkeen Atléticoon.

Antoine Griezmann (kh, 28, Barcelona)

Griezmann edusti Atléticoa viiden vuoden ajan. Kuva: Getty

Griezmann on yksi Atléticon seurahistorian parhaimmista pelaajista. Ranskalainen nousi viiden Atléticossa pelaaman kauden aikana seuran historian viidenneksi parhaimmaksi maalintekijäksi. Griezmann teki Atléticossa yli 130 maalia ja on Simeonen aikakauden paras maalintekijä. Griezmann oppi puolustamaan Simeonen alaisuudessa ja puolustusmoraali onkin nykyään yksi Griezmannin tavaramerkeistä. Simeone ja Atléticon pelaajat myönsivät julkisesti, ettei Griezmannin poistuminen sujunut hyvin. Atlético valitti Griezmannista ja Barcelonasta FIFA:lle ja Espanjan jalkapalloliitto otti siirron itse tutkintaan.

Juanfran (lp, 34, São Paulo)

Juanfran kertoi palaavansa Filipen tapaan uransa jälkeen työskentelemään Atléticossa. Kuva: Getty

Juanfran on Godínin ja Filipen tapaan todellinen Atlético-legenda. Juanfran edusti Atléticoa kahdeksan ja puolen vuoden ajan. Juanfran saapui Atléticoon oikeana laitahyökkääjänä, mutta Simeone muokkasi hänestä laitapuolustajan. Se tuntui aluksi mahdottomalta, sillä Juanfran ei ollut koskaan aiemmin pelannut puolustavassa roolissa, mutta Simeonen alaisuudessa Juanfran kehittyi paremmaksi koskaan. Oli uransa huipulla vuodet 2013-2016, jolloin Juanfran oli ehdottomasti yksi maailman parhaimmista oikeista laitapuolustajista. Filipen tapaan ei saanut koskaan ansaitsemaansa arvostusta. Simeonen aikakauden soturi. Siirtyi São Pauloon.

 

Gelson Martins (ol, 24, Monaco)
Luciano Vietto (kh, 25, Sporting Lissabon)
André Moreira (mv, 23, Belenenses)
Nehuén Pérez (kp, 19, Famalicão)

Pelaajasiirrot – saapuneet

João Félix (ol, 19, Benfica)

João Félix oli loistava Atléticon harjoituskaudella. Kuva: Getty

Atlético maksoi Félixin 126 miljoonan euron ulosostopykälän. Atléticolla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin maksaa Félixin ulosostopykälä, jos seura halusi hänet, sillä muuten Manchester City olisi maksanut samaisen summan. Félix pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa Benfican edustusjoukkueessa ja pelasi lopulta loistavan kauden. Félix teki kaikissa kilpailuissa yhteensä 20 maalia ja antoi 11 maalisyöttöä.

Atléticossa tahti on jatkunut samanlaisena harjoituskaudella. Félix teki viidessä ottelussa neljä maalia ja antoi kolme maalisyöttöä. Mukaan mahtui muun muassa kaksi komeaa maalia Juventusta vastaan ja Madridin derbyssä maali ja kaksi maalisyöttöä. Félix on löytänyt Diego Costasta itselleen tutkaparin ja se lupaa hyvää Atléticon kannalta.

Mario Hermoso (kp, 24, Espanyol)

Atlético maksoi Hermososta noin 25 miljoonaa euroa. Kuva: Getty

Hermoso on Atléticolta loistava hankinta. Espanjan A-maajoukkueen avaukseen noussut toppari kykenee pelaamaan niin keskuspuolustuksessa kuin laitapuolustajanakin. Monipuolinen Hermoso on parempi topparina ja pelaa Simeonen alaisuudessa varmasti enemmän keskuspuolustuksessa kuin laidalla.

Hermoso pelasi hienon viime kauden Espanyolissa ja oli yksi sarjan parhaista toppareista. Hermoson suurin vahvuus on pallollinen osaaminen. Real Madridin kasvatti kykenee avaamaan peliä, ja tämä on ensimmäinen kerta Simeonen aikakaudella, kun luotsilla on käytössään pallollisesti hyvin laadukas toppari.

