Kun Real Madrid valloitti lauantaina seurahistoriansa 14. Euroopan Cupin/Mestarien liigan, lujitti se entisestään asetelmiaan Euroopan menestyneimpänä seurajoukkueena. Ihan aina eivät Real Madridin otteet vakuuttaneet, mutta voittamisen kulttuuri on vahvempaa kuin missään. Niin monta ottelua Madrid on kääntänyt tappioasemastakin voitokseen.

Espanjalainen voittamisen taito on ollut hyvin esillä myös Eurooppa-liigassa. Sevilla on juhlinut kilpailussa enemmän kuin mikään toinen seura, ja vuosi sitten Villarreal juhli Eurooppa-liigan voittoa.

Historiatilastot paljastavat, kuinka ylivoimaisesti espanjalaisseurat ovat hallinneet nimenomaan europelien loppuotteluita. Viimeisten 21 vuoden aikana nimittäin espanjalainen joukkue on poistunut joka kerta voittajana finaalista. Tappioita on tullut vain silloin, kun finaali on ollut kahden espanjalaisseuran keskinäinen.

Näiden 21 vuoden aikana Mestarien liigan voitto on mennyt kymmenen kertaa Espanjaan ja Eurooppa-liigan voitto 11 kertaa. Toisin sanoen Espanjassa on juhlittu jommankumman kilpailun voittoa keskimäärin siis kerran vuodessa.

Tällä 21 vuoden ajanjaksolla Real Madrid on voittanut Mestarien liigan kuusi kertaa ja Barcelona neljästi. Eurooppa-liigan (tai UEFA Cupin) mestaruus on puolestaan mennyt tänä aikana Sevillalle kuudesti, Atlético Madridille kolmesti ja Valencialle sekä Villarrealille kerran. Espanjalaisten keskinäisiä on nähty neljästi. Atlético on hävinnyt Real Madridille Mestarien liigan finaalin kahdesti, ja Espanyol ja Athletic Bilbao Eurooppa-liigan finaalin kertaalleen.

Edellisen kerran espanjalainen seura on hävinnyt ei-espanjalaiselle europelien finaalissa kaudella 2000-2001, ja tuolloin vieläpä molemmissa kilpailuissa. Deportivo Alavés taipui UEFA Cupin loppuottelussa Liverpoolille 4-5 jatkoajan jälkeen, ja Valencia hävisi Mestarien Liigan finaalissa Bayern Münchenille rankkarikisassa.

Hyvin Espanja on menestynyt myös maajoukkueen finaaleissa, sillä se voitti EM-finaalin 2008, MM-finaalin 2010 ja taas EM-finaalin 2012. Vuonna 2021 tuli kuitenkin tappio Nations Leaguen finaalissa Ranskaa vastaan.

Lähde: Transfermarkt