Barcelona tiedotti tänään perjantaina, että se on varmistanut yli 300 miljoonan euron arvoisen sijoituksen Sixth Streetiltä. Sijoituksen arvosta uutisoivat Financial Times ja Bloomberg. Yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö saa vastineeksi 15 prosenttiyksikön osuuden Barcelonan mediaoikeuksista seuraavan 25 vuoden ajaksi.

Vain kolme viikkoa aiemmin sama yhtiö allekirjoitti samankaltaisen sopimuksen Barçan kanssa. Sen arvo oli 200 miljoonaa euroa, ja sen myötä taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleva seura luopui kymmenestä prosentista omistamistaan LaLigan TV-oikeuksista, eli Sixth Street omistaa nyt neljänneksen Barcelonan saamista televisiointituloista. Noihin samoihin aikoihin Barcelona päätti myös myydä pois 49 prosenttia oheistuote- ja sponsorointibisneksestään.

Barcelonan tekemiä päätöksiä raamittavat vuosikausia jatkunut ylikulutus, koronaviruspandemian kerrannaisvaikutukset ja Espanjan pääsarjan taloudellisen reilun pelin säännöt. Barcelona joutuu maksamaan lyhyellä aikavälillä valtavia velkasummia. Seurapresidentti Joan Laporta väitti elokuussa 2021, että velkaa olisi ollut yhteensä 1,35 miljardia euroa.

Lue myös: Real Madrid ja Barcelona eivät saaneet tahtoaan kokonaan läpi: parjattu kauppa maaliin

Taloudellisista esteistä välittämättä espanjalaisseura on hankkinut kokoonpanoonsa esimerkiksi Robert Lewandowskin ja Raphinhan. Toimintaa on luonnehdittu riskialttiiksi ja kestämättömäksi, ja osa pelkää, että lyhytnäköisyys kostautuu myöhemmin. On epäselvää, millaisiksi Barcelona on kaavaillut tulevaisuuden näkymänsä. Luottaako se siihen, että Euroopan Superliiga toteutuu vielä lähitulevaisuudessa, vai veikkaako se, että joukkue alkaa taas taistella mestaruuksista ja sitä kautta koko seuran markkina-arvo lähtee jyrkkään nousuun?

Barcelona on viime aikoina hakenut rahaa eri lähteistä. Tänään samana päivänä se ilmoitti lähteneensä mukaan vähän arvostetulle NFT-alalle. Johan Cruijffia kuvaavan kohteen itselleen huutavasta henkilöstä tulee virallisesti ”seuran digitaalinen lähettiläs”. Lisäksi Barça käynnisti sosiaalisessa mediassa mainoskampanjan, jolla se levitti tietoisuutta Camp Noulla järjestettävistä ”virtuaalisista elämyksistä”.

Sixth Street tekee kaupallista yhteistyötä myös Real Madridin kanssa.

Muokattu 22.7. klo 21.58: Barcelona on vasta etsimässä osaomistajaa lisenssi- ja tuotantoyhtiö Barça Studiosille. Toisin kuin aiemmin väitettiin, 49,9 prosentin osuutta ei ole vielä myyty.