Almería, Valladolid ja Girona pelaavat alkavalla kaudella La Ligassa. Kolmikko nousi viime kauden päätteeksi pääsarjaan. 

Viime kaudella Segundan mestaruuden voittanut Almería saavutti vihdoin tavoitteensa. Saudiarabialainen Turki Al-Sheikh hankki seuran itselleen noin kolme vuotta sitten, ja sen jälkeen Almeríalla on ollut vain yksi tavoite – nousu La Ligaan. Al-Sheikh aikoo muun muassa rakennuttaa Almeríalle huippulaadukkaan harjoituskeskuksen ja lisäksi kunnostaa seuran kotistadionin uuteen uskoon.

Almería pelasi kokonaisuudessaan vahvan viime kauden, vaikka se olikin vuodenvaihteessa melkoisissa ongelmissa. Almerían päävalmentaja Rubi kykeni löytämään heti alkukaudella joukkueelle sopivan pelitavan- ja tyylin. Rubi peluutti joukkuettaan valtaosan kaudesta 4-2-3-1-muodolla.

Yksin kärjessä pelannut Umar Sadiq pelasi upean kauden. 25-vuotias kookas hyökkääjä viimeisteli sarjassa 18 maalia ja antoi 12 maalisyöttöä. Almería maksoi hänestä kaksi vuotta sitten jopa yhdeksän miljoonaa euroa, joten seura toden totta sai rahoilleen vastinetta. Sadiq tosin haluaa jättää Almerían tänä kesänä ja siirtyä suurempiin ympyröihin.

Al-Sheikhilla on varaa rakentaa Almeríalle varsin laadukas ryhmä jopa pääsarjaankin, mutta vielä ei ole tiedossa, miten avoimesti sheikki haluaa rahoittaa joukkueen pelaajavahvistuksia. Segundassa Al-Sheikh yllätti monet varsin kalliilla hankinnoilla. 18-vuotias brasilialaistoppari Kaiky kustansi Almeríalle jopa seitsemän miljoonaa euroa. Almería on panostanut nuoriin pelaajiin tänä kesänä, sillä Kaikyn lisäksi seura on hankkinut 3,5 miljoonalla eurolla 18-vuotiaan Marko Milovanovićin ja kolmella miljoonalla eurolla 20-vuotiaan Gui Guedesin.

Joka tapauksessa Almerían selvä ykköstavoite on säilyttää sarjapaikkansa La Ligassa. Se ei ole suinkaan yksinkertaista – varsinkin, jos joukkueen ykköstykki Sadiq vaihtaa maisemaa. Rubi on sarjanousijalle tutun haasteen edessä. Segundassa Almería dominoi pelitapahtumia pallonhallinnan kautta, mutta La Ligassa Almería ei voi pelata samalla tavalla. Jos Rubi kykenee suoraviivaistamaan Almerían peliä ja tiputtamaan riskit minimiin, on sarjapaikan säilyttäminen mahdollista.

Rubi on tehnyt upeaa työtä Almerían peräsimessä, joka ei ole ollut viime vuosina helppo paikka päävalmentajalle. Nyt Rubilla on edessä uusi kokeilu La Ligassa. Kuva: Getty

Yksi Cristhian Stuani ei sarjapaikkaa pelasta – lisää vahvistuksia kaivataan

Girona sijoittui Segundassa kuudenneksi, eli pääsi viimeisenä seurana mukaan nousukarsintoihin. Se ei menoa haitannut, sillä Girona pudotti nousukarsinnoissa Eibarin ja Tenerifen, ja varmisti paluunsa pääsarjatasolle. Jo monta vuotta peräkkäin viimeisenä nousukarsintoihin selviytynyt joukkue onnistuu nousemaan La Ligaan.

Gironan kausi oli kaksijakoinen. Syyskausi meni pahemman kerran penkin alle etenkin ennakko-odotuksiin nähden. Katalonialaisseura nappasi kymmenen ensimmäisen sarjakierroksen aikana vain kaksi voittoa. Espanjalaismediassa puhuttiin jo päävalmentaja Míchelin potkuista, mutta lopulta seurajohto säilytti malttinsa ja luotsi sai pitää työpaikkansa. Se kantoi hedelmää. Surkean alkukauden jälkeen joukkue ryhdistäytyi ja pelasi hienon loppukauden.

