Huhut Lionel Messin paluusta Barcelona-paitaan voimistuvat jatkuvasti.

Kun Messi reilu vuosi sitten pakon edessä siirtyi PSG:hen, hän allekirjoitti kaksivuotisen sopimuksen. Nyt on käynnissä toinen sopimusvuosi, ja periaatteessa Messi on vapaa tekemään esisopimuksen minkä tahansa seuran kanssa jo reilun kahden kuukauden kuluttua. Ei siis ihme, että huhumylly on pyörähtänyt käyntiin eikä loppua näy.

Hätäisimmät Barcelona-toimittajat, kuten Veronica Brunati, ovat jo linjanneet, että Messi palaa Barcaan. On se toki aivan mahdollista, mutta muun muassa Fabrizio Romano on twiitannut, ettei Messi ole minkäänlaista päätöstä tehnyt – eikä aiokaan tehdä ennen kevättä.

Oikeastaan kolmen asian pitäisi osua kohdilleen, ennen kuin Messi palaisi:

  • Barcelonalla pitäisi olla varaa Messiin.
  • Valmennus- ja seurajohdon pitäisi haluta Messi.
  • Messin pitäisi haluta palata.

Tässä vaiheessa ei ole varmaa, että yksikään yllä mainituista kohdista vielä täyttyy.

Mistä Barcelona taikoisi rahat Messiin?

Puheenjohtaja Joan Laporta julkisti aivan hiljattain Barcelonan tuoreet talousluvut ja ennusteen tämän tilikauden budjetista. Viivan alla oli positiivinen luku, mutta se johtui paljolti omaisuuden myynnistä. Ilman omaisuuserien myyntiä Barcelona olisi tehnyt tappiota niin viime kuin tälläkin tilikaudella.

Vuoden kuluttua tilanne ei ole taloudellisesti ainakaan yhtään helpompi. Omaisuutta ei voi jatkuvasti myydä, vaan se oli kertaluontoinen tapa kerätä pääomaa. On mahdollista, että vielä Barcelona Licensing & Merchandising -tytäryhtiöstä myydään osa, mutta siinä se.

Jordi Alban kallis sopimus rasittaa Barcelonaa vielä ensi kaudellakin. Kuva: Getty Images.

Kulurintamalla helpotusta ei juuri ole tulossa. Sergio Busquetsin sopimus päättyy kuluvan kauden jälkeen ja Antoine Griezmannista Barcelona pääsi eroon, mutta muun muassa Jordi Alban ja Gerard Piquén kalliit sopimukset painavat seuran taloutta vielä vuodenkin kuluttua – ellei Barcelona onnistu pääsemään kaksikosta eroon. Lisäksi joidenkin muiden pelaajien palkkakulut voivat kasvaa nykyisestä ja edelleen on rästissä maksamattomia palkkoja ja siirtokorvauksia.

Kaiken tämän keskellä on syytä muistaa, että Messi heivattiin laidan yli juuri siksi, että hänen palkkansa oli kestämätön Barcelonan talouden näkökulmasta. Ehkei Messille tarvitsisi enää ensi kesänä maksaa niin hurjaa palkkaa kuin pahimpina vuosina, mutta ei se taatusti mikään pieni kuluerä olisi. Aika paljon siis saa tapahtua, ennen kuin Barcelonalla on varaa Messiin.

Onko Messille roolia Barcelonassa?

Toinen hyvin olennainen asia on se, halutaanko Messiä oikeasti Barcelonaan. Laportan ja Messin perheen välit tulehtuivat vuosi sitten, kun jatkosopimustilaisuus vaihtuikin lähtöön Barcelonasta.

Messi on Barcelonan historian suurin nimi. Äkkiseltään voisi kuvitella, että kuka tahansa ottaisi Messin avosylin vastaan, ja etenkin Barcelona. Ihan niin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole.

Messi on tehnyt Barcelonalle valtavan paljon hyvää, mutta samaan aikaan kun Messi dominoi, koko muu Barca taantui. Messi on kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, mutta samaan aikaan hän on pelaaja, joka imee itseensä valtavasti energiaa ja elintilaa. Barcelonassa on nähty, ettei ole aina ihan helppoa pelata Messin kanssa tai etenkään muodostaa vahvaa kollektiivia Messin ympärille.

