Betisin viime kausi oli menestys, vaikka himoittu paikka Mestarien liigaan jäikin lopulta saamatta. Betis nimittäin kruunattiin Copan mestariksi, kun se voitti loppuottelussa Valencian rangaistuspotkukilpailussa. Kyseessä oli seuralle ensimmäinen pokaali 17 vuoteen. Edellisen kerran Betis oli juhlinut keväällä 2005, kun se voitti Copan mestaruuden Calderónilla.

Upeasta Copan mestaruudesta huolimatta La Ligan viides sija jätti monelle kannattajalle happaman maun. Se kertoo jo itsessään siitä, miten hyvän kauden joukkue pelasi, sillä normaalisti viides sija olisi todellinen nappisuoritus Betisiltä.

Viime kaudella Betis oli pitkään neljän parhaan joukossa, mutta tippui keväällä viidenneksi. Lopulta Mestarien liigaan oikeuttanut neljäs sija jäi viiden pisteen päähän, ja Betis pelaa siten alkavalla kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Betisin kesän siirtoikkuna on sujunut varsin hiljaisesti, sillä seuralla ei ole varaa hankkia uusia pelaajia, ellei se itse myy avainpelaajiaan muihin maisemiin. Betisin seurajohdon ykkösprioriteetti on ollut pitää kiinni Nabil Fekirin, Guido Rodríguezin ja Sergio Canalesin kaltaisista tähtipelaajista.

Sergio Canales ja Nabil Fekir kuuluvat La Ligan ehdottomaan parhaimmistoon. Kuva: Getty

Betis teki viisivuotisen sopimuksen vapaana agenttina seuraan saapuneen Luiz Felipen kanssa. Kyseessä on alustavasti loistava vahvistus. Felipe edusti viiden vuoden ajan Laziota ja kuuluu Italian A-maajoukkueeseen. Espanjalaismedian mukaan muun muassa Marc Bartra saattaa jättää joukkueen, koska hän ei välttämättä mahdu avaukseen alkavalla kaudella.

Kuten yllä mainittiin, on Betisillä joukkueessaan muutama todellinen tähtipelaaja. Canales ja Fekir luovat keskenään yhden koko sarjan vaarallisimmista kaksikoista. Canales on edelleen hyvin aliarvostettu pelaaja. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on Betisin hyökkäyspelin sydän, joka luo maalipaikat ja rakentaa joukkueen hyökkäykset. Canales allekirjoitti talvella Betisin kanssa jatkosopimuksen, ja seura saa olla siitä kiitollinen, sillä Canales voisi helposti pelata muutamaa tasoa korkeammalla. 

Fekir on sen sijaan luonnollisesti koko joukkueen keulakuva ja tunnetuin pelaaja. Temperamenttinen pallotaituri pelasi jälleen nappikauden. Kaikki kilpailut mukaan lukien hän teki kymmenen maalia ja antoi yhtä monta maalisyöttöä. Teknisesti äärimmäisen laadukas pelaaja, joka nauttii haastamisesta ja 1v1-tilanteista. Pelaa Canalesin tapaan varsin vapaassa roolissa ympäri hyökkäyskolmannesta.

Manuel Pellegrini on tehnyt loistavaa työtä Betisissä. Kuva: Getty

Betis kärsi vuosikausien ajan epätasaisuudesta. Kannattajien suuret odotukset olivat joukkueelle aina liikaa. Muutamaa hyvää ottelua seurasi todellinen mahalasku. Nykyinen päävalmentaja Manuel Pellegrini on tuonut kaivatun tasaisuuden Villamarínille.

Pellegrinin alaisuudessa Betis pelaa tunnistettavaa ja tehokasta jalkapalloa. Muutama vuosi sitten olisi ollut mahdotonta sanoa Betisin olevan henkisesti vahva joukkue, joka kestää myös vastoinkäymisiä. Nyt se on kuitenkin todellisuutta ja siitä saa kiittää pitkälti yhtä miestä, Pellegriniä.

Pellegrini peluuttaa joukkuettaan toimivassa 4-2-3-1-muodossa. Kärjen alapuolella olevassa kolmikossa Canales ja Fekir vaihtavat aktiivisesti paikkaa ja yrittävät siten vaikeuttaa vastustajan puolustusurakkaa. Piikissä on Borja Iglesiasin tai Willian Josén kaltainen vahva kärkipelaaja, joka luo liikkeillään tilaa Canalesille ja Fekirille.

Pellegrinin Betis pelaa hyökkäävää ja hyvin aktiivisista jalkapalloa, ja se on saanutkin kannattajilta paljon kiitosta. Betis iski viime kaudella kaikissa kilpailuissa yhteensä jopa sata maalia. Se kertonee kaiken tarvittavan.

Betis on ollut rauhassa kesän siirtomarkkinoilla. Se hankki Willian Josén Real Sociedadista kymmenellä miljoonalla eurolla lainan jälkeen. Laitahyökkääjä Luiz Henrique saapui kahdeksalla miljoonalla eurolla Fluminensestä. Cristian Tello ja Joel Robles poistuivat Betisistä vapaina agentteina. Kumpikaan ei ole seuralle sen suurempi pelillinen menetys.

Betis taistelee alkavalla kaudella samoista sijoista kuin viime kaudellakin. Ero neljän kärkeen on edelleen varsin suuri etenkin paperilla, mutta Pellegrini yrittää parhaansa mukaan kuroa sitä kiinni. Real Sociedadin tapaan myös Betis kärsi hieman epätasaisuudesta kevätkaudella La Ligan puolella.

Jos Betis kykenisi pelaamaan koko kauden samalla tavalla kuin pelkän syyskauden, voisi seura edetä jopa Mestarien liigaan. Lähtökohtaisesti Betis haastaa Sevillan neljännestä sijasta. Joukkue ei menettänyt avainpelaajiaan tänä kesänä ja se luo uskoa alkavan kauden projektiin. Betis on loistavasti valmennettu joukkue ja jos kaikki menee nappiin, voi Betis pelata vuoden päästä Mestarien liigassa. Se on paljon sanottu.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21