Barcelona ja Athletic Club Bilbao kohtaavat toisensa Copa del Reyn loppuottelussa lauantai-iltana. Vastakkain on niin paljon suurta ja perinteikästä espanjalaista futiskulttuuria, että oksat pois.

Voitaisiin puhua siitä, miten Barcelona ja Athletic ovat kaksi kolmesta seurasta, jotka ovat aina (?!) pelanneet Espanjan pääsarjatasolla. Voitaisiin puhua siitä, miten Barcelona edustaa sisäpoliittisesti pirstaloituneessa Espanjassa koko Kataloniaa ja Athletic Baskimaata. Voitaisiin puhua siitä, miten suuria hahmoja seurojen historian parhaat maalintekijät Lionel Messi ja Telmo Zarra ovat koko espanjalaisessa futishistoriassa.

Puhutaan tässä jutussa kuitenkin akatemiamaailmasta. Niin paljon on maailmalla puhuttu Barcelonan La Masíasta, että keskitytään tällä kertaa Athleticin Lezamaan.

Tiesitkö muuten, että Lezama täytti tammikuussa 50 vuotta? Kovin symbolisesti Athletic pelaa akatemian juhlavuonna nyt jo kolmannessa loppuottelussaan (aiemmin tänä vuonna tuli voitto Supercupin loppuottelussa ja tappio viime kaudelta tähän vuoteen siirtyneessä Copa del Reyn finaalissa). Symbolista se on siksi, että ilman huippuunsa viritettyä akatemiaa Athletic ei pääsarjassa pelaisi.

Moni tuntee Athleticin erikoispiirteen. Seura on vain baskeille. Ei tarvitse olla mitään kymmenien sukupolvien täysiveristä baskiperintöä, mutta jotain kautta on oltava biologinen tai maantieteellinen yhteys baskeihin.

Athleticin harjoituskeskus Lezama. Kuva: La Liga

On melko hämmentävää, miten näin rajaava ajattelu voidaan yhdistää millään tasolla voittavaan jalkapalloon yhdessä maailman kovimmista pääsarjoista vuonna 2021. Baskimaan kulttuuris-maantieteellisellä alueella (ulottuu Espanjan lisäksi Ranskaan) kun on kuitenkin vain noin kolme miljoonaa asukasta.

Athletic on alueellinen mahtitekijä, mutta ei Athletickaan kaikkia parhaita edes Baskimaasta saa itselleen. Jotkut valitsevat Real Sociedadin, ja kaikkein parhaat baskit saattavat siirtyä Athleticia suurempiin seuroihin. On syytä muistaa, että tälläkin hetkellä Espanjan pääsarjassa pelaa peräti viisi seuraa Baskimaalta.

Tässä vaiheessa lienee jo selvää, että Lezaman ”tuotannolla” on valtavat paineet. Uusia huippuluokan pelaajia pitäisi pullahtaa putkesta ulos jatkuvalla syötöllä.

Edustusjoukkueessa 21 akatemian kasvattia

Helmikuussa Athletic pelasi sarjapelin Cádizia vastaan. Athleticin 16:sta tuossa ottelussa pelanneesta uskomattomat 14 oli seuran omia kasvatteja. Kaiken kaikkiaan Athleticin edustusjoukkueessa on tällä hetkellä 21 pelaajaa, jotka ovat pelanneet seuran akatemiassa.

– Tiedämme, että tämä [periaate] voi olla rajoite, mutta se on samalla vahvuutemme. Se auttaa meitä rakentamaan joukkuehenkeä. Yksilöiden summa voi olla enemmän kuin joukkueellinen lahjakkaita yksilöitä, Athleticin puheenjohtaja Aitor Elizegi sanoi La Ligan tapahtumassa hiljattain.

Joukkuehengen rakentaminen ja juurruttaminen pelaajiin alkaa nimenomaan Lezamassa.

Iker Muniain on kovimpia Athleticin kasvatteja. Kuva: La Liga

– Me emme harjoittele vain jalkapalloa, vaan myös opetamme nuoria siinä, mitä me olemme, mitä me haluamme ja mitä tarkoittaa olla Athletic Clubin pelaaja, seuran metodologiaopetuksen johtaja Andoni Bombín sanoi La Ligalle.

