Real Madridin supertähti Vinícius Júnior julkaisi lauantaina sosiaalisessa mediassa kirjoituksen, jolla hän tukee ranskalaista puolustajaa Benjamin Mendyä. Mendy vapautettiin tällä viikolla Englannissa kaikista häneen kohdistuneista raiskaussyytteistä. Syyte oli nostettu kahdeksasta raiskauksesta, mikä on varsin korkea lukema.

– Olen pahoillani kaikesta, mitä olet käynyt läpi, kirjoittaa Vinícius.

– Menetit kaksi vuotta urastasi, mutta se on vähintä tässä kokonaisuudessa… Entä psyykkinen vahinko?

Vinícius viittaa siihen, että Mendy hyllytettiin Manchester Cityn seuratoiminnasta hänen sopimuskautensa kahdeksi viimeiseksi vuodeksi.

– Elämäsi ei varmastikaan ole enää samanlaista. Tämä maineen tuhoamisen kulttuuri on vaatinut taas yhden uhrin.

Euroopassa vain murto-osa seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneista naisista uskaltaa ilmoittaa poliisille tapahtuneesta. Ilmoituksista harva etenee oikeuteen, koska raiskauksesta on vaikeaa saada pitävää näyttöä, eivätkä uhrit käyttäydy johdonmukaisesti. Myös Mendyn tapauksessa ratkaisun taustalla oli osittain se, että nainen/naiset olivat hakeutuneet takaisin hänen seuraansa.

– Mihin asti meitä syytetään ja tuomitaan ilman oikeutta tavalliseen puolustukseen?

Vinícius ei ole uhri tässä. Sitä paitsi Mendyn asianajaja Jenny Wiltshire on erittäin kallis. Hän ottaa asiakkaansa lähes yksinomaan yhteiskunnan silmäätekevien joukosta. Julkisuuden henkilöt ovat muutenkin hyvin suojattuja oikeusjutuissa. Omalla nimellään esiintyvät seksuaalista väkivaltaa kokeneet naiset vastaanottavat tavallisesti tappouhkauksia.

– Valeuutisia luodaan ja jaetaan tarkistamatta lainkaan faktoja, ja sitten tilanne vain pahenee. Vastuullisuuden pitäisi olla vähimmäisvaatimus kenelle tahansa ammattilaiselle, mutta nykyisin vakavuudella [tehdystä] työstä on tullut poikkeus. Rajaa ei tunneta, kun haetaan klikkejä.

Toisin kuin Vini antaa ymmärtää, Iso-Britanniassa on tiukat lait kunnianloukkauksesta. Lehdistön on vaadittaessa todistettava tietojen paikkansapitävyys. Valioliigassa pelaa tälläkin hetkellä yksi raiskaustutkinnan kohteena oleva pelaaja, jonka henkilöllisyys on julkinen salaisuus mutta josta englantilaiset lehdet puhuvat kieli keskellä suuta.

– Kysymykseni on: Mitä tehdään vahingon korjaamiseksi?

Mendyä ovat tukeneet näkyvästi myös Barcelonan Robert Lewandowski, Atlético Madridin Memphis Depay sekä Mendyn entinen seurakaveri Jack Grealish, joka oli myös ollut yhdynnässä yhden väitetyn raiskauksen uhrin kanssa. Grealish oli saanut seksiin naisen suostumuksen.

Vini Jr.

@vinijr
I'm sorry for everything you’ve been through, Benjamin Mendy.

You lost two years of your career, but that's the least of this whole situation… What about the psychological damage? Surely your life will never be the same. The culture of destroying reputations has made yet…