[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818555810{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Athleticin kauden voi jakaa kahteen osaan. Syys- ja kevätkauteen.

Syyskausi oli tuloksellisesti Athleticin mittavan seurahistorian surkein. Seura voitti tammikuuhun mennessä vain kaksi sarjaottelua, oli La Ligassa putoamisviivan alapuolella ja antoi potkut joulukuun alussa päävalmentajalleen Eduardo Berizzolle.

Monet miettivät, voiko Athletic todella pudota ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan Segundaan. Athletic teki tammikuuhun mennessä 17 ottelussa yhteensä vain 15 maalia. Maalinteko-ongelmat vaivasivat Athleticia ja ykköskärki Aritz Aduriz oli kaukana parhaasta vireestään.

Vuodenvaihde toi uusia tuulia San Mamésille. Gaizka Garitano oli korvannut Berizzon päävalmentajan paikalla, ja baskiluotsi ajoi jatkuvasti omaa, athleticmaista pelitapaansa pelaajille. Athletic luottaa Garitanon alaisuudessa nopeaan suunnanmuutosjalkapalloon, lähtee otteluun puolustuksen kautta ja välttää riskejä. Eli toisin sanoen Garitanon pelitapa on täysin päinvastainen kuin Berizzon vastaava.

Se toi Athleticille tuloksia. Seura nousi putoamisviivan lähettyviltä kevätkaudella taistelemaan jopa europaikoista. Iñaki Williams ja Raúl García ottivat Athleticin reppuselkäänsä kevätkaudella. Athletic keräsi melkein kolme kertaa enemmän pisteitä kevätkaudella kuin syksyllä. Siitä kiitos kuuluu seurajohdon reagoinnille vaikeassa tilanteessa ja kokeneiden pelaajien tasonnostolla elintärkeässä paikassa.

Athletic jäi rannalle europeleistä, mutta alkavalla kaudella Baskimaan ylpeys voi kolkutella europaikkojen ovia uudestaan.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]Alex Remiro (mv, 24, Real Sociedad)

Remiro siirtyi ilmaisella siirrolla Athleticin paikallisvastustaja Real Sociedadin riveihin. Remiron sopimus Athleticin kanssa päättyi viime kauteen. Remiron poistuminen Athleticista kävi vähintäänkin kummallisella tavalla.

Remiro halusi siirtyä viime elokuussa lainalle Huescaan peliajan perässä, mutta Athletic ei suostunut päästämään Remiroa muualle, kun Kepa siirtyi Chelseaan. Remiro suuttui Athleticin päätöksestä, eikä hyväksynyt seuran tarjoamaa jatkosopimusta. Jatkosopimusneuvottelut ajautuivat umpikujaan, ja Athletic päätti olla peluuttamatta Remiroa viime kaudella. Remiro vietti koko kauden katsomossa ja siirtyi ilmaiseksi paikallisvastustajan maalille.

Ander Iturraspe (kk, 30, Espanyol)

Iturraspe pelasi aikoinaan myös Espanjan A-maajoukkueessa. Kuva: Getty

Athletic-legenda poistui kasvattajaseurastaan ensimmäistä kertaa koskaan kesällä. Iturraspe nousi Athleticin edustusjoukkueeseen kymmenen vuotta sitten, ja pelasi viime kauden loppuun saakka baskiseurassa. Viime kausi oli kuitenkin epäonnistunut, sillä Iturraspe kärsi loukkaantumisista, eikä pelannut kuin kolme sarjaottelua. Espanyolilla on useita vaihtoehtoja keskikentän pohjalle ja Iturraspe tuo yhden vaihtoehdon lisää.

 

Mikel Rico (kk, 34, Huesca)

Rico nousi Athleticissa kannattajien suosikiksi. Kuva: Getty

Rico ehti edustaa Athleticia kuuden vuoden ajan. Viime kausi meni pahasti pilalle ikävän nilkkavamman vuoksi, mikä piti Ricon vajaat puoli vuotta sivussa. Rico pelasi viime kaudella vain neljässä sarjaottelussa ja siirtyi ilmaiseksi Segundaan pudonneen Huescan riveihin.

 

 

Sabin Merino (ol, 27, Leganés)
Peru Nolaskoain (kp, 20, Deportivo)[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]Athletic ei ole hankkinut elokuun 11. päivään mennessä ainuttakaan uutta pelaajaa.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö

Athletic on Real Madridin ja Barcelonan lisäksi ainoa seura Espanjan jalkapallohistoriassa, joka ei ole koskaan pudonnut pääsarjasta.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818882743{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Valmennus

[/vc_column_text][vc_column_text]

Gaizka Garitano on tehnyt Athleticissa hienoa työtä. Kuva: Getty

Gaizka Garitano on Athleticin näköinen valmentaja. Athletic on pelannut perinteisesti varsin ”antiespanjalaista” jalkapalloa, johon ovat kuuluneet niin pitkät pallot, aggressiiviset taklaukset kuin jatkuvat fyysiset kaksinkamppailut.

