Jos mietit jalkapallomatkaa Espanjaan ja jos määränpäänä on Barcelona, voit olla varma, että pääset nauttimaan mahtavasta ja laadukkaasta jalkapallosta yhdellä maailman suurimmista ja upeimmista jalkapallostadioneista Camp Noulla, joka on myös FC Barcelonan kotikenttä.

FC Barcelona pelaa kahdessa isossa sarjassa: Espanjan La Ligassa ja UEFA:n Mestarien Liigassa (UEFA Champions League). Sen lisäksi Barcan otteluita pääse seuraamaan La Ligan ulkopuolella järjestettävissä Espanjan sisäisissä otteluissa. FC Barcelona on joukkueena hyvin suosittu ja sen otteluliput myydään loppuun kauden varhaisessa vaiheessa.

Barcelona = kuumaa jalkapalloa

Monelle futisfanille jalkapallo-ottelun näkeminen Barcelonan-matkallaan on MUST. Espanjassa jalkapallo on yleisesti kiihkeä keskustelun aihe ja Barcelonassa erityisesti siitä saa kuulla joka kadunkulmassa, sillä otteluissa on aina suuren urheilujuhlan tunnelma.

Jos mietit menemistä jalkapallo-otteluun, liput kannattaa ostaa kyllä etukäteen, jotta et paikan päällä joudu pettymään. Suosittuihin FC Barcelonan peleihin liput menevät kuin kuumille kiville.

Camp Nou

Ottelut pelataan kuuluisalla Camp Nou -stadionilla. Otteluihin yhteydessä voit myös tutustua joukkueen historiaan stadionilla olevassa museossa. Siellä pääset näkemään FC Barcelonan tarinan kaikkine voittoineen ja palkintoineen sekä saat tutustua joukkueen mielenkiintoiseen kasvutarinaan.

Camp Noulla on myös ohjattu esittelykierros, jonka aikana voit vierailla pukuhuoneessa ja kentällä. Pääset aistimaan pukukopin tunnelman ja tuntuu melkein kuin olisit itse osana joukkuetta. Stadionilla voi myös ruokailla monissa ravintoloissa ja ostaa tuliaisia ja fanituotteita.

Camp Nou on auki aina, joten pääset tutustumaan jalkapallon mekkaan vaikka et pääsisikään itse otteluun.

FC Barcelona – Més que un club

Futbol Club Barcelona – Enemmän kuin vain joukkue

Barcelona sijaitsee Kataloniassa. Siellä puhutaan espanjan lisäksi katalaania. Espanjalaiset eivät ole kohdelleet katalonialaisia aina tasa-arvoisesti ja he ovat joutuneet ajoittain sortotoimien alle. Näinä aikoina FC Barcelonan futisjoukkue on tuonut voimaa ja lohtua alueen ihmisille ja sen takia seurasta on muodostunut katalonialaisen kulttuurin tunnusmerkki.

FC Barcelona on omistusrakenteeltaan poikkeuksellinen joukkue, sillä sitä ei varsinaisesti omista mikään yritys vaan se on säilynyt yhdistyksenä, jonka jäsenillä on päätösvaltaa seuran asioissa. Tämä osaltaan myös antaa seuralle paikallista arvostusta. Rakas lapsi onkin saanut useita lempinimiä kuten Barca tai Blaugrana.

FC Barcelonan historia

FC Barcelonan perusti vuonna 1899 sveitsiläinen Hans-Max Gamper, itsekin hyvä jalkapalloilija. Gamper käydessään nuorena Barcelonassa ihastui siihen, niin että halusi jäädä sinne asumaan. Huomattuaan että kaupungista puuttui jalkapalloseura, hän päätti perustaa sellaisen sveitsiläisten, englantilaisten ja katalonialaisten ystäviensä kanssa.

“Mitähän Gamper tuumaisi, jos tietäisi että hänen perustamansa joukkue on La Ligan monien voittojen lisäksi voittanut viisi kertaa Mestarien liigan.”

FC Barcelonan lisäksi Gamper perusti myös FC Zürichin.

FC Barcelona -kannattajat

FC Barcelona on tunnettu omistautuneista faneistaan. Tiimin kannattajoukko on yksi maailman suurimmista ja ehkä myös kovaäänisimmistä. Mahtavan tunnelman pääset kokemaan varsinkin mennessäsi katsomaan FC Barcelonan kotipeliä spektaakkelimaiselle Camp Noulle. 

FC Barcelonan voittoisat kaudet

FC Barcelonalla on ollut vuosikymmenien mittaan nousuja ja laskuja. Kuitenkin 1980-luvun lopulla Barcan entinen pelaaja Johan Cruyff aloitti valmentajana ja sai joukkueen hitsattua kasaan – ja silloin alkoi tapahtua. Hänen menestyksekkäällä valmentajakaudellaan FC Barcelona voitti peräkkäisinä vuosina 1991-1994 neljä liigamestaruutta  ja jopa yhden Mestarien liigan (UEFA) vuonna 1992. Se oli katalonialaisille todellista kulta-aikaa.

