Espanja ja Portugali hakevat yhdessä vuoden 2030 maailmanmestaruuskilpailujen isännyyttä. Maiden liitot vahvistivat uutisen lokakuussa 2020. Eilen torstaina Espanja julkisti ne 15 stadionehdokasta, joissa kisoja käydään, jos Espanja ja Portugali voittavat hakukilvan. Shortlistasta karsitaan vielä neljä stadionia, ja ne korvataan Portugalin Estádio da Luzilla, Estádio José Alvaladella ja Estádio do Dragãolla.

15 pelipaikan joukko peittää kivasti Espanjan kokoisen maan. Stadionit ovat Balaídos, Riazor, El Molinón, San Mamés, Anoeta, La Romareda, Camp Nou, RCDE Stadium, Bernabéu, Metropolitano, (Nuevo) Mestalla, Nueva Condomina, La Cartuja, La Rosaleda ja Estadio Gran Canaria.

La Cartujan nimeäminen mahdollisten kisapaikkojen joukkoon on herättänyt jonkin verran ihmetystä. Asiaan ottivat kärkevästi kantaa muun muassa toimittajat Colin Millar ja Sid Lowe, joka pyysi, ettei La Cartujaa käytettäisi MM-kilpailuissa.

– Syy, miksi sieluton stadion joka on varustettu valtavalla juoksuradalla mutta ei erityisen hyvillä fasiliteeteilla, jonne ei kulje kunnollista julkista liikennettä ja joka sijaitsee keskellä ei mitään, saa järjestettäväkseen Espanjan maaotteluita, Copa del Reyn finaaleja ja muita, vaikka tarjolla on kaksi täydellistä vaihtoehtoa (Benito Villamarin ja Ramon Sanchez Pizjuan)? Pääasiassa tämän vuoksi, kirjoittaa Millar Twitterissä.

Millar viittaa La Cartujan omistuspohjaan. Andalusian alueellinen hallinto omistaa rakennuksesta 40 prosenttia, Espanjan hallitus 25, Sevillan kaupunginvaltuusto 19 ja Sevillan maakuntaneuvosto 13 prosenttia. Real Betis ja Sevilla FC omistavat yhteensä vain kolme prosenttia.

Sevillassa asuvat ihmiset kutsuvat La Cartujaa toisinaan sarkastisesti ”olympiastadioniksi”, koska se oli tärkeä palanen kaupungin olympiaisännyyshakemuksia 2004 ja 2008. Inflaatioon suhteutettuna stadionin rakennus maksoi yli 120 miljoonaa euroa vuonna 1999. Ilman ammattilaisseuran jatkuvaa käyttöä se on jäänyt heikkoon asemaan. Poliittiset toimijat yrittävät epätoivoisesti tuoda sinne tapahtumia, jotta se ei rapistuisi.

RFEF

@rfef
🏟️ ¡Estos son los 𝟭𝟱 𝗘𝗦𝗧𝗔𝗗𝗜𝗢𝗦 𝗘𝗦𝗣𝗔𝗡̃𝗢𝗟𝗘𝗦 candidatos a sede para el Mundial 2030!

🌟 Buscamos el sueño mundialista con ilusión y mucho trabajo.

🤝 @selecaoportugal.

#Vamos2030