Marcos Llorente (kk, 24, Real Madrid)

Marcos Llorente korvaa Atléticossa Rodrigoa. Kuva: Getty

Llorente saapui Atléticoon korvaamaan Rodrigoa. Llorente jäi Real Madridissa pienelle vastuulle ja halusi poistua kasvattajaseurastaan muualle. Atléticossa tarjolla on lähtökohtaisesti suurempi rooli, mutta Atléticollakin on keskikentälle useita vaihtoehtoja, eikä Llorente nappaa helpolla avauksen paikkaa. Llorente on Rodrigon tavoin pallovarma pelaaja, joka on parhaimmillaan pallonriistämisessä ja sijoittumisessa, eikä madridilaisen pelin avaaminenkaan ole huonoimmasta päästä. Jos saa tarpeeksi suuren roolin, voi nousta helposti Espanjan A-maajoukkueen mukaan.

Kieran Trippier (lp, 28, Tottenham)

Trippier on pelannut jo aiemmin Metropolitanolla. Kuva Mestarien liigan finaalista kesäkuun alulta. Kuva: Getty

Trippier saapui Atléticoon korvaamaan Juanfrania. Trippier oli viime kaudellakin suuressa roolissa Tottenhamissa, kun seura eteni Mestarien liigan finaaliin, mutta viime kausi oli huomattavasti heikompi kuin edellinen. Trippier nousi Englannin kansallissankariksi MM-kisoissa kesällä 2018. Trippier on erikoistilannespesialisti ja ennen kaikkea kykenee lähettämään loistavia keskityksiä, kuten harjoituskaudella nähtiin. Taistelee Santiago Ariasin kanssa avauksen paikasta.

 

Renan Lodi (lp, 21, Athletico Paranaense)

Renan Lodi saapui Atléticoon noin 20 miljoonalla eurolla. Kuva: Getty

Lodi korvaa Filipeä. Filipe kertoi espanjalaislehdistölle Lodin olevan Brasilian suurin puolustajalupaus, josta puhutaan A-maajoukkueen sisällä jatkuvasti. Lodin odotetaan nousevan Brasilian A-maajoukkueeseen pian. Teknisesti hyvin taitava Lodi nousi huipulle kotimaassaan Brasiliassa etenkin haastokyvyllään ja nopeudellaan. Lodi ei ole vielä järin laadukas puolustussuuntaan, mutta Simeonen alaisuudessa kehittyy siinä. Alustavasti avauskokoonpanon pelaaja.

 

Héctor Herrera (kk, 29, Porto)

Héctor Herrera tuo Atléticoon kaksinkamppailuvoimaa. Kuva: Getty

Porton kapteeni saapui Atléticoon ilmaisella siirrolla. Tuo Atléticon keskikentälle kaivattua kokemusta ja johtajuutta. Herrera on tuskin avauskokoonpanon pelaaja, mutta on hieman erilainen vaihtoehto keskikentälle. Simeone on kehunut Herreraa harjoituskaudella etenkin siitä, miten vahvasti meksikolainen saapuu toisesta linjasta maalintekopaikoille. Ei aloita kautta avauskokoonpanossa, mutta saa todellisen mahdollisuuden näyttää taitojaan.

 

Felipe (kp, 30, Porto)

Felipe on debytoinut Brasilian A-maajoukkueessa. Kuva: Getty

Saapui Atléticoon Herreran tapaan Portosta. Felipe oli viime kaudella yksi Mestarien liigan parhaista toppareista, ja johti Porton puolustusta kolmen vuoden ajan ennen Atlético-siirtoaan. Kookas toppari on vahva vääntäjä kaksinkamppailuissa, mutta on samalla myös hyvin taitava teknisesti. Atlético on kaivannut jo pidemmän aikaa pääpelivoimaa ja Felipe tuo sitä Simeonelle. Kilpailee pelipaikasta Stefan Savicin ja Hermoson kanssa.

