Mestarien liigan välierä tarjoili keskiviikkona jälleen jalkapalloviihdettä koko rahalla. Liverpoolin vastustajaksi finaalin selvisi uskomattomien vaiheiden jälkeen Real Madrid, joka nousi kuolleista ja vei Manchester Cityn uskon jalkapalloon ja hetkellisesti elämään.

Santiago Bernabéulla finaalipaikasta taistelivat kaksi hyvin erilaista tapaa pelata jalkapalloa. Varsinkin joukkueiden pallollinen pelaaminen ja hyökkääminen luottavat hyvin erilaisiin tapoihin. Pep Guardiolan Manchester City on tunnetusti hyvin organisoitua hyökkäämistä, kun taas Carlo Ancelottin Real Madrid luottaa enemmän yksilöiden luovuuteen.

Ensimmäinen puoliaika oli erinomainen osoitus kahdesta erilaisesta tavasta hyökätä. Real sai ensimmäisellä puoliajalla luotua esimerkiksi vasemmalle laidalle 1vs1-tilanteita Vinícius Júniorille, joka pääsi haastamaan Kyle Walkeria useaan otteeseen. Walker selvitti tilanteet kunnialla, vaikka pari läheltä piti -tilannetta nähtiinkin. Walkerista ja Viníciuksesta muodostui selkeä taistelupari otteluun.

City antoi myös yllättävän paljon tilaa tulikuumalle Karim Benzemalle, joka pääsi pariin otteeseen hyville tekopaikoille, vaikka viimeistelyt viuhuivat yli maalin.

Heti ensimmäisillä minuuteilla Luka Modric ja Aymeric Laporte ottivat yhteen ja saivat varoitukset. Kuva: Getty Images.

Cityllä oli omat saumansa myös, mutta Guardiola tuskin oli tyytyväinen, koska peli virtasi vauhdilla päästä päähän. Real Madridille aaltoileva peli sopii, mikä nähtiin myös ensimmäisessä osaottelussa. City ei pystynyt kontrolloimaan ensimmäisellä puoliajalla niin kuin Guardiola luultavasti toivoi.

Yksi syy Real Madridin pienimuotoiseen hallintaan oli myös siinä, että City puolusti avausjaksolla hieman alempana. Real vei pallonhallinnan avausjaksolla 51-prosenttisesti, maalintekoyritykset menivät tasan 6-6, mutta Cityn laukaukset osuivat paremmin maalia kohti 4-0.

Cityn Phil Foden muun muassa kokeili kertaalleen Thibaut Courtois’ta boksin takaa, mutta belgialaisvahti sai torjuttua laukauksen.

”Hurja alku”

Toisen puoliajan alku oli hurja, kuten C Moren selostaja Tuomas Virkkunen luonnehti. Heti aloituksesta Real järjesti vaarallisen hyökkäyksen. Pallo pelattiin Cityn puolustuslinjan taakse. Erikoista oli, kuinka korkealle City nosti linjansa heti aloituksessa.

Pallo pelattiin oikealta laidalta boksin taka-alueelle, jossa Viníciusta odotti tyhjä maali. Kovasta vauhdista tehty viimeistely-yritys kuitenkin meni ohi maalin. City tuntui olevan toisen puoliajan ensihetket todella sekaisin.

Benzema ja Vinícius saivat Cityn puolustuksen helisemään. Vinícius oli pari kertaa hyvin lähellä päästä loistopaikkaan pystysyötön päätteeksi, mutta ratkaisevat syötöt jäivät hieman taakse, eikä brassitaituri saanut palloa ihanteellisesti haltuun. Cityn vasen laitapuolustaja Walker sai olla koko ajan tarkkana nopeajalkaisen Viníciuksen haastojen ja juoksujen kanssa.

Kissahiirileikki Viníciuksen ja Kyle Walkerin välillä. Walker sai juosta sydämensä kyllyydestä. Kuva: Getty Images.