Athletic on alueellinen suurseura. Lahjakkuudet pyritään tunnistamaan jo hyvin nuorella iällä laajan kykyjenetsintä- ja yhteistyöseuraverkoston avulla. Virallisesti Athleticilla on peräti 155 kumppaniseuraa alemmilla sarjatasoilla ja eri Baskimaan alueilla. Erityisen tarkasti Athletic pyrkii syynäämään oman takapihansa, Biskajan maakunnan.

– On elintärkeää, että tiedämme kaikesta, mitä Biskajassa tapahtuu, Bombín sanoi.

Ei tietty formaatio, vaan pelillinen identiteetti

Barcelonalle on ollut hyvin tyypillistä aiempina vuosina muoto 4-3-3. Se on ollut osa Barcan identiteettiä. Vastaavalla tavalla Diego Simeonen Atlético Madrid tuli vuosia tunnetuksi 4-4-2-systeemistään.

Athleticin akatemiassa ei ole mitään tiettyä muotoa, johon pelaajat juurrutettaisiin. Olennaista on, miten pelataan – oli muoto mikä hyvänsä.

– Ylhäällä haluamme prässätä kovaa, riistää pallon mahdollisimman nopeasti ja pyrkiä nopeasti maalipaikkaan. Puolustuspäässä haluamme olla vaikeasti murrettavissa ja tiivis paketti. Tilanteenvaihdoissa haemme mahdollisimman paljon dynaamisuutta, Bombín sanoi.

Tältä Athleticin Lezama näyttää ilmasta. Kuva: La Liga

– On tärkeää, että ykkösjoukkueen periaatteet ovat samoja, joita me opetamme nuorille akatemiassa. Se on meille etu, koska pelaajat ovat automaattisesti samalla aaltopituudella.

Lezamassa pelaajien pelipaikkoja voidaan vaihdella ja pelaajat saatetaan välillä vetää pois joukkueharjoittelusta harjoittelemaan sen sijaan jotain tiettyä osa-aluetta. Pelaajia myös rohkaistaan erikoistumaan ”toiseksi parhaalle” pelipaikalle, koska huipputasolla monipuolisuudesta on hyötyä.

Mielenkiintoista on myös ajattelu, että seuran kaikkia joukkueita pyritään kohtelemaan samalla tavalla.

– Meidän on pidettävä mielessä, että tässä ei ole kyse vain yhdestä joukkueesta, vaan seurasta. Ykkösjoukkue on osa seuraa. Siksi akatemia on aivan yhtä tärkeä kuin edustusjoukkue, Bombín sanoi.

Käytännön tasolla esimerkiksi seuran ravitsemusohjelma ja psykologin palvelut ovat kaikkien – eivätkä vain edustusjoukkueen – pelaajien saatavilla.

– Ei ole sellaisia resursseja, jotka olisivat vain ykkösjoukkueen käytössä. Sellainen olisi absurdia. Me yritämme pitää huolen siitä, että kaikki mitä seura pitää tärkeänä, on kaikkien seuran pelaajien käytössä.

Tätä Athleticin akatemian pelaajat havittelevat. Edustusjoukkue pelaa upealla San Mamésilla. Kuva: La Liga

Athleticissa – aivan kuten Barcelonan La Masíassakin – akatemian pelaajista pyritään pitämään huolta kokonaisvaltaisemmin kuin vain pelaajina. Lezamassa pelaaja voi esimerkiksi saada seuran kustantaman stipendin yliopistoon, jos opinnot ovat akatemiassa sujuneet hyvin, mutta ura jalkapalloilijana ei ole urkenemassa.

Voitaneen puhua jonkinlaisesta yhteisöstä, jopa perheestä. Itse Bilbaossa käyneenä voin pienen pintaraapaisun osalta vahvistaa, että Athletic Club on alueellisesti enemmän kuin vain seura.

Täällä Suomessa moni on tottunut näkemään seurojen pelipaidoissa aina jonkun tähtipelaajan nimen. Kun Athletic pelaa, San Mamésin ympäristö peittyy Athleticin väreihin pukeutuneista ihmisistä. Silmiinpistävää on se, että hyvin monen pelipaidassa ei ole nimeä lainkaan. Seura on se, mikä on tärkeintä. Pelaajat voivat tulla ja mennä, mutta seura pysyy.

Copa del Reyn loppuottelu Athleticin ja Barcelonan välillä pelataan lauantaina kello 22.30 Suomen aikaa. Elisa Viihde näyttää ottelun.