Athletic Bilbao – kausiennakko 2018/19: Uudet tuulet puhaltavat Baskimaalla – liiankin rajusti?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Athleticin viime kausi oli monella tapaa vaikea.

Seura lähti kauteen kovin odotuksin Cuco Zigandan alaisuudessa. Lopulta asiat eivät menneet odotetusti – kuten Athleticilla on ollut tapana viimeisten vuosien aikana – ja seura ei yltänyt europaikoille La Ligassa.

Kannattajat vaativat Zigandalle potkuja läpi kauden, mutta Athleticin seurajohto päätti pitää kiinni aikaisemmin seuran B-joukkuetta valmentaneesta luotsista aina kauden loppuun saakka.

Athletic antoi Zigandalle potkut toukokuun lopussa ja nimitti Eduardo Berizzon uudeksi valmentajakseen alkavalle kaudelle.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kepa Arrizabalaga (Chelsea)
Maalivahti, 23-vuotias

Valtava menetys. Kun Real Madrid osti Thibaut Courtois’n Chelseasta, dominopalikat alkoivat kaatuilla. Chelsea olisi tiettävästi halunnut Jan Oblakin Atlético Madridista, mutta kun Oblak ei suostunut siirtymään, Chelsea aktivoi Kepan ulosostopykälän. Athletic sai nuoresta maalivahdista ennätykselliset 80 miljoonaa euroa. Kuulostaa hassulta, mutta Athleticia se ei lohduta. Athletic olisi tarvinnut hyvän maalivahdin eikä rahaa. Rahaa on maailma täynnä, mutta La Liga -tason baskimaalivahteja ei montaa ole.

Urtzi Iriondo (Saint Gilloise)
Vasen laitapakki, 23-vuotias

Oma kasvatti pelasi viime kauden lainalla Granadassa. Sai vastuuta yhdessä ottelussa. Matka jatkui ilmaissiirrolla Belgiaan kakkossarjaan.

Enric Saborit (Maccabi Tel Aviv)
Vasen laitapakki, 26-vuotias

Saborit ei missään vaiheessa kehittynyt tarpeeksi hyväksi La Ligaan. Pelasi viime kaudella 23 ottelua, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Muuttui ylijäämämieheksi viimeistään siinä vaiheessa, kun Yuri Berchiche hankittiin. Ura jatkuu Israelissa.

Xabier Etxeita (Huesca, laina)
Toppari, 30-vuotias

Etxeita on roikkunut pitkään mukana. Vaikka ikää on jo 30 vuotta, mies on pelannut La Ligassa vasta 89 ottelua. Nyt saanee lopultakin ison roolin, kun lähti lainalle sarjanousija Huescaan.

Mikel Vesga (Leganés, laina)
Puolustava keskikenttä, 25-vuotias

Vesga sai runsaasti vastuuta viime kauden alussa, mutta lähes koko kevät meni vaihto- ja katsomopenkkiä kuluttaen. Lainattiin täksi kaudeksi Leganésiin.

Kike Sola (lopetti uransa)
Keskushyökkääjä, 32-vuotias

Uran päätös ei ollut kovin erityinen. Pelasi viime kaudella tasan yhden ottelun.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Yuri Berchiche (PSG)
Vasen laitapakki, 28-vuotias

Athletic teki seurahistoriansa toiseksi kalleimman ostoksen, kun Yuri Berchiche tuotiin PSG:stä. 28-vuotias vasen pakki on Athleticin ja Tottenhamin kasvatti, joka teki läpimurtonsa Real Sociedadissa. Ehti pelata vain yhden kauden PSG:ssä eikä se mitenkään huonosti mennyt. Kotiinpaluu taisi kuitenkin houkutella niin paljon, että valinta oli helppo. Lienee alkavalla kaudella selkeä ykkösvaihtoehto vasemman pakin tontille.

Ander Capa (Eibar)
Oikea laitapakki, 26-vuotias

Eibarista Athletic puolestaan hankki oikean pakin. Hinta (3 miljoonaa) oli murto-osa Yurin hinnasta, mutta Capa voi osoittautua aivan yhtä hyväksi vahvistukseksi. Oli viime kaudella Eibarin selkeä ykkösvaihtoehto puolustuksen oikealla laidalla.

Cristian Ganea (Viitorul)
Vasen laitapakki, 26-vuotias

Ganea ostettiin miljoonalla eurolla romanialaisesta Viitorulista. Pelasi viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien 39 ottelua. Toiminee tällä kaudella Yurin tuuraajana.

Dani García (Eibar)
Keskikentän keskusta, 28-vuotias

Oiva hankinta Eibarista – vieläpä ilmaiseksi. Real Sociedadin kasvatti toimi Eibarissa kapteenina ja tahkosi viime kaudella 32 sarjaottelua. Takaa osaltaan sen, että Athleticin keskikentän paikoista käydään tällä kaudella kovaa taistelua.

Asier Villalibre (Lorca, laina päättyi)
Keskushyökkääjä, 20-vuotias

Nuori Villalibre pelasi viime kaudella lainalla ensin Real Valladolidissa ja sitten Lorcassa. Pelasi 29 ottelua ja iski niissä kolme maalia. Voi hyvin lähteä uudestaan lainalle ennen siirtoikkunan umpeutumista.

Unai López (Rayo Vallecano, laina päättyi)
Hyökkäävä keskikenttä, 22-vuotias

Athleticin oma kasvatti pelasi viime kauden lainalla Rayo Vallecanossa. Oli todella suuressa roolissa, kun Rayo nousi pääsarjaan. López tahkosi 40 ottelua. Mielenkiintoista nähdä, millaista roolia Lópezille on kaavailtu Athleticissa.