Menestystä on saatu myös 2000-luvulla

90-luvun onnistumisten jälkeen menestyksen makuun päästiin uudelleen kaudella 2004-2005 jolloin se voitti taas La Ligan. Menestys jatkui myös seuraavalla kaudella La Ligassa, minkä jälkeen FC Barcelona eteni huipulle myös Mestarien liigassa kaudella 2005-2006.

Välivuoden 2006-2007 jälkeen kaudesta 2008-2009 alkoivat FC Barcelonan uudet juhlat, kun se voitti sekä La Ligan, Espanjan cupin että UEFA Champions Leaguen. Juhlinta jatkui myös seuraavilla kausilla. FC Barcelona voitti liigamestaruuden kahtena vuonna peräkkäin 2010 ja 2011. Espanjan Cupin voiton se sai vuonna 2012.

Barcelonalla on siis ollut loisteliaita kausia, jolloin seura on ollut voittamaton kotimaisissa liigaotteluissa ja Euroopan cupeissa. Seura on viime vuosina voittanut kaiken, mitä jalkapallon maailmassa voi voittaa ja vieläpä useita kertoja peräkkäin. 

FC Barcelonan tunnuslause ”Més que un club” – tarkoittaa “enemmän kuin vain pelkkä seura”. Iskulause on käsin kosketeltavissa Barcelonassa ja Camp Noulla.

Kuuluisia pelaajia

FC Barcelonassa on ollut ja on tähtipelaajia, kuten Leo Messi ja Andrés Iniesta. FC Barcelona sai huomiota pohjoismaisten jalkapallofanien keskuudessa kun ruotsalainen Zlatan Ibrahimovic pelasi seurassa kaudella 2009-2010.

Milloin FC Barcelonan ottelut järjestetään?

FC Barcelonan kotikenttäotteluita pelataan ainakin kerran kahdessa viikossa, mutta joskus useamminkin. Ottelut pelataan melko myöhään arkisin ja lauantaisin, ne alkavat usein klo 21.00. Sunnuntaisin ottelut voivat alkaa hieman aikaisemmin, esimerkiksi klo 19.30.

La Liga on Espanjan miesten jalkapallon korkein sarjataso

La Liga on maailmankuulu Barcelonan ja Real Madridin välisistä kuumista otteluista, joissa kaksi äärimmäisen fanaattista kannattajajoukkoa luo tunnelmaa. Fanien sydämissä jalkapallo on suurempaa kuin itse elämä. Molemmat joukkueet ovatkin Espanjan liigan kaikkien aikojen voittoisimmat futisjoukkueet.

“Useita jalkapallotaivaan juhlituimpia ja tunnetuimpia pelaajia on pelannut La Ligassa.” 

La Ligan historia

Espanjan pääsarja La Liga kuuluu Euroopan kovatasoisimpiin sarjoihin Englannin Valioliigan, Italian Serie A:n ja Saksan Bundesliigan ohella. Sarjan ensimmäinen kausi pelattiin vuonna 1929, jolloin nykyaikainen jalkapallo saavutti suosiotaan myös mantereella Englannin lisäksi. Ensimmäinen kausi päästiin starttaamaan kymmenellä joukkueella. Nykyisin La Ligassa pelaa 20 joukkuetta.

Sarjan historian aikana yhdeksän seuraa on voittanut mestaruuden. Menestyneimpiä seuroja ovat Real Madrid 34 mestaruudellaan ja FC Barcelona 26 mestaruudella.

La Ligan pitkä kausi pelataan elokuusta ja toukokuuhun. Kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti kaudessa, kerran kotikentällä ja kerran vieraissa. Jokainen joukkue pelaa 38 ottelua kaudessa.

La Liga on ainoa liiga eurooppalaisessa jalkapallossa, jossa molemmat oman maan finaaliin osallistuneet joukkueet ovat samana vuonna olleet myös vastakkain Mestarien liigan loppuottelussa. Näin on tapahtunut kaksi kertaa, joten voi ehkä sanoa, että La Liga on Euroopan ykkösliiga.

Sen lisäksi siellä pelanneet pelaajat ovat voittaneet enemmän FIFA:n vuoden pelaaja- ja Ballon d’Or -palkintoja kuin minkään muun liigan pelaajat.

Camp Nou on FC Barcelonan kotikenttä

Camp Nou on paitsi upea stadion myös turistikohde, jonne tullaan suurin joukoin syömään, opastetuille turistikierroksille, vierailemaan museoon ja ostamaan tietysti tuliaisia ja fanituotteita. Camp Noun ulkopuolella on lukuisia pikaruokapisteitä ja ravintoloita, joten siellä saa monenlaista purtavaa pelin yhteydessä.

Camp Nou on Euroopan suurin stadion

Camp Nou on Euroopan suurin urheilustadion ja sinne mahtuu noin 100 000 katsojaa. Ennen Camp Noun aikaa FC Barcelona pelasi Les Corts -nimisellä stadionilla, mutta 1950-luvulla Les Corts kävi liian pieneksi ja päätettiin rakentaa uusi stadion. Camp Noun avajaisia vietettiin 24. syyskuuta 1957, ja ensimmäisessä ottelussa FC Barcelona kohtasi Legia Warszawan Puolasta, jonka se voitti maalein 4–2. 

Itse Camp Nou koostuu kolmesta katsomokerroksesta, joista ensimmäinen kerros on loiva ja siinä sijaitsevat usein televisiolähetyksissä näkyvät tunnetuimmat fanikatsomot.

Jos et pääse otteluun, stadionille voi tulla muulloinkin kuin vain ottelupäivinä ja silloin sinne on ilmainen sisäänpääsy. FC Barcelonan historiasta kertova museo on myös silloin auki ja siellä kannattaa vierailla. 

El Clásico

Kaikkein seuratuin ottelu Espanjassa ja monesti myös muualla Euroopassa on El Clásico. Se on FC Barcelonan ja Real Madridin välinen legendaarinen ottelu, joka pelataan vähintään kaksi kertaa kaudessa: toisen kerran Barcelonan kotikentällä ja toisen kerran Madridissa.

Real Madrid on FC Barcelonan arkkivihollinen, ja otteluista tulee aina huikeita jännitysnäytelmiä.

Osaan Barcan otteluista on helpompi saada lippuja, koska vastassa on joukkueita, jotka eivät ole niin tunnettuja. Mutta El Clásicon liput taas ovat niin haluttuja, että ne on hankittava mahdollisimman nopeasti etukäteen, jos sinne haluaa hurraamaan. Yleensä heti kauden lipunmyynnin alettua.

Vaikka lippuja on saatavilla rajoitetusti El Clásico -otteluun, joka tapauksessa kaikki FC Barcelonan ottelut ja itse Camp Nou ovat kokemisen arvoisia. Pääset mukaan tunnelmaan kun omistautuneet Barça -kannattajat virittelevät soittimiaan ja valmistautuvat itse otteluun. Ottelun seuraaminen stadionilla on monelle jalkapallofanille yksi elämän odotetuista huippuhetkistä, jota kenenkään eurooppalaista futista seuranneen ei kannata missata.

Missä Camp Nou sijaitsee Barcelonassa?

Camp Nou -stadion sijaitsee keskeisellä paikalla, noin neljä kilometriä länteen Barcelonan keskusaukiolta Plaça de Catalunyalta. Camp Noun lähellä on monta metroasemaa ja sinne on helppo tulla.

Camp Nou -osoite: Carrer d’Arístides Maillol, 12, 08028 Barcelona, Espanja.

Onko Camp Noun lähellä hotelleja?

Läheltä löytyy useita hotelleja, joista varmasti löytyy mieleinen. Myös hieman kauempana on hyviä hotelleja, joista on helppo saapua Camp Noulle joko julkisilla kulkuvälineillä tai taksilla.

Barcelona on suurkaupunki

Barcelona on suurkaupunki, jossa on paljon nähtävää. Siellä on paljon museoita, puistoja, maailmankuulua arkkitehtuuria ja taidetta, viihdekeskuksia, upeita ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia, keskustan hiekkarantaa unohtamatta.

Barcelonassa on esimerkiksi kirkko, joka ei ole koskaan valmistunut. Sen nimi on La Sagrada Familia. Kirkon rakentaminen aloitettiin 1882 ja se jatkuu edelleen.

Opastetuilla kaupunkierroksilla kerrotaan elävästi Barcelonan tärkeistä paikoista ja historiasta, nykypäivää unohtamatta. Voit tutustua esimerkiksi Antoni Gaudín arkkitehtuuriin, osallistua viinin maisteluun tai nauttia flamencon rytmistä.

Barcelona on kaikin puolin upea kaupunki ja sinne kannattaa tehdä vaikka vain viikonlopun mittainen matka.

Miten ostan FC Barcelona -liput?

Liput kannattaa ehdottomasti ostaa ajoissa heti kauden alettua. Helpoiten se onnistuu ostamalla ne netistä. Jos tiedät jo matkasi ajankohdan, voit lähteä tutustumaan mahdollisiin otteluihin jo kotisohvalla. Mitä myöhempään lippunsa ostamisen jättää, sitä kalliimpia liput ovat. Liput edullisimmille paikoille menevät ensin.

Mestarien liigan otteluihin, joissa vastassa on toinen tunnettu joukkue, kannattaa liput hankkia mahdollisimman ajoissa, sillä ne menevät kuin kuumille kiville ja loppuvat nopeasti.

Varsinkin vierekkäisiä istumapaikkoja on usein vaikea saada, joten ne pitää ostaa monta viikkoa aiemmin.

Hellotickets-sivustolla voit rauhassa katsoa, mitä otteluita olisi matkasi aikana tarjolla.

Osta liput jonon ohi

Jos siis suunnitelmissasi on jalkapallomatka Barcelonaan, sinulla on nyt loistava tilaisuus ostaa FC Barcelonan ottelulippuja etukäteen jonon ohi www.hellotickets.fi-sivustolta.