 

Ivan Saponjic (kh, 21, Benfica)
Nicolás Ibañéz (kh, 24, Atlético San Luis)

Tiesitkö

Atlético on sijoittunut kaksi kautta peräkkäin Real Madridin edelle La Ligassa. Edellisen kerran Atlético oli sijoittunut kaksi kertaa putkeen Real Madridin edelle sarjassa vuosina 1984-86. Atlético ei ole koskaan historiansa aikana ollut kolme kertaa peräkkäin Real Madridin edellä. Nyt Simeonen suojateilla on siihen mahdollisuus.

Valmennus

Diego Simeone

Alkava kausi on Simeonen kahdeksas kokonainen kausi Atléticon päävalmentajana. Kuva: Getty

Simeone on Atléticon mittavan seurahistorian tärkein yksittäinen henkilö.

Pelaajana pitkälti asenteensa avulla uutta uskoa kannattajiin luonut Simeone on ylittänyt valmentajana kaikki odotukset ja jatkaa projektiaan Atléticossa tuoreen jatkosopimuksen myötä ainakin kesään 2022 saakka. Nyt argentiinalaisluotsi on kuitenkin valtavan haasteen edessä.

Useat avainpelaajat pakkasivat laukkunsa ja poistuivat seurasta. Simeonen vaativaan pelitapaan sopeutuminen vie oman aikansa. Vain harvat pelaajat ovat onnistuneet sopeutumaan siihen nopealla aikataululla ja usein uudet hankinnat aloittavat kauden penkin puolella. Nyt siihen ei ole aikaa, joten Simeonen on onnistuttava sopeutumisprosessissaan loistavasti.

Simeonen pelitapa on varmasti monille tuttu. Muotona toimii perinteinen 4-4-2, josta Simeone ei hevillä luovu. Simeone kaihtaa viimeiseen asti riskejä, antaa usein mielellään pallonhallinnan vastustajalleen ja iskee räväkästi vastaan. Simeone on noussut maailmankuuluksi valmentajaksi nimenomaan puolustuspelinsä avulla. Simeone on Getafen José Bordalásin tapaan valmentaja, joka luottaa ennemmin maalinestopeliin kuin maalintekopeliin.

Simeone on julkisesti todennut, ettei ole suuri pallonhallintajalkapallon ystävä ja haluaa joukkueensa pelaavan aktiivista vastahyökkäyksiin ja nopeaan suunnanmuutospeliin perustuvaa jalkapalloa. Pelin rakenteet eivät muutu, vaikka suuri osa avainpelaajista vaihtoikin maisemaa. On kuitenkin mahdollista ja jopa todennäköistä, että Simeone viilaa hieman pelitapaansa – käytännössä pakon edessä.

Simeone käytti yleensä hyökkäyksessään positionaalista etua, koska Griezmann oli sen tyyppinen pelaaja. On mielenkiintoista nähdä, millaiseksi Simeone muovaa Atléticon hyökkäyspelin Griezmannin jälkeisellä aikakaudella esimerkiksi João Félixin kanssa, kuka ei ole täysin identtinen pelaaja Griezmannin kanssa, vaikka onkin varsin samanlainen pelaajatyyppi ranskalaiseen verrattessa.

Tärkein pelaaja – Jan Oblak

Jan Oblak on monien mielestä maailman paras maalivahti. Kuva: Getty

Jan Oblak on ollut Atléticon tärkein yksittäinen pelaaja jo neljän vuoden ajan.

26-vuotias slovenialaisvahti on noussut kenties pelipaikkansa parhaaksi koko maailmassa. Oblak kantaa Atléticoa reppuselässään silloin, kun Atléticon peli on kaukana parhaastaan ja vain Oblak antaa joukkueelleen mahdollisuuden voittaa.

Oblak on maalillaan kuin itse rauhallisuus. Oblak ei tee itsestään numeroa, ei löydy lehtien kansista tai viihdy julkisuudessa, mutta Oblak on kenties maailman paras siinä tärkeimmässä roolissa, eli pallojen torjumisessa.

