Barcelona on lopulta sopinut rahoituksesta, ja Camp Noun stadionalueen remontti voi alkaa.

16 vuotta sitten alkanut hanke on viivästynyt vuosi toisensa jälkeen kuin Olkiluodon ydinvoimala konsanaan. Samalla budjetti on karannut moninkertaiseksi alkuperäisistä suunnitelmista.

Barcelonan Camp Noun kapasiteettia on tarkoitus kasvattaa 6 000:lla noin 105 000:een. Alun perin arvioitiin, että hintalappu olisi 250 miljoonaa euroa. Nyt Barcelonan tiedotteen mukaan rahoitus on saatu kasaan 1,45 miljardin – eli 1 450 miljoonan – investointia varten.

Perspektiiviä: paljon parjattu Länsimetron ykkösvaihe maksoi 1,186 miljardia euroa, ja runsaasti kritiikkiä kerännyt Helsingin Olympiastadion remontointi kustansi 337 miljoonaa euroa.

Toki Camp Noun remontissa on tarkoitus tehdä muutakin kuin lisätä kapasiteettia muutamalla tuhannella. Espai Barca -hankkeessa tehdään perusparannus koko Camp Noun katsomoon. Ensimmäistä kerrosta jyrkennetään, toiseen kerrokseen lisätään muun muassa palveluita ja kolmas kerros kiertää jatkossa koko stadionin. Merkittävä parannus katsojien näkökulmasta on se, että remontin jälkeen jokainen paikka on sateelta suojassa.

Camp Noun perusparannuksen lisäksi alueelle rakennetaan noin 12 000 henkeä vetävä sisähalli Nou Palau Blaugrana, jossa pelaavat muun muassa Barcelonan koripallo- ja käsipallojoukkueet. Ehostusta saavat myös alueen toimisto- ja muut tilat.

Espai Barca -investoinnissa on mukana 20 eri tahoa, mukaan lukien jättimäiset investointipankit Goldman Sachs ja JP Morgan. Rahoittajien joukossa on myös Key Capital Partners, jolla on ollut näppinsä pelissä myös Real Madridin Santiago Bernabéun remontissa ja Barcelonan viimekesäisessä omaisuuden myynnissä.

Tiedotteen mukaan Espai Barca -hankkeessa seuran omaisuutta ei myydä eikä pantata rahoituksen saamiseksi. Laina maksetaan takaisin useassa erässä seuraavan 24 vuoden aikana. Barcelonan jo valmiiksi katastrofaalisen taloustilanteen näkökulmasta on hyvä, että lainaa aletaan maksaa takaisin vasta, kun remontti on valmis – arviolta vuonna 2025.

Toisaalta sopimus sisältänee melko suuret korot, mikäli lainapääomaa ei lyhennetä seuraavaan kahteen vuoteen. Korkokuluista Barcelona ei tiedotteessa kerro.

Rakennustyöt alkavat välittömästi kuluvan kauden päätyttyä. Tämän hetken suunnitelma on se, että Barcelona pelaa seuraavat puolitoista kautta Estadí Olímpic Lluís Companysilla. Vuonna 1927 rakennettu stadion toimi Espanyolin kotistadionina vuosina 1997-2009. Nimensä mukaisesti stadionilla on mitelty myös olympialaiset, vuonna 1992. Olympiastadionille mahtuu vajaa 56 000 katsojaa.

Camp Noun remontin numerot

  • Rakennustyöt käynnistyvät 1.6.2023.
  • Kapasiteetti kasvaa 99 000:sta 105 000:een.
  • Koko Espai Barca -projektin budjetti on 1,45 miljardia euroa.
  • Barcelona pelaa Estadí Olímpic Lluís Companysilla marraskuuhun 2024 asti.
  • Barcelonan palatessa Camp Noulle stadionin kapasiteetista on käytössä noin 70 prosenttia.
  • Camp Noun remontin odotetaan olevan valmis kauden 2025 loppuun mennessä.

LUE MYÖS