City löysi reiän

Real Madrid ei onnistunut hyödyntämään toisen puoliajan vahvaa aloitustaan. City teki 74. minuutilla kaksi vaihtoa. Guardiola teki kovia ratkaisuja ottaen Kevin De Bruynen ja Kyle Walkerin vaihtoon. Tilalle tuli Oleksandr Zintšenko ja Ilkay Gündogan.

Ilmeisesti Vinícius oli juossut Walkerilta jalat alta. João Cancelo siirtyi oikealle vahtimaan Viníciusta ja Zintšenko tuli vasemmalle.

Vain hetkeä myöhemmin vaihdosta sisään tulleet Zintšenko ja Gündogan olivat rakentamassa hyökkäystä, josta City iski. Nopea hyökkäys pelattiin vauhdilla Realin puolustuslinjan eteen. Bernardo Silva siirsi pallon boksin sisään oikealle laidalle, josta Riyad Mahrez tykitti vasemmalla jalallaan etuyläkulmaan.

Courtois oli ihmeissään ja hän selvästi aavisti, että Mahrez yrittäisi laukoa takakulmaa kohti. Sekunnin murto-osan aavistaminen oli liikaa ja Mahrezin kova laukaus painui ohi Courtois’n.

Riyad Mahrez teki Citylle ratkaisevan tuntuisen 1-0-maalin. Kuva: Getty Images.

Uskomaton nousu!

Kahden maalin johto yhteismaaleissa oli Citylle juuri sitä, mitä se tarvitsi. Real Madridin selkäranka näytti katkenneen. City alkoi tekemään sitä, mitä se parhaiten osaa, eli puolustamaan pallon kanssa. Real joutui katselemaan sivusta, kun finaalipaikka lipui käsistä. Kunnes.

Real Madridin viimeistelyssä oli parantamisen varaa. Benzema ja Vinícius eivät onnistuneet paikoistaan. Ancelotti otti kentälle jo 68. minuutilla Rodrygon, joka oli tällä kaudella onnistunut maalinteossa La Ligassa kolmesti ja Mestarien liigassa kolmesti.

Rodrygo nosti Real Madridin minuutissa kuolleista. Kuva: Getty Images.

89 minuuttia oli pelattu. Mikään ei viitannut siihen, että Real Madrid kääntäisi enää peliä. Sitten Real tarttui pieneen oljenkorteen. Benzema tarjoili maalin eteen ja Rodrygo laittoi jalan väliin ja kavensi otteluparin.

Vain hetkeä myöhemmin Real hyökkäsi jo uudestaan. City oli menettänyt jälleen kontrollin ja palasi puoliajan alun kaltaiseen puolustamiseen. Sekoilua siellä, sekoilua täällä. Dani Carvajal lähetti oikealta keskityksen ja Rodrygo nousi korkeimmalle Santiago Bernabéun nurmella ja puski pallon taitavasti maaliin. Peli oli tasan ja Real oli noussut kuolleista jatkoajalle.

Jatkoaika alkoi niin kuin ottelun täysi aika päättyi. Real vyöryi kohti Cityn maalia. Pallo vietiin pilkulle, kun Cityn toppari Rúben Dias kaatoi Benzeman. Ranskalaistähti asettui itseoikeutetusti pallon taakse. Viime kerralla nähtiin panenka, mitä nyt? Benzema laukoi pallon kovaa ja varmasti oikeaan alakulmaan.

Yksi kaikkien aikojen Mestarien liiga -illoista oli syntynyt. Real Madrid oli noussut kuolleista. Real Madridin uskomaton nousu oli vienyt Cityltä uskon jalkapalloon ja luultavasti hetkellisesti myös elämään.

Seuraavaksi Real Madrid kohtaa finaalissa Liverpoolin. Carlo Ancelottin miehistö on osoittanut tällä kaudella sellaista venymiskykyä, ettei mikään ole enää Los Blancosille mahdotonta.