Soppa kiehuu täysillä – esittikö espanjalaisseuran omistava sheikki Emmanuel Macronille uhkauksen?

© Kuva: Getty Images

Ranskaa on kuohuttanut viime päivinä opettaja Samuel Patyn raaka, uskonnollisesti motivoitunut murha, jossa hänen päänsä irrotettiin kehosta. Vuonna 1973 syntynyt Paty oli esitellyt profeetta Muhamedia esittäviä pilapiirroksia koululuokalleen ilmaisunvapaudesta puhuessaan. Poliisi ampui Patyn murhanneen tsetseenitaustaisen Abdoullakh Anzorovin pian murhan jälkeen. Veriteko on johtanut myös lukuisiin muihin pidätyksiin.

Patyn raaka murha tuomittiin ankarasti niin Ranskassa kuin ulkomaillakin. Sen seurauksena on nähty useita mielenosoituksia ja tukitapahtumia. Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puhunut jyrkästi ääriliikkeiden väkivaltaa vastaan.

– Me puolustamme sekularismia ja vapautta, jota niin hyvin opetit. Emme luovu pilapiirroksista, Macron totesi Patya kunnioittavine sanoineen.

– Hänet murhattiin, koska islamistit haluavat tulevaisuutemme. He erottavat uskolliset uskottomista. Paty näki ainoastaan kansalaisia.

Macronin sanat saivat myös espanjalaisseura Málagan omistajan, qatarilaisen Abdullah Al-Thanin reagoimaan – tai kenties pikemminkin ylireagoimaan. Vuodesta 2010 lähtien Málagan omistanut Al-Thani on ollut kritiikin polttopisteessä ennenkin, ja häneen kohdistuvien rikosepäilyjen takia miehen aika vuonna 2018 La Ligasta pudonneessa Málagassa on luultavasti lähestymässä loppuaan.

Al-Thanin purkaus Twitterissä saattoi kuitenkin olla monille viimeinen pisara, sillä viesti vaikuttaa suoranaiselta uhkaukselta presidentti Macronia kohtaan. Al-Thani ei ole viime aikoina kommentoinut juurikaan omaan seuraansa liittyviä asioita, sillä tiettävästi hänen viestintätoimistonsa on hillinnyt kommentointia. Twitterissä Al-Thani antoi kuitenkin palaa.

– Jos hän ei esitä virallista anteeksipyyntöään kaikille muslimimaille rasistisen puheensa ja vihaan yllyttämisensä takia, suosittelemme Jumalan sanansaattajan hyökkäystoimia. Hänen on kannettava siitä seuraukset, Al-Thani twiittasi uhkaavaan sävyyn.

Al-Thani kehotti myös muslimimaita liittymään boikottiin Ranskaa ja länsimaita kohtaan.

– On muitakin länsimaita, joita pitäisi boikotoida. Ei unohdeta elokuvia tai loukkaavia piirroksia. Emme hyväksy islaminuskoa vastaan kohdistettuja kampajoita, jotka ohjaavat vihaa sitä kohtaan ja väheksyvät inhimillisyyden opettajaa ja sallivat kaikkien hölmöjen loukata profeettaamme ja sanansaattajaamme Muhammedia. Jumala häntä suojelkoon ja antakoon hänelle rauhan.

Al-Thanin twiitit on kääntänyt arabiasta espanjaksi Málaga Hoy, ja laliiga.comin käännös perustuu näihin malagalaislehden espanjankielisiin käännöksiin. Al-Thanin vastaus oli twiittiin, jonka Macron julkaisi myös englanniksi. Macronin twiitin sanoma kuului näin:

– Emme aio ikinä antautua. Kunnioitamme kaikkia eroavaisuuksia rauhan hengessä. Emme hyväksy vihapuhetta ja puolustamme järkevää keskustelua. Olemme aina ihmisarvon ja universaalien arvojen puolella.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.