Berizzo ei pelannut sellaista jalkapalloa. Saattaa olla, etteivät Athleticin pelaajat olleet tottuneet Berizzon pelitapaan, jonka vuoksi tulokset olivat kaukana odotetuista.

Garitano on Athleticin mies. Luotsi kasvoi Athleticin harjoituskeskuksessa Lezamassa, on seuran kasvatti ja pelasi edustusjoukkueessa muutaman vuoden ajan. Valmennusurallaan Garitano luotsasi Athleticin B-joukkuetta ennen nousuaan edustusjoukkueen päävalmentajaksi. Luotsi tuntee seuran, edustusmiehistön ja junioriakatemian kuin omat taskunsa. Siten onnistunut kevätkausi ei ollut valtava yllätys.

Garitano teki Athleticista jälleen Athleticin. Tiiviisti puolustavan, riskejä välttävän ja yleensä laidoilta hyökkäävän leijonalauman, jota on vaikea murtaa. Garitanon Athletic on hyvin yhtenäinen joukkue, jossa jokainen puolustaa. Laitahyökkääjät tippuvat jatkuvasti alas pallonmenetyksen jälkeen tukemaan laitapuolustajia, eikä seura anna senttiäkään ylimääräistä tilaa vastustajilleen.

Garitanon Athletic on seuran historiaa kunnioittava Athletic myös pallon kanssa. Athleticin peli ei perustu pallonhallintaan, mutta kun joukkueella on pallo, haluaa se hyökätä nopeasti vastaan ja saada pikaisesti pelivälineen kanssa jotain aikaan. Garitanon Athletic on puhdas vastaiskujoukkue, joka viljelee jatkuvasti keskityksiä boksiin.

Garitanon alaisuudessa Athletic on palannut takaisin juurilleen. Juurille, joista seuran ei olisi koskaan pitänyt poistua.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1564328881749{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Raúl García

[/vc_column_text][vc_column_text]

Raúl García ei kaihda kontaktia. Kuva: Getty

Vuodet vierivät. Niin vierivät myös Raúl Garcían ikävuodet. Silti eräs asia ei muutu mihinkään. Nimittäin se, että Raúl García on edelleen Athleticin tärkein yksittäinen pelaaja. Johtohahmo.

33-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja nousee aina esiin tärkeissä paikoissa. Raúl García on valmentajan unelmapelaaja. Osasuna-kasvatti on valmis pistämään itsensä ja kroppansa likoon joukkueen eteen ja haluaa ottaa osumaa, jos se auttaa joukkuetta ja seuran tavoitetta.

Athletic nousi viime kaudella putoamistaistelussa europaikkataisteluun pitkälti Raúl Garcían ja Iñaki Williamsin maalien ansiosta. Maalit eivät ole kuitenkaan Raúl Garcían ainoa vahvuus. Suurin vahvuus on taistelutahto. Sitä Athletic olisi kaivannut muiltakin pelaajilta läpi kauden.

Raúl García allekirjoitti hiljattain jatkosopimuksen Athleticin kanssa. Jatkosopimuksessa ei ole mukana minkäänlaista ulosostopykälää, ja pelaaja saisi siten periaatteessa lähteä seurasta ilmaiseksi. Raúl García lupasi kuitenkin pysyä seurassa.

– Tykkään pitää sanani. En tarvitse sen osoittamiseen rahaa tai ulosostopykälää. Se kertoo luottamuksesta ja sitoutumisesta, Raúl García sanoi lehdistölle.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818912071{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: 9

Athletic taistelee alkavalla kaudella seitsemännestä sijasta Villarrealin, Real Sociedadin ja Getafen kanssa, jos maalinteko-ongelmat ovat taakse jäänyttä elämää.

Athletic antoi europaikkataistelussa aivan liikaa tasoitusta viime kaudella kammottavan syyskautensa vuoksi. Tällä kaudella siihen ei ole varaa, jos leijonat haluavat pelata vuoden kuluttua europelejä San Mamésilla. Garitano sai keväällä Athleticista käytännössä kaiken irti, ja jos sama jatkuu syyskaudellakin, taistelee Athletic tosissaan europaikoista.

Asioilla on myös kääntöpuolensa. Mitä jos Athletic kärsii jälleen maalinteko-ongelmista? Athleticin avauskokoonpanon hyökkäysnelikko Raúl Garcían, Williamsin, Iker Muniainin ja Ibai Gómezin myötä on todella potentiaalinen, mutta vaihtopenkin laajuus huolettaa. Kykeneekö Aduriz edelleen maalintekoon, vaikka rooli lähtökohtaisesti pienenee? Nouseeko Iñigo Córdoba haastamaan Gómezia tai Muniainia avauskokoonpanon paikasta?

Ilmassa on useita kysymysmerkkejä, mutta Athleticin kannalta pääasia on se, ettei joukkue lamaannu takaiskujen jälkeen samalla tavalla kuin viime kauden ensimmäisellä puolikkaalla. Henkinen vahvuus on aina ollut Athleticin vahvuus, mutta viime kaudella se näytti kadonneen.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820403363{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820946075{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text]

[table id=23 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]