Real Madridin keskikenttäpelaaja Toni Kroos uskoo, että kohuttu Euroopan Superliiga on kokeilemisen arvoinen idea.

Madrid ja 11 muuta Euroopan suurseuraa ilmoittivat huhtikuussa 2021, että ne ovat perustamassa Superliigaa, uutta suljettua sarjaa. Hanke kuopattiin kuitenkin vain pari päivää virallisen julkistamisensa jälkeen, kun seura toisensa jälkeen vetäytyi siitä kovan ulkoisen paineen ja kritiikin alla.

Kritiikkiä tuli niin muilta seuroilta, liigoilta, kannattajilta kuin myös poliitikoilta. Superliigan puolesta jäivät lopulta taistelemaan ainoastaan Real Madrid, Barcelona ja Juventus muiden seurojen vetäydyttyä hankkeesta.

Superliigan taustalla toimiva A22 Sports Management Group kertoi hiljattain uusista suunnitelmistaan. Kiistanalaisen kilpailun formaattia on uudistettu siten, että siinä kilpailisi 60-80 joukkuetta, jotka olisi jaettu eri sarjatasoille. Uudessa formaatissa ei olisi myöskään vakituisia jäseniä.

Alkuperäisessä Superliiga-suunnitelmassa kilpailun vakituiset jäsenet olivat Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja Tottenham, Internazionale, Juventus ja AC Milan sekä Atlético Madrid, Barcelona ja Real Madrid.

Superliiga on saanut luonnollisesti vastustusta myös Euroopan jalkapalloliitto UEFA:lta, jolle uusi kilpailu tietäisi haastajaa sen lippulaivalle, eli Mestarien liigalle.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Real Madrid on voittanut Mestarien liigan ennätykselliset 14 kertaa. Kuva: Getty Images

A22 on riitauttanut UEFA:n ja FIFA:n oikeuden estää Superliigan perustaminen ja määrätä seuraamuksia siinä kilpaileville seuroille. Superliigan taustayhtiö on väittänyt, että jalkapallon hallintoelimet käyttävät väärin määräävää markkina-asemaansa EU:n kilpailulainsäädännön mukaisesti.

Kroos, 33, sanoi Einfach mal Luppen -podcastissaan, että hän uskoo Superliiga-hankkeen toteutuvan.

– Uskon, että näemme Superliigan. Uskon niin useista syistä. Ajatus Superliigasta on muuttunut ja ansaitsee tulla kuulluksi.

– Jos katsotaan tarkkaan molemmista näkökulmista, huomataan, että UEFA ei suinkaan ole laupias samarialainen jalkapallofanien kannalta ja että Superliigalla ei ole ainakaan toisella yrittämällä suunnitelmissa sulkea pois yhtään joukkuetta, koska pysyviä perustajajäseniä ei tule olemaan.

– Kyseessä on urheilukilpailu, avoin turnaus, mutta sitä hallinnoivat seurat eikä UEFA, koska seurat uskovat, etteivät ne tarvitse UEFA:a siihen. Mielestäni tämä ansaitsee ainakin yhden mahdollisuuden.

Kroos ei usko, että katsojat kyllästyisivät jatkuviin huippuseurojen kohtaamisiin.

– Vaikka olemme jo puhuneet siitä, että intohimo jalkapalloa kohtaan on kadonnut, uskon, että Superliigalla on mahdollisuus kääntää tilanne.

– Koska loppujen lopuksi, älkäämme huijatko itseämme. Monet ihmiset sanovat aina: ”Kuka haluaa nähdä Real Madridin Manchester Cityä vastaan joka viikko?” Mutta oletteko kyllästyneet katsomaan Federerin ja Nadalin kohtaamista yhä uudelleen ja uudelleen? Minä en ole. Se on minun mielipiteeni.

Kroos antoi UEFA:lle rapaa myös sen lanseeraamasta Nations Leaguesta, joka korvasi valtaosan Euroopan maajoukkueiden ystävyys- ja harjoitusotteluista kilpailullisella järjestelmällä, jossa on omat sarjatasot ja lopputurnaus.

– Mielestäni olemme kuulleet vain UEFA:n puolta, ja mielestäni liian usein. Miksi UEFA voi aloittaa Nations Leaguen, jota kukaan ei tarvitse? Nyt heiltä ei yhtäkkiä kysytäkään mitään.

– Siksi mielestäni on uskomattoman tärkeää kuunnella muita ehdotuksia, kuten Superliigaa. Minusta tuntuu, että meitä ei enää kuunnella.