Quique Sánchez Flores palautti tasaisuuden Getafeen

Getafen viime kauden ensimmäinen puolisko sujui suorastaan surkeasti. Se oli toki tiedossa jo ennen kuin kausi pyörähti käyntiin. José Bordalás jätti Getafen vuosi sitten ja jätti seuraan valtavan aukon. Bordalás loi Getafeen tunnetun pelitavan, jonka avulla seura menestyi usean vuoden ajan odotettua paremmin. Bordalásin lähdettyä Getafe joutui aloittamaan vastentahtoisesti uuden aikakauden seurassa. Bordalásin lisäksi muutama ehdoton avainpelaaja vaihtoi maisemaa ja soppa oli valmis. 

Puheenjohtaja Ángel Torres nimesi Míchelin päävalmentajaksi. Valinta sai kritiikkiä jo ennen kauden alkua. Míchel ehti valmentaa Getafea vain kahdeksan ottelun ajan. Tuloksena oli yksi tasapeli ja seitsemän tappiota. Monet kummastelivat, miksi Torres antoi Míchelille niin paljon aikaa surkeista tuloksista huolimatta. Lopulta Míchel sai potkut lokakuun alussa ja Torres palkkasi Quique Sánchez Floresin Getafen päävalmentajaksi. 

Se oli onnistunut veto. Sánchez Flores käänsi joukkueen kurssin täydellisesti. Valmentaja vei Getafea bordalásmaisempaan suuntaan. Getafe pelasi suoraviivaisemmin ja vei riskitasot minimiin. Loppukauden ajan Getafe pelasi kolmen topparin linjalla ja kykeni luomaan huomattavasti tehokkaammin maalipaikkoja kuin Míchelin alaisuudessa. Lisäksi Sánchez Flores sai Getafen puolustuksen kuntoon jopa yllättävän nopeasti.

Quique Sánchez Flores on tehnyt Getafessa upeaa työtä – etenkin vaikeat lähtökohdat huomioiden. Kuva: Getty

Getafen on pidettävä kiinni hienon viime kauden pelanneesta Enes Ünalista. Se saattaa olla jopa elinehto menestykselle. 25-vuotias turkkilaiskärki otti viime kaudella joukkueen ykköskärjen viitan itselleen ja kantoi sitä mallikkaasti. Sarjassa syntyi hienot 16 maalia. Ünal on luonnollisesti herättänyt suurempien seurojen kiinnostuksen, mutta Getafe ei voi päästää hänestä irti.

Real Sociedadista saapunut Portu tuo joukkueeseen tarvittavaa juonikkuutta ja voi nousta Sánchez Floresin alaisuudessa takaisin aiemmalle tasolleen.

Getafe hankki Luis Millan Granadasta viidellä miljoonalla eurolla. Hän tuo etenkin kaivattua teknistä laatua Getafeen. Puolustukseen hankittiin Granadasta myös avaintoppari Domingos Duarte.

Getafe myi laitapuolustaja Mathías Oliveran 11 miljoonalla eurolla Napoliin ja teki sopimuksen vapaana agenttina saapuneen Fabrizio Angilerin kanssa, joka yrittää korvata Oliveran.

Getafella on kasassa joukkue, joka voi Sánchez Floresin alaisuudessa sijoittua jopa kymmenen parhaan joukkoon.

Cádizia odottaa vaikea kausi – valmentaja melkoisen ongelman äärellä

Cádizin viime kausi oli vähintäänkin vaikea. Se voitti syyskaudella vain kaksi ottelua. Seurassa vuosien ajan suorastaan upeaa työtä tehnyt Álvaro Cervera sai potkut tammikuun alussa. Cervera oli nostanut Cádizin kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta La Ligaan, ja onnistui säilyttämään seuran pääsarjassa kaudella 2020-21.

Cádiz palkkasi Sergio Gonzálezin uudeksi päävalmentajakseen. Sergion alaisuudessa tulokset paranivat, vaikka peliesitykset olivat edelleen varsin vaatimattomia varsinkin verrattaessa edelliseen kauteen. Cádizin sarjapaikan säilyttäminen varmistui vasta kauden viimeisellä kierroksella.