Barcelonassa Messi ei juuri osallistunut puolustustyöskentelyyn. Xavin pelitapa taas nojaa hyvin vahvasti vastaprässiin ja siihen, että jokainen hoitaa oman velvoitteensa – myös muun muassa tähtihyökkääjä Robert Lewandowski.

Xavin Barcelonassa myös suurimpien tähtien on täytettävä puolustusvelvoitteensa. Kuva: Getty Images.

Saisiko Xavi piirrettyä Messille sellaista roolia, jossa sekä Messi että Barcelona joukkueena voisivat loistaa? Millä pelipaikalla se tapahtuisi? Oikeana laitahyökkääjänä vai osana keskikentän kolmikkoa?

Ja mitä jos Xavi ei onnistuisi? Kumpi lähtisi ensin, Xavi vai Messi? Veikkaan vahvasti ensimmäistä. Sopeutuisiko Messi edes siihen, että tilanteen niin vaatiessa hänet otettaisiin vaihtoon tai hän tulisi vaihdosta kentälle? PSG:ssä on sopeutunut, mutta Barcelonassa hän on monen silmissä yhä koskematon.

Sitten taas toisaalta olisi mieletöntä nähdä Messin ja Lewandowskin välistä yhteistyötä. Pitkästä aikaa Messillä olisi edessään eliittitason maalintekijä, joka voisi hyödyntää argentiinalaisen lukuisia murtavia syöttöjä.

Kiinnostaako Messiä palata?

Tämän hetken tietojen mukaan PSG on kiinnostunut tarjoamaan Messille jatkosopimusta. Messillä on siis pöydällään ainakin kolme relevanttia vaihtoehtoa: jatkaa PSG:ssä, palata Barcelonaan tai siirtyä MLS:ään.

PSG:ssä jatkaminen olisi tässä vaiheessa tavallaan helppoa. Ensimmäisen haasteellisen kauden jälkeen Messi on tällä kaudella ollut jälleen erinomainen. Lisäksi PSG:ssä Messi saa pelata hyvän ystävänsä Neymarin kanssa eikä seurajohto pyri samalla tavalla painostamaan paikallisen lehdistön kautta toisin kuin Barcelonassa.

Barcaan palaamisessa olisi riskinsä. Messi lähti legendana. Jos hän tulisi takaisin, mitä jos homma ei toimisi? Mitä jos Barcelonan orastava uusi tuleminen tyssäisi ja homma lähtisi jälleen luisuun? Menettäisikö Messi sädekehänsä Barca-yhteisön silmissä?

Lionel Messin lähtö Barcelonasta ei tapahtunut parhaissa mahdollisissa merkeissä. Onko halua palata? Kuva: Getty Images.

Sitten taas toisaalta on muistettava, että Barcelona on Messin perheelle yhtä kuin koti. Lionel on asunut Barcelonassa jopa pidempään kuin Argentiinassa. Ei ole helppoa jättää kotia, ja koti vetää puoleensa jos sinne on mahdollista palata.

Barcelonassa kaikki on tuttua Messille (tai Messeille) kielestä alkaen. Isossa kuvassa pelitapakin on paljon tutumpi kuin PSG:ssä, joskin Messi on aina ollut pelillisesti vähän ulkopuolinen puhdasoppisessa barcelonalaisessa pelissä.

Lisäksi täytyy muistaa, että kun Messi lähti, Barcelona oli jo useamman vuoden ajan ollut menossa alaspäin. Nyt taas Barcan suunta osoittaa ylöspäin. Kenties tähän kelkkaan hyppääminen houkuttelisi.

Yhtä kaikki voidaan sanoa, että vaikka Messin paluuta on jo toitotettu eri palstoilla, paljon pitää tapahtua, että siirto oikeasti toteutuisi. Siihen tarvitaan raakaa rahaa, diplomatiaa ja uskottavaa näkymää siitä, miten Barcelona ja Messi voisivat yhdessä olla enemmän yksin.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Lue myös