Laliiga.com julkaisee La Ligan virallisena yhteistyökumppanina juttusarjan legendaaristen pelaajien haastatteluista yksinoikeudella suomeksi. Nyt vuorossa on varsinkin Valenciassa loistanut Gaizka Mendieta.

Gaizka Mendieta oli yksi 1990- ja 2000-luvun taitavimmista jalkapalloilijoista. Mendieta pelasi jalkapalloa tavalla, joka sai yleisön nousemaan penkeistään. Hän teki Valencian ja Barcelonan riveissä yhteensä 65 maalia.

Mendieta syntyi Baskimaassa 1974, mutta muutti Valenciaan jo nuorella iällä seuraten isänsä Andrés Mendietan jalanjälkiä pelaamalla Castellónin riveissä. Nuori taituri huomattiin ja Mendieta siirtyi Valencian riveihin jo 18-vuotiaana.

Mestallalla (Valencian kotistadion) Mendieta pelasi uransa parhaat vuodet. Hänestä tuli seuran kapteeni ja hän oli johdattamassa Valencian Copa del Reyn voittoon kaudella 1998-99.

Unohtumaton osuma copan finaalissa

Keskikenttäpelaaja viimeisteli viisi maalia cupissa, mutta säästi upeimman osumansa finaaliin. Mendieta teki yhden Copa del Reyn historian eeppisimmistä osumista Atlético Madridia vastaan La Cartujalla, kun Valencia juhli copan voittoa maalein 3-0.

Katso osuma alla olevalta videolta. Jos et näe videota, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

– Näin kun pallo tuli minulle ja ensimmäinen ajatukseni oli kuolettaa pallo maahan. Otin pallon rinnallani haltuun, mutta pallo oli hieman takana ja jouduin kääntymään ja kontrolloin palloa selkä maalia kohden. Tajusin nopeasti, että olen Atléticon puolustajien ympäröimänä, joten vaistoni sanoi, että minun täytyy tehdä sombrero-kikka. Nostin pallon ilmaan ja käännyin ympäri.

– Sillä hetkellä tajusin olevani maalivahti José Molinan kanssa vastakkain ja olin jättänyt puolustajat taakseni. Ainoa ajatukseni oli laukoa maalia kohti. Ajattelin: ”älä lauo katsomoon, älä lauo ohi, vaan kohti maalia ja laita Molina töihin”. Tämä myös siksi, että kyseessä oli vasen jalkani. Lauoin ja sinnehän se meni, Mendieta kertoo.

Mendietan osuma vei Valencian 2-0-johtoon ensimmäisellä puoliajalla, eikä Atleti enää siitä noussut. Valencia juhli copan voittoa ja Mendieta sai nostaa kapteenina pytyn ilmaan. Vasta ottelun jälkeen Mendieta ymmärsi, kuinka taioanomainen hänen tekemänsä osuma olikaan.

Gaizka Mendieta edusti Espanjan maajoukkuetta 40 kertaa ja viimeisteli kahdeksan osumaa. Kuva: Getty Images.

– Kun tajusin, mitä olin tehnyt, en vielä pelin aikana sitä oikein ymmärtänyt, se oli erityistä. Ei vain maalin itsensä takia, vaan myös sen takia, että tein sen Espanjan cupin finaalissa.

Henkilökohtainen lempiosuma Bilbaossa

Mendietan uraa kuvasti se, että upeimmat osumat tulivat kirkkaimmissa valoissa. Huimia maaleja nähtiin La Ligan upeimmilla stadioneilla ja suurimmissa otteluissa, kuten Copa del Reyn finaalissa tai esimerkiksi Mestarien liigan välierissä.

Mendietan lempimaali tuli uran alkupuolella, 23-vuotiaana. Valencia vieraili San Mamésilla ja Mendieta harhautteli Athleticin puolustajia mielin määrin. Annetaan pelaajan itse kertoa, miksi osuma on hänelle tärkeä.

– Pelaaminen Bilbaossa oli minulle todella erityistä, koska olen syntynyt siellä, koko perheeni asuu siellä ja minula on erityinen tunneside kaupunkiin ja seuraan. San Mamés on upea stadion, jolla on hieno historia.

– Sain pallon keskialueella ja lähdin kuljettamaan kohti vastustajan boksia. Boksissa käännyin pari kertaa saadakseni jalan auki ja lopulta lauoin pallon maaliin. Se oli erityinen maali ja kaiken lisäksi se tuli vielä Bilbaossa. Muistan, että San Mamésin yleisö nousi seisomaan ja taputti minulle. Se oli kaikkinensa upeaa, Mendieta muistelee.

Katso osuma alla olevalta videolta. Jos et näe videota, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Kallein espanjalaispelaaja

Vuonna 2001 Mendietasta tuli siihen asti kallein espanjalainen jalkapalloilija, kun hän siirtyi Lazioon jättisiirrossa. Lazio maksoi Mendietasta noin 48 miljoonaa euroa. Urallaan Mendieta ehti pelata myös Middlesbbrough’ssa ja Barcelonassa. Parhaat hetket Mendieta koki kuitenkin Valenciassa, jossa hän kantoi myös kapteeninnauhaa.

– Se oli suuri kunnia (olla kapteeni), koska saavuin Valenciaan jo 18-vuotiaana, joten olin seurassa pitkään ja kasvoin tavallaan osaksi seuraa. Unelmastani tuli totta. Siirryin Valenciaan tullakseni pelaajaksi, joka muistetaan pitkään, ja joka jättää jäljen seuraan. Uskon, että onnistuin siinä.

Kaikki Legenda valokeilassa -juttusarjan jutut löytyvät Legendat-sivultamme.

Lähde: La Liga

Juttusarjassa kerrotaan La Ligan legendoista. Juttusarja tuotetaan yhteistyössä La Ligan kanssa.