Cristhian Stuani oli tuttuun tapaan Gironan ykköstähti. 35-vuotias konkarihyökkääjä iski viime kaudella sarja- ja nousukarsintaottelut mukaan lukien yhteensä komeat 24 maalia. Stuani voitti Borja Bastónin kanssa Segundan maalipörssin. Stuani on kertonut julkisuudessa hylänneensä tarjouksia jäädäkseen alkavaksi kaudeksi Gironaan. Se on huippu-uutinen seuralle, sillä iästään huolimatta Stuani on edelleen loistava pelaaja boksin sisällä.

Girona taistelee alkavalla kaudella sarjapaikkansa säilyttämisestä. Gironalla on yksi sarjan heikoimmista joukkueista. Se on selvää, eikä seurajohto ole vahvistanut joukkuetta riittävästi. Jos kaikki menee nappiin ja Stuani saa pääsarjatasolla riittävästi maalintekopaikkoja, voi Girona pysyä La Ligassa. Pelin on kuitenkin oltava pitkälti samanlaista kuin edellisellä La Liga -visiitillä. Silloin Girona pelasi suoraviivaista ja keskityksiin keskittyvää jalkapalloa, sekä puolusti tiiviisti kahdella neljän pelaajan linjalla. Se tuotti tulosta.

Cristhian Stuani on Gironan kapteeni ja tärkein yksittäinen pelaaja, vaikka ikää on pian mittarissa jo 36 vuotta. Kuva: Getty

Ronaldon Valladolid palasi La Ligaan – nyt pysyäkseen siellä

Valladolid onnistui nousemaan välittömästi takaisin La Ligaan, eikä sitä voi pitää sen suurempana yllätyksenä. Valladolid putosi viime kaudeksi Segundaan, mutta pelasi vahvan kauden toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja nousi takaisin pääsarjatasolle.

Valladolidin omistaja Ronaldo kykeni pitämään tärkeät yksilöt joukkueessaan putoamisesta huolimatta. Se ei ole suinkaan yksinkertaista, mutta Ronaldo kykeni tarjoamaan pelaajilleen projektin, jonka avulla Valladolid nousee pikaisesti takaisin La Ligaan. Ja niin lopulta tapahtuikin.

Valladolidilla oli käytössään yksi koko sarjan parhaista pelaajamateriaaleista. Jordi Masipin, Roque Mesan, Toni Villan, Óscar Planon ja Shon Weissmanin kaltaiset yksilöt pelasivat väärällä sarjatasolla, sillä jokainen viisikosta kuuluu pääsarjatasolle.

Vaikka Valladolid lähti viime kauteen kenties koko sarjan parhaalla joukkueella, oli sen alkukausi siitä huolimatta vaikea. Päävalmentaja Pacheta lähti kauteen kolmen topparin linjalla, mutta ensimmäisestä kuudesta ottelusta tuloksena oli vain kaksi voittoa ja puolustus vaikutti epävarmalta. Luotsi reagoi ajoissa ja muutti joukkueen muodon 4-4-2:seen. Se toimi tehokkaasti ja Pacheta käyttikin samaa formaatiota koko loppukauden.

Ronaldo tuo Valladolidille näkyvyyttä niin jalkapalloilevassa maailmassa kuin siirtomarkkinoillakin. Muun muassa Sergio Asenjon on määrä palata kasvattajaseuransa riveihin. Asenjo muodostaa Masipin kanssa hyvin laadukkaan maalivahtikaksikon pääsarjatasolla. Kokenut Sergio Escudero palasi Asenjon tapaan kotiin ilmaisella siirrolla. Laitapuolustaja taistelee avauskokoonpanon paikasta. Mielenkiintoinen oikea laitahyökkääjä Gonzalo Plata saapui portugalilaisesta Sportingista kolmella miljoonalla eurolla.

Ronaldo on osoittanut kykenevänsä johtamaan seuraa laadukkaasti ja se näkyy myös joukkueen rakentamisessa. Selvästi vahvin organisaatio sarjanousijoista ja kolmikon todennäköisin sarjapaikan säilyttäjä.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21