Oblak on Atléticolle kultaakin tärkeämpi. Monet väittävät Atléticon kivikovan puolustuksen auttavan Oblakia, mutta todellisuudessa Atléticon puolustus on ollut tuuliajoilla jo useamman vuoden ajan, eikä ole mitenkään verrattavissa esimerkiksi kauteen 2015-16, jolloin Simeonen puolustus oli vielä monen mielestä se kaikkein paras.

Oblak ja Atlético neuvottelivat yli vuoden jatkosopimuksesta ja espanjalaislehtien mukaan Atlético oli jo epätoivoinen sen suhteen. Lopulta osapuolet pääsivät kuitenkin yhteisymmärrykseen ja Oblak allekirjoitti keväällä kesään 2023 kestävän jatkosopimuksen.

Vain Simeonen jatkosopimus on Atléticolle tärkeämpi kuin Oblakin. Se kertoo kaiken tarpeellisen slovenialaisesta.

Arvio

Sija: 3

Atlético on ylittänyt itsensä viimeisen kahden kauden ajan ja onnistunut sijoittumaan toiseksi Real Madridin edelle. Se kuulostaa varsin helpolta ottaen huomioon etenkin Real Madridin viime kauden vaikeudet, mutta todellisuudessa se vaatii Atléticolta valtavasti.

Alkava kausi on ehdottomasti Simeonen aikakauden vaikein. Diego GodíninJuanfraninFilipe LuísinRodrigonLucas Hernándezin ja Antoine Griezmannin kaltaiset avainpelaajat poistuivat seurasta. Uudelleenrakennusprojekti ottaa aikaa, eikä uusien pelaajien sopeutuminen Simeonen pelitapaan tapahdu hetkessä.

Simeonen alaisuudessa Atléticon tavoite on ollut aina sijoittua kolmanneksi ja siten edetä seuraavaksi kaudeksi Mestarien liigaan. Atlético onnistunee siinä alkavallakin kaudella, mutta kahden ensimmäisen joukkoon pääseminen on suurista muutoksista johtuen epätodennäköistä.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13Jan OblakMVMaalivahti7.1.1993
1Ivo GrbicMVMaalivahti18.1.1996
2José GiménezKPToppari20.1.1995
15Stefan SavićKPToppari8.1.1991
18FelipeKPToppari16.5.1989
22Mario HermosoKPToppari18.6.1995
26Nehuén PérezKPToppari24.6.2000
12Renan LodiVPVasen laitapuolustaja9.4.1998
3Manu SánchezVPVasen laitapuolustaja24.8.2000
23Kieran TrippierOPOikea laitapuolustaja19.9.1990
24Sime VrsaljkoOPOikea laitapuolustaja10.1.1992
5Thomas ParteyPKKPuolustava keskikenttä13.6.1993
14Marcos LlorentePKKPuolustava keskikenttä30.1.1995
8Saúl ÑíguezKKKeskikentän keskusta21.11.1994
6Koke (C)KKKeskikentän keskusta8.1.1992
16Héctor HerreraKKKeskikentän keskusta19.4.1990
11Thomas LemarVHVasen laitahyökkääjä12.11.1995
21Yannick CarrascoVHVasen laitahyökkääjä4.9.1993
20VitoloVHVasen laitahyökkääjä02.11.1989
10Ángel CorreaOHOikea laitahyökkääjä9.3.1995
27Víctor MollejoOHOikea laitahyökkääjä21.1.2001
32Rodrigo RiquelmeOHOikea laitahyökkääjä2.4.2000
7João FélixKHKeskushyökkääjä10.11.1999
-Luis SuárezKHKeskushyökkääjä24.1.1987
19Diego CostaKHKeskushyökkääjä07.10.1988
25Nikola KalinicKHKeskushyökkääjä5.1.1988
17Ivan SaponjicKHKeskushyökkääjä2.8.1997

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.