Euroopan 11 kärkiseuraa julkaisi puolitoista vuotta sitten Superliiga-suunnitelmansa.

Projekti pysyi hengissä kahden päivän ajan, kunnes Real Madridia, Barcelonaa ja Juventusta lukuun ottamatta kaikki osallistuneet seurat poistuivat Superliigasta.

Edellä mainittu kolmikko on edelleen mukana Superliigassa ja yrittää toteuttaa sen.

Real Madridin puheenjohtaja Florentino Pérez on Superliigan perustaja. Pérez on kertonut luoneensa Superliigan muun muassa siksi, ettei nuoret ihmiset enää seuraisi jalkapalloa. Sen myötä Pérez haluaa luoda Superliigan, joka saisi nuoret takaisin jalkapallon pariin.

La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas on julkisesti asettunut Superliigaa vastaan.

Tebas puhui Superliigasta Web Summit -tilaisuudessa Lissabonissa.

– Se, mikä minua eniten huolestuttaa ei ole, mitä Florentino Pérez, Andrea Agnelli tai Superliigan uusi toimitusjohtaja ovat sanoneet. Heidän diagnoosinsa jalkapallosta on virheellinen. Jos annat virheellisen diagnoosin, tapat potilaan. Ja heidän antama diagnoosi väittää, ettei nuoret katso jalkapalloa, joten ratkaisu olisi muuttaa formaattia. Ongelma on se, että alkuperäinen diagnoosi ei pidä paikkaansa.

– Elämme sellaista aikaa historiassa, jossa nuoret katsovat enemmän jalkapalloa, mutta myös muista kanavista, kuten sosiaalisen median kautta. On hyvin tärkeää tietää se. Tänä päivänä ihmiset seuraavat urheilua hyvin eri tavalla kuin aiemmin ja on otettava huomioon myös ihmisten iät. Superliiga rakentaa narratiivia, jossa sanotaan, että haluamme rakentaa kilpailun maailman 20 parhaalle seuralle. Muilla ei ole väliä.

– Ja he rakentavat tätä narratiivia perustuen epäaitoihin tilastoihin. Yksi tekosyy on se, ettei nuoret katso jalkapalloa. Se on valhe, mutta heidän mielestään sen vuoksi on vaihdettava formaattia, jotta ihmiset katsoisivat jalkapalloa enemmän. Superliigan narratiivi on valheellinen. Et voi verrata jalkapalloa NFL:ään, koska se on paikallinen markkina, vaikka Yhdysvalloissa onkin 300 miljoonaa ihmistä. Silti kyseessä on paikallinen markkina. Siellä on suljetut sarjat, jotka ovat muutenkin erilaisia myös audiovisuaalisesti.

– He rakentavat projektiaan epäaitojen uutisten voimalla. He rakentavat koko ajan argumenttia siitä, että ongelma on itse kilpailut, eikä päinvastoin. Euroopassa jalkapallon formaatti, eli vahvat paikalliset sarjat ja Mestarien liiga, on täydellinen, eikä sitä ole vaihdettava. Siihen on tehtävä joitain muutoksia, mutta ei vaihdettava kokonaan. Ei nuoret ole jättäneet meitä. He katsovat meitä edelleen.