Tänä viikonloppuna ei pelata La Liga -jalkapalloa, jotta lauantai-iltana kello 23 alkava Copa del Reyn finaali saa ansaitsemansa huomion. Real Betis tavoittelee seurahistorian kolmatta cup-voittoaan (viimeksi vuonna 2005) ja Valencia yhdeksättään (viimeksi 2019). Valencian valmentaja José Bordalásille kyseessä on ensimmäinen kerta valmentajana minkäänlaisessa finaalissa. Betisin käskyttäjä Manuel Pellegrini on puolestaan voittanut cup-finaaleita Chilessä, Valioliigassa ja Villarrealin kanssa Intertoto-cupissa.

Real Betis on ollut tämänvuotisen Copa del Reyn maaliahnein joukkue, ja La Ligassakin sen tehtyjen maalien määrä on neljänneksi suurin. Valencian kapteeni José Gayà arveleekin, että edessä on kahden erilaisen pelitavan kamppailu: Real Betisin hyökkäyskaruselli vastaan Valencian puolustusvoittoisempi lähestymistapa.

– Voi sen niin nähdä. Betis tykkää pitää paljon palloa ja me tarvitsemme sitä vähemmän luodaksemme maalipaikkoja, Gayà sanoi AS:n haastattelussa.

– Meidän pitää silti olla varovaisia, sillä Betis tykkää pelata myös pitkää palloa. Borja Iglesias ja Willian José hakeutuvat linjojen taakse. Jo sarjapelissä (maalivahti Claudio) Bravo pelasi heille aina pitkää palloa, ja siten he tekivät maalinsakin.

– Betis liikuttaa palloa taitavasti, mutta tämän vuoden Betis ei ole joukkue, joka rakentaa aina alhaalta. Katsotaan, millainen ottelu meitä odottaa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

OptaJose

@OptaJose
2.86 - @RealBetis_en has scored 2,86 goals per game in #Copa, the highest average in the competition this season between the teams have played +4 games, being the second with the most shot on target per game (6,71) after Espanyol (6,75). Offensive

#FinalCopaDelRey 🏆

Selvää suosikkia Gayà ei otteluun nimennyt.

– Kyseessä on finaali, ja niissä vahvuudet ja tekijät tasoittuvat. Hyvän kautensa ansiosta ymmärrän hyvin, että Betisiä pidetään suosikkina. Historiallisesti Valencialla on kuitenkin enemmän kokemusta mestaruuksien voittamisesta. Voitimme cupin kolme vuotta sitten, ja yritämme, että sekin painaisi vaakakupissa.

– Betis ei ole voittanut pokaalia pitkään aikaan, joten he uhkuvat varmasti intoa. Valenciassa ei kuitenkaan koskaan tiedä, milloin pääsee taas pelaamaan finaalia, joten asetelmat ovat samanlaiset.

Valencian viimeiset kaksi kautta ovat olleet vaikeita muun muassa kireän talouskuurinkin takia. Siksi cup-finaalilla onkin seuralle ja joukkueen pelaajille valtava merkitys.

– Meille on todella iso juttu, että saamme pelata taas finaalissa. Se tekee tästä kaikesta vaivan arvoista. Meillä on tilaisuus saavuttaