Laliiga.com julkaisee La Ligan virallisena yhteistyökumppanina juttusarjan legendaaristen pelaajien haastatteluista yksinoikeudella suomeksi. Nyt vuorossa on Barcelonassa kaiken voittanut Andrés Iniesta.

Andrés Iniesta on Legenda valokeilassa -juttusarjan ensimmäinen pelaaja, jonka ura jatkuu yhä. Iniesta, 38, pelaa yhä huipputasolla. Hän kantaa Japanin pääsarjassa pelaavan Vissel Koben kapteeninnauhaa. Eikä ura ole ainakaan sopimuksen mukaan ihan heti loppumassa, sillä Iniestan sopimus on voimassa aina kesään 2024 saakka.

Virheistä oppiminen jatkuu yhä. Iniestan omien sanojensa mukaan hän ei ole koskaan väsynyt oppimaan virheistään. Se on ollut yksi La Liga -legendan menestyksen kulmakivistä.

Iniesta on yksi espanjalaisen jalkapallon tunnetuimmista pelaajista koskaan. Hän on voittanut yhdeksän kertaa La Ligan mestaruuden Barcelonan paidassa. Vain Lionel Messi on juhlinut useammin La Ligan mestaruutta Barcelonan pelaajana. Iniestan tilastoissa komeilee 442 ottelua, joissa on syntynyt 35 maalia ja 87 maaliin johtanutta syöttöä.

Vuoden 2010 maailmanmestari myöntää, että uralle mahtuu myös vääriä päätöksiä ja ratkaisuja, mutta niistä on otettu opiksi. Uuden oppiminen on ollut aina Iniestan uralla keskiössä.

– Olen aina ollut hyvin varma siitä, mitä haluan tehdä. Se on ollut minulle aina tärkeintä. Tärkeintä on ollut oppia tullakseen paremmaksi pelaajaksi ja kunnioittaa lähelläni olevia ihmisiä. Se on ollut minun polkuni. Ehkä olisin jotain voinut tehdä toisin, en tiedä.

– Tein paljon asioita hyvin ja joitain en niin hyvin, mutta sellaista elämä on. Kun teet virheitä, ne voi korjata ja mennä eteenpäin, Iniesta kertoo.

Iniesta lähti Barcelonasta kesällä 2018. Kuva: Getty Images.

Isän valtava merkitys

Iniesta syntyi toukokuussa 1984 Fuentealbillan kylässä lähellä Alacetea, keskisessä Espanjassa. Hän liittyi Barcelonan kuuluisaan akatemiaan, La Masiaan, vain 12-vuotiaana.

Iniesta pitää uransa kannalta tärkeimpänä henkilönä isäänsä, José Antoniota. Ei sen takia, että isällä oli kokemusta jalkapallosta, vaan hänen elämänohjeidensa takia.

– Isäni on ollut tärkein henkilö urani kannalta. Hän ei koskaan ollut valmentaja minulle, mutta olen ihan pienestä pitäen ollut hänen kanssaan. Hän antoi minulle ensimmäisen muovisen jalkapallon, jolla pelasin talomme patiolla.

– Kuuntelin aina häntä ja hänen neuvojaan. Hän aina sanoi, että tärkein mielipide, jota minun pitää kuunnella, on valmentajan mielipide. Minun piti tehdä se, mitä valmentaja sanoo. Koen, että se on ollut tärkeä neuvo, Iniesta avaa.

Debyytit jääneet muistoihin

Iniesta ehti pelata Barcelonan riveissä 16 kautta, johon sisältyi useita upeita hetkiä ja lukuisia isoja otteluita. Barça-legendalle isoimmat pelit ovat kuitenkin debyytti Mallorcaa vastaan joulukuussa 2002 sekä ensimmäinen ottelu Camp Noulla Recreativo de Huelvaa vastaan muutama viikko myöhemmin.

– Minulla oli kunnia pelata pitkään, kokea ainutlaatuisia hetkiä, voittaa La Ligan mestaruuksia, isoja pelejä ja El Clásicoita. Oli siellä vaikeitakin hetkiä, mutta yleisesti se oli upeaa.

– On ollut suuri kunnia pelata niin pitkään huipputasolla maailman parhaassa sarjassa. Silti debyytti ja ensimmäinen peli Camp Noulla ovat minulle ne suurimmat hetket.

Iniesta kuuluu Barcelonan kultaiseen sukupolveen, joka niitti menestystä kentällä. Osa Iniestan mainitsemista pelaajista kuuluu yhä Barcelonan joukkueeseen.

Iniestan peliura jatkuu yhä japanilaisessa Vissel Kobessa. Kuva: Getty Images.

Sergio Busquets, Jordi Alba, Xavi, Carles Puyol, David Villa… Yksi hienoimmista asioista jalkapallossa on se, että saa tutustua upeisiin ihmisiin ja jakaa heidän kanssaan monia asioita vuosien ajan. Joidenkin kanssa pidetään yhteyttä ja joidenkin ei, mutta hienot muistot säilyvät, Iniesta sanoo.

Peliura jatkuu yhä Japanissa, mutta Iniestan elämään on hiljalleen tullut myös muita asioita kuin jalkapallo.

– Jalkapalloilijalla ei kauheasti ole vapaa-aikaa, vielä vähemmän nykyään. Olen yrittänyt toki löytää uusia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita, joilla saada ajatuksia pois pelaamisesta. Perheeni viinitila on ollut yksi mielenkiintoinen projekti.

Kaikki Legenda valokeilassa -juttusarjan jutut löytyvät Legendat-sivultamme.

Lähde: La Liga

Juttusarjassa kerrotaan La Ligan legendoista. Juttusarja tuotetaan yhteistyössä La Ligan kanssa.