Real Sociedad sijoittui viime kaudella kuudenneksi La Ligassa. Joukkueen kausi toisti jälleen tuttua kaavaa. Real Sociedad pelasi ennakko-odotuksiin nähden loistavan syyskauden ja keikkui sarjan kärkikahinoissa joulukuussa.

Real Sociedad hävisi vain kahdesti joulukuun alkuun mennessä. Joulukuu meni kuitenkin täysin penkin alle, kun Real Sociedad hävisi neljä peräkkäistä ottelua ja kärki karkasi ulottumattomiin. Kevätkausi oli huomattavasti syyskautta epätasaisempaa, ja joukkueella oli valtavia vaikeuksia pelata laadukasta jalkapalloa. Syys- ja kevätkauden Real Sociedad oli jälleen kuin yö ja päivä.

Real Sociedad lähtee alkavaan kauteen pitkälti identtisillä tavoitteilla kuin viime kauteen. Joukkueen realistinen tavoite on sijoittua La Ligassa viiden joukkoon. Se tosin vaatii Real Sociedadilta tasaista kautta, eikä sellaista ole nähty muutamaan vuoteen.

Real Sociedadin viime vuodet ovat menneet samalla tavalla. Syyskausi menee kuin ruusuilla tanssien, mutta sitä odottaa suvantovaihe, mikä vie joukkueelta mahdollisuudet todelliseen menestykseen La Ligassa. Kuva: Getty

Toissa kaudella Real Sociedad selvisi viidenneksi sarjassa syyskauden ansiosta. Se taistelee lähtökohtaisesti Real Betisin kanssa viidennestä sijasta. Real Sociedad haluaisi luonnollisesti edetä Mestarien liigaan, mutta neljän kärjen ero Real Sociedadiin ja Betisiin alkaa olla varsin merkittävä.

Real Sociedad on osoittanut olevansa kilpailukykyinen ja hyvin valmennettu joukkue, joka kykenee parhaana päivänään voittamaan minkä tahansa La Liga -seuran, mutta niin pitkään kuin se ei onnistu löytämään tarvittavaa tasaisuutta, on todellinen menestyminen mahdotonta. Vaikka potentiaalia siihen olisi.

Real Sociedad pelaajamateriaali on mielenkiintoinen. Baskeilla on jälleen jalkeilla laadukas joukkue, joka kykenee parhaimmillaan voittamaan kenet tahansa La Ligassa. Päävalmentaja Imanol Alguacil on tehnyt seurassa hienoa työtä jo kolmen ja puolen vuoden ajan. Alguacilin Real Sociedad pelaa pallonhallintaan ja aggressiiviseen prässiin perustuvaa jalkapalloa. 

Real Sociedad kärsi viime kauden jälkimmäisellä puolikkaalla ikävistä loukkaantumisongelmista. Ykköstähti Mikel Oyarzabalin polvi hajosi maaliskuussa ja hänen on määrä palata pelikentille lokakuussa. Joukkueen lupaavimpiin pelaajiin kuuluva Ander Barrenetxea sai vakavan lihasvamman vuodenvaihteessa ja oli sivussa koko kevätkauden.

Mikel Merino (vas.) ja Martín Zubimendi ovat Real Sociedadin todellisia kulmakiviä. Kuva: Getty

Kapteeni Asier Illarramendin varaan on turha laskea, sillä hän on pelannut loukkaantumisten vuoksi vain 22 ottelua viimeisen kolmen ja puolen vuoden aikana. Illarramendin jatkuvista loukkaantumisista huolimatta Real Sociedadin keskikenttä on todella laadukas. Oma kasvatti Martín Zubimendi kuuluu koko sarjan parhaimpiin puolustaviin keskikenttäpelaajiin. Hieman ylempänä pelaa Espanjan A-maajoukkueeseen kuuluva Mikel Merino. Siinä on sellainen kaksikko, joka ei kalpene juuri yhdellekään La Liga -seuralle.

Brais Méndez saapui Celtasta Real Sociedadiin noin 14 miljoonalla eurolla. Alustavasti todellinen nappihankinta, joka nostaa hyökkäyspään tasoa entisestään. Méndez korvaa joukkueesta vapaana agenttina lähteneen Adnan Januzaj’n. Méndez, Alexander Isak ja Oyarzabal muodostavat melkoisen hyökkäyspään kolmikon.

12 miljoonalla eurolla Angersista hankittu 18-vuotias Mohamed Ali-Cho taistelee Isakin kanssa ykköskärjen paikasta, vaikka ruotsalaiskärki onkin nokkimisjärjestyksessä ainakin toistaiseksi selvästi edellä. Takefusa Kubo saapui Real Madridista noin 6,5 miljoonalla eurolla. Mielenkiintoinen pelaaja, mutta saattoi haukata liian suuren palan, sillä avauskokoonpanon paikan nappaaminen Real Sociedadissa ei ole suinkaan yksinkertaista.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21