Alex Remiro (Huesca, laina päättyi)
Maalivahti, 23-vuotias

Yhtäkkiä Remiro onkin kovaa kamaa, kun Kepa lähti Chelseaan. Baskimaalivahteja kun ei varsinaisesti kasva puissa. Viime kaudella Huescassa lainalla pelannut Remiro olisi ollut ylijäämämies ilman Kepan myyntiä, mutta nyt saanee paikan Athleticin joukkueesta.

Tiesitkö

Athletic hyväksyy seuraansa vain Baskimaalla syntyneitä tai siellä kasvaneita pelaajia.

Valmennus

Eduardo Berizzo on hyvin mielenkiintoinen nimi Athleticin peräsimessä.

Berizzo tunnetaan hyökkäävän jalkapallon ystävänä. Marcelo Bielsan oppikoulussa vuosikausia viettänyt Berizzo tykkää aggressiivisesta prässistä, jossa pallolliseen pelaajaan kohdistetaan ainakin kahden pelaajan prässi.

Laitapakit ovat tärkeässä asemassa Berizzon pelitavassa. Laitapuolustajien pitää nousta hyökätessä samalle korkeudelle – ellei korkeammallekin – kuin laitureiden.

Berizzo on pallonhallintajalkapallon sanansaattajia, ja Athletic tulee kokemaan siten aikamoisen muutoksen. Ernesto Valverden ja Zigandan aikana Athleticin peli oli kenties koko sarjan suoraviivaisinta. Nyt siihen on tulossa valtava muutos. Onko Athleticin pelaajamateriaali valmis siihen?

Tärkein pelaaja – Raúl García

Raúl García on yhden miehen armeija. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on Athleticin tuki ja turva. Aritz Aduriz tekee maalit, mutta ilman Raúl Garcíaa Athleticin pakka hajoaisi nopealla aikataululla.

García on ollut täydellinen pelaaja Ernesto Valverden ja Cuco Zigandan pelitavoissa. Aina loppuun saakka pelaava keskikenttäpelaaja on hyvin aggressiivinen vääntäjä, joka rakastaa kaksinkamppailuja. Siihen päälle lisättynä loistava potkutekniikka tekee Garcíasta hyvin kokonaisvaltaisen jalkapalloilijan.

García tunnetaan kenties parhaiten ajastaan Atléticossa, jolloin hänestä muovautui Diego Simeonen ykkössotilas kentällä. Athleticissa García on saanut olla poissa parrasvaloista, mutta taistelija on silti Athleticin kannattajien yksi rakastetuimmista pelaajista – pitkälti asenteensa vuoksi.

Arvio

Sija: 8

Athleticilla on jälleen kasassa laadukas ja jännittävä pelaajamateriaali, joka voi parhaana päivänä taistella jopa Mestarien liiga -sijoituksesta.

Viimeiset vuodet ovat olleet pitkälti tervanjuontia baskeille. Ei pelaajamateriaalin vuoksi, vaan yksinkertaisesti surkeiden ajanjaksojen vuoksi. Athletic on taipunut nukahtaa horrokseen jossain vaiheessa kautta, ja ylös pääseminen on osoittautunut melkein mahdottomaksi tehtäväksi niin Valverdelle kuin Zigandallekin.

Jos Athletic vaipuu samanlaiseen koomaan jälleen kesken kauden, menevät europaikat sivu suun. Se on Athleticin tuntien – ikävä kyllä – tällä hetkellä varsin todennäköistä.

Berizzon myötä Athleticissa puhaltavat kuitenkin uudet tuulet. Jos argentiinalainen saa Athleticin pelaamaan tasaisesti läpi kauden, kykenee Athletic pääsemään Eurooppa-liiga -paikoille. Jos ei, Eurooppaan ei ole asiaa.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
25Unai SimónMVMaalivahti11.6.1997
13Iago HerrerínMVMaalivahti25.1.1988
4Iñigo MartínezKPToppari17.05.1991
5Yeray ÁlvarezKPToppari24.1.1995
12Unai NúñezKPToppari30.01.1997
-Peru NolaskoainKPToppari25.10.1988
12Yuri BerchicheVPVasen laitapuolustaja10.02.1990
24Mikel BalenziagaVPVasen laitapuolustaja29.2.1988
-Cristian GaneaVPVasen laitapuolustaja24.05.1992
-Andoni LópezVPVasen laitapuolustaja5.4.1996
15Iñigo LekueOPOikea laitapuolustaja4.5.1993
18Óscar de MarcosOPOikea laitapuolustaja14.4.1989
-Ander CapaOPOikea laitapuolustaja08.02.1992
6Mikel San JoséPKKPuolustava keskikenttä30.5.1989
-Mikel VesgaPKKPuolustava keskikenttä8.4.1993
16Dani GarcíaKKKeskikentän keskusta24.05.1990
7Beñat EtxebarriaKKKeskikentän keskusta19.2.1987
22Raúl GarcíaHKKHyökkäävä keskikenttä11.7.1986
23Unai LópezHKKHyökkäävä keskikenttä30.10.1995
10Iker MuniainVHVasen laitahyökkääjä19.12.1992
28Iñigo CórdobaVHVasen laitahyökkääjä13.03.1997
-Gaizka LarrazabalOHOikea laitahyökkääjä17.12.1997
19Ibai GómezOHOikea laitahyökkääjä11.11.1989
11Iñaki WilliamsKHKeskushyökkääjä15.6.1994
20Aritz AdurizKHKeskushyökkääjä11.2.1981
-Asier VillalibreKHKeskushyökkääjä30.9.1997
2Kenan KodroKHKeskushyökkääjä19.8.1993

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää