Sevillan viime kausi oli kaksijakoinen. Se sijoittui tuttuun tapaan La Ligassa neljänneksi, mutta cup-kilpailut menivät penkin alle. Sevilla jäi Mestarien liigan lohkossaan kolmanneksi ja tippui Eurooppa-liigan pudotuspeleihin. Siellä matka tyssäsi neljännesvälieriin, joissa West Ham oli parempi. Copassa paikallisvastustaja Betis pudotti Sevillan niin ikään neljännesvälierissä.

Sarjakausi sujui varsin mallikkaasti ja Sevilla jäikin vain pisteen päähän Atléticosta, mutta siitä huolimatta kaudesta ei voi puhua suurena onnistumisena. Sevilla selviytyi ensimmäistä kertaa koskaan kolmesti perätysten mukaan Mestarien liigaan. Se kertoo omaa kieltään siitä, miten menestyksekästä aikakautta Sevilla elää. 

On kuitenkin eri asia, miten pitkään tämä aikakausi kestää, sillä se oli jo päättymässä toukokuussa. Päävalmentaja Julen Lopetegui oli jo päättänyt jättää Sevillan viime kauden jälkeen. Lopulta urheilutoimenjohtaja Monchi onnistui vakuuttamaan Lopeteguin jäämään vielä alkavaksi kaudeksi. Ei siten liene suuri yllätys, jos alkava kausi on Lopeteguin viimeinen Pizjuánilla. Sevilla näytti kevätkaudella siltä kuin sen eväät olisi jo syöty.

Julen Lopetegui on tehnyt huimaa työtä Sevillassa, mutta onko eväät jo syöty? Kuva: Getty

Nyt Lopeteguin on nostettava joukkue jälleen uudelle tasolle kevään mahalaskun jälkeen, eikä se ole suinkaan yksinkertainen haaste, sillä lähtökohtaisesti takana odottavat Betisin ja Real Sociedadin kaltaiset kilpailukykyiset joukkueet. Mahalasku tosin johtui osittain myös kerrassaan valtavista loukkaantumisongelmista, sillä pahimmillaan joukkueesta puolet oli samaan aikaan loukkaantuneena. Useat luottopelaajat kärsivät pitkäaikaisista vammoista.

Sevilla myi Diego Carlosin Aston Villaan noin 31 miljoonalla eurolla. Lopulta siirtosumma jäi pieneksi, sillä hänen ulosostopykälänsä oli noin 80 miljoonaa euroa. Carlos on Sevillalle suuri menetys. Korvaajaksi saapui Marcão Galatasaraysta. Carlosin tapaan myös Jules Koundé poistui Sevillasta siirryttyään Barcelonaan noin 50 miljoonalla eurolla. Siirtosumma kasvaa bonusten myötä 55-60 miljoonaan euroon.

Koundé halusi jättää Sevillan vuoden ajan, mutta Sevilla ei saanut hänestä riittävän hyvää tarjousta ennen heinäkuun loppua. Koundén ja Carlosin menettäminen yhden kesän aikana on valtava takaisku, vaikka todellisuudessa seurajohto tiesi sen tapahtuvan.

Óscar Rodríguez lainattiin odotetusti Celtaan. Luuk de Jong siirtyi kolmella miljoonalla eurolla PSV:hen. Alejandro Pozo lähti samalla siirtosummalla Almeríaan.

Sevillan pelaajamateriaali on edelleen laadukas, vaikka Carlosin lisäksi myös Koundé lähti. Sevillan täytyy hankkia Koundélle riittävän tasokas korvaaja. Bonon, Marcos Acuñan, Joan Jordánin ja Fernandon kaltaiset pelaajat kuuluvat pelipaikoillaan sarjan parhaimmistoon.

Sevillalaislähteiden mukaan Lopetegui suunnittelee peluuttavansa laitapuolustajana tunnettua Acuñaa astetta ylempänä alkavalla kaudella saadakseen hänen pystyjuoksuista vielä entistä enemmän irti. Lisäksi joukkueesta löytyy Ivan Rakiticin, Papu Gómezin, Lucas Ocamposin ja Youssef En-Nesyrin kaltaisia varmoja suorittajia.

Youssef En-Nesyrin on pysyttävä kunnossa ja pelattava nappikausi, jotta Sevilla voi menestyä. Kuva: Getty

Sevilla on laadukkaasti valmennettu joukkue. Lopetegui on valmentanut seuraa kolmen vuoden ajan ja saanut pelaajistaan pitkälti kaiken mahdollisen irti. Lopeteguin alaisuudessa Sevilla pelaa kurinalaista ja kontrolloitua, mutta aktiivista hyökkäämistä priorisoivaa jalkapalloa. Lopeteguin Sevilla dominoi yleensä pelitapahtumia ja yrittää pelata mahdollisimman nopeaa jalkapalloa.

Sevilla ei mielellään luo hitaita pitkän pallonhallinnan kautta syntyviä hyökkäyksiä, vaan yrittää käyttää hyväkseen nopeita laitahyökkääjiään, jotka murtautuvat vastustajan selustaan. Viime kauden jälkimmäisellä puolikkaalla Sevilla joutui vaikeuksiin, kun se ei enää kyennyt käyttämään nopeita laitahyökkääjiään loukkaantumisten vuoksi. Lopetegui yritti muuttaa lähestymistapaa hyökkäyspeliin, mutta se ei tuonut tulosta ja luotsi palasi vanhaan muottiin.

Sevilla on kahden vaiheilla. Viime kauden jälkimmäinen puolisko näytti siltä, että Lopeteguin Sevilla-projekti ajautuu uhkaavasti kohti loppuaan. Luotsi oli jo itse hetken aikaa valmis jättämään seuran.

Onnistuuko Sevilla nousemaan jälleen vanhalle tasolleen? Sen materiaali on edelleen huomattavasti laadukkaampi kuin Betisin ja Real Sociedadin, mutta jos Sevilla jatkaa varjojen mailla, tulee edellä mainittu kaksikko ohi. Sevillan on vahvistettava joukkuettaan vielä elokuun aikana.

Edellisten vuosien aikana Sevilla on taistellut teoreettisesti jopa mestaruudesta kesken kauden, mutta tällä hetkellä mestaruustaisteluun pääseminen ei näytä millään tavalla todennäköiseltä.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21