Xavi on Pep Guardiolan jälkeen ensimmäinen Barcelonan päävalmentaja, joka on onnistunut voittamaan kolme El Clásicoa samana kalenterivuonna. Saavutus on erityisen merkittävä kun huomioidaan, että nyt eletään vasta huhtikuuta. Pari viikkoa sitten Barcan arkkivihollinen kaatui kotistadionilla lähes viiden vuoden kuivan putken jälkeen.

Kannattajien usko joukkueeseen on palannut, ja viikonlopun Elche-voitto osoitti jälleen, että myös leveyttä materiaalista löytyy.

Lista jatkuu. Supercopa-pokaali lepää palkintogalleriassa. La Liga on jo lähes klaarattu. Mikäli Real Madrid kaatuu jälleen keskiviikkona Copa del Reyn toisessa osaottelussa, europettymyksestä huolimatta kausi voidaan katsoa jalkapalloilullisesti menestykseksi. Tarkastellaan vähän myöhemmin, mitä tappio tarkoittaisi.

Samaan aikaan Madridissa leijailee liuta kysymysmerkkejä. Pisteitä on menetetty liikaa, ja peliesitykset eivät ole olleet tarpeeksi hyviä. Liiga on käytännössä hävitty, ja pahin kilpakumppani nöyryyttää ottelusta toiseen. Cupin toinen osaottelu voi kuitenkin muuttaa kaiken – tai sitten ei. Tuloksella on joka tapauksessa kauaskantoisia seurauksia.

Mikäli Real Madrid ei etene otteluparista jatkoon, paine seurajohtoa kohti kasvaa. Huuto muutosta kohtaan voimistuu, ja puheenjohtaja Florentino Péreziltä vaaditaan kesän siirtomarkkinoilla uusia huippuhankintoja. Neljä hävittyä Clásicoa kolmen kuukauden sisällä olisi ennennäkemätöntä ja kannattajien silmissä täydellinen katastrofi.

Myös eräs karu tilasto vahvistuisi: Real on onnistunut voittamaan Copa del Reyn 2000-luvulla vain kaksi kertaa, viimeksi yhdeksän vuotta sitten.

Viime vuoden Mestarien liigan voitto ei paina vaakakupissa enää, mutta toistamalla tuon tempun tilanne olisi tietysti täysin eri.

Jos Real Madrid voittaa keskiviikkona, asetelma kääntyy päälaelleen. Yhtäkkiä joukkue olisi Copa del Reyn finaalissa ja Mestarien liigan puolivälierissä pelaamassa voitosta. Liigaa ei voi voittaa ihan joka vuosi, mutta tässä skenaariossa se olisi paljon helpompaa antaa anteeksi.

Ja näin paine siirtyy Kataloniaan. Kukaan ei voi viedä Barcalta pois Supercopan voittoa tai sitä faktaa, että peli on kehittynyt kauden aikana. Tappio kuitenkin palauttaisi huomion kaikkeen kentän ulkopuoliseen.

Barcelonassa henkinen yliote Real Madridista heijastuu kaikkeen tekemiseen ja luo uskoa tulevaisuuteen kaupungissa sekä seuran sisällä. Tappio olisi kova kolaus itseluottamukselle, ja yhtäkkiä jalkapallon ulkopuoliset ongelmat nostaisivat päätään. Ja niitähän riittää.

Putoamista pehmentäisi aavistuksen se fakta, että La Ligaa Barca tuskin enää menettää. Toki totaalisia sulamisia on vuosien varrella nähty useampi. Siihen ei vaadita kuin pari häviötä, ja yhtäkkiä Real hengittää niskaan – se sama Real, joka juuri pudotti joukkueen cupista ja taistelee hallitsevana mestarina yhä Mestarien liigan voitosta.

Daniel Harakka