Cádiz on alkavalla kaudella yksi selkeistä putoajaehdokkaista. Sen materiaali on tasapaksu ja siinä on edelleen liikaa puutteita, jotta joukkue voisi taistella jostain muusta kuin sarjapaikastaan. Joseba Zaldua saapui ilmaisella siirrolla Real Sociedadista ja tuo takalinjoille kokemusta. Cádiz hankki Rúben Alcarazin miljoonalla eurolla Valladolidista keskikentälleen ja nuori toppari Víctor Chust saapui samalla siirtosummalla Real Madridista. Chust pelasi viime kauden Cádizissa lainalla.

Cádiz kärsi viime kaudella merkittävistä maalinteko-ongelmista ja on helppo uskoa niiden jatkuvan tulevaisuudessakin. Álvaro Negredo ja Lucas Pérez muodostavat nimekkään kärkiparin, mutta etenkin Pérezin taso herättää suuria kysymysmerkkejä.

Sergio osoitti viime kauden jälkimmäisen puoliskon päätöksillään, ettei liiemmin luota Choco Lozanoon, joten Cádizin on vahvistettava entisestään hyökkäystään kesällä. Muuten edessä saattaa olla putoaminen Segundaan.

Cerveran pitkällä aikakaudella Cádiz tuli tunnetuksi kuuluisasta pelitavastaan. Cádiz puolusti syvällä ja iski aktiivisesti vastaan pallonriistojen jälkeen. Cerveraa pidettiin pragmaattisena valmentajana, joka vältteli kaikin tavoin riskejä. Nyt Sergion kanssa Cádiz on suuren kysymyksen äärellä. Mitä se haluaa olla? Nykyinen pelaajamateriaali ei välttämättä riitä muuhun kuin Cerveran ajan pelitapaan.

Pelaajamateriaali ei päätä huimaa, eikä valmennuskaan vakuuta. Cádizia odottaa vaikea kausi. Kuva: Getty

Mallorcan seurajohdon on reagoitava pian – nykyinen joukkue ei riitä La Ligaan

Getafen ja Cádizin tapaan myös Mallorca sai taistella sarjapaikastaan kauden loppuun saakka. Mallorcan kausi oli melkoinen vuoristorata. Syyskausi sujui lähtökohtiin nähden varsin mukavasti. Joukkueen tiukka puolustus toimi ja Mallorcan ottelut olivat odotetun vähämaalisia. Toisaalta Mallorcalla oli maalinteon kanssa ongelmia.

Joulukuun lopussa Mallorcan vaikeudet käynnistyivät oikein toden teolla. Mallorcan maalintekovaikeudet olivat jo niin dramaattisia, että joukkue pelasi useita peräkkäisiä otteluita ilman tehtyä maalia. Joulukuun ja toukokuun välisenä aikana Mallorca pelasi 18 ottelua, joista se hävisi peräti 14.

Maaliskuussa päävalmentaja Luis García sai potkut ja seura palkkasi Javier Aguirren luotsikseen. Aguirrenkin alaisuudessa ongelmat jatkuivat, mutta Mallorca ryhdistäytyi viimeisen kolmen kierroksen aikana, nappasi niistä seitsemän pistettä ja säilytti sarjapaikkansa kuin ihmeen kaupalla.

Mallorcan pelaajamateriaali on välttävä. Se saattaa menettää kesän aikana Pablo Maffeon muihin maisemiin. Maffeon korvaaminen ei ole yksinkertaista. Aguirre osoitti luottavansa kolmen topparin linjaan, joten Maffeon lähtiessä Mallorcan pitäisi hankkia ennemmin tasonsa todistanut wingback.

Mallorca hankki Vedat Muriqin itselleen peräti 7,7 miljoonalla eurolla Laziosta. Muriqi pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Mallorcassa ja teki viisi sarjamaalia. Hän on Mallorcan seurahistorian kallein hankinta.

Mallorcan joukkue uudistuu jälleen merkittävästi tänä kesänä. Se ei ole toivottavaa, sillä pitkäaikaisen projektin rakentaminen ei ole yksinkertaista, kun useat luottopelaajat vaihtavat maisemaa kauden jälkeen. Cádizin tapaan selvä putoajaehdokas, ellei seurajohto löydä kesällä ainakin viittä laadukasta vahvistusta. Ja se on varsin epätodennäköistä.