Mesut Özilin ammattilaisura on päättynyt. 34-vuotias pelintekijä kertoi päätöksestään hetki sitten.

Özil pelasi urallaan 604 ottelua seuratasolla ja 92 ottelua Saksan maajoukkueessa. Schalke, Werder Bremen, Real Madrid, Arsenal, Fenerbahce ja viimeisenä Basaksehir. Siinä Özilin seurat.

No mistä Özil muistetaan?

Ennen kaikkea pelintekotaidostaan ja hahmotuskyvystään. Özil pelasi paljolti kymppialueella, mutta myös laidoilla. Maaleja 120, maalisyöttöjä 262.

Özil teki urallaan huikeita maaleja ja antoi sellaisia maalisyöttöjä, joita kukaan muu kentällä tai katsomossa ei osannut odottaakaan. Pelillisesti kovin juttu on kuitenkin se, että Özil oli hyvin ratkaisevassa roolissa kaatamassa kaikkien aikojen parasta joukkuetta.

Parhaan joukkueen vastavoima

Provosoiva väite toki, mutta moni sen allekirjoittaa, että Pep Guardiolan Barcelonaa parempaa ei ole nähty. Kaudella 2011-12 maalilla Víctor Valdés, puolustuksessa Dani Alves, Carles Puyol, Gerard Piqué ja Éric Abidal. Keskikentällä Javier Mascherano, Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta, Thiago ja Cesc Fàbregas. Hyökkäyksessä David Villa, Alexis Sánchez ja kirsikkana kakun päällä Lionel Messi.

Barcelona oli edellisellä kaudella voittanut La Ligan ja Mestarien liigan. Vain kaksi hävittyä ottelua La Ligassa, peräti 96 pistettä. Maaliero +74. Sitä edellisellä kaudella Barcelona oli voittanut La Ligan peräti 99 pisteen saldolla. Vain yksi hävitty ottelu, maaliero samainen +74. Vielä sitäkin edellisellä kaudella, 2008-09 Barcelona oli triplamestari.

Real Madridissa se aiheutti kateutta, häpeää, vihaa. Jotain, mitä tahansa, piti tehdä Barcelonan pysäyttämiseksi. Aina puhutaan, kuinka puheenjohtaja Florentino Pérez palkkasi päävalmentajaksi José Mourinhon, joka suistaisi brutaalilla aggresiivisuudella Barcelonan raiteiltaan.

Real Madrid oli muutakin kuin brutaali tuhoaja

Se on osittain ihan oikein sanottu. Olihan Mourinho nimenomaan inhorealistinen valmentaja, joka onnistui lietsomaan joukkueensa fyysiseen tuhoamismoodiin. Sitä kaiketi symboloi parhaiten Pepe, jonka rooli oli ei-niin-pallollinen.

Mutta olisi väärin sanoa, että Mourinho ja Real Madrid onnistuivat lopulta kaatamaan Barcelonan vain tuhoamalla. Täytyy myös pystyä luomaan. Ja nyt tullaan Mesut Öziliin.

Real Madrid osti Özilin Werder Bremenistä 18 miljoonalla eurolla vuoden 2010 MM-kisojen jälkeen. Huimasta joukkueesta löytyi heti avauksen paikka pelintekijän roolissa. Keskikentällä ja hyökkäyksessä apuna Xabi Alonso, Ángel Di María, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo ja Sami Khedira. Puolustuksessa Marcelo, Sergio Ramos, Pepe ja Ricardo Carvalho, maalissa Iker Casillas.

Siinä missä isossa kuvassa muistetaan Mourinhon lietsoma aggressiivisuus, muistetaan myös Cristiano Ronaldon mielettömät maalimäärät. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Ronaldon maalimäärien suuri mahdollistaja. Heti avauskaudellaan Özil syötti La Ligassa peräti 19 maalia, Mestarien liigassa ja Copa del Reyssä vielä yhdeksän siihen päälle.

Real Madrid muuten voitti Copa del Reyn tuolla kaudella. Se oli jo merkki siitä, että valta olisi jossain määrin vaihtumassa.

Kausi 2011-12 olikin sitten jo jotain melko uskomatonta. Real Madrid hävisi La Ligassa vain kaksi ottelua ja keräsi hämmentävät 100 pistettä. 121 tehtyä maalia ja maaliero +89. Los Blancos siis teki keskimäärin yli kolme maalia per ottelu. La Ligassa ei ole nähty moista maalimäärää koskaan ennen tuota kautta eikä koskaan sen jälkeen.

Özil takoi jälleen La Ligassa 19 maalisyöttöä. Avainsyöttöjä Özil antoi peräti 2,9 per ottelu. Avainsyöttö tarkoittaa tässä yhteydessä syöttöä, joka johtaa laukaukseen (joka ei mene maaliin). Kun lukemat yhdistetään, Özil tarjoili kaudella 2011-12 joukkuekavereilleen peräti 3,4 maalipaikkaa per peli.

Cristiano Ronaldon puhina kertoo paljon

Real Madrid teki sen, mitä madridistat Florentino Pérezin johdolla olivat kaivanneet. Barcelona oli kammettu valtaistuimeltaan. Ensin Copa del Reyssä ja sitten lopulta myös La Ligassa.

Özil pelasi vielä yhden kauden Real Madridissa (jälleen huimat 16 maalisyöttöä La Ligassa) ennen kuin hänet myytiin Arsenaliin. Cristiano Ronaldo tiettävästi raivostui. Madridilaislehti AS:n mukaan Ronaldo sanoi tuohon aikaan maajoukkueleirillä:

– Özilin lähtö on todella huono juttu minulle. Hän tietää parhaiten liikkeeni maalintekotilanteissa. Hän oli paras numero 10, mitä Real Madrid saattoi toivoa.

Eli kun puhutaan siitä, että se oli José Mourinhon joukkue ja siitä, miten paljon maaleja Cristiano Ronaldo mätti, kannattaa myös muistaa Mesut Özil. Se oli paljolti Özilin ansiota, että Ronaldo loisti ja että Mourinhon ajoittain inhorealistisella pelifilosofialla irtosi noin valtava määrä tehoja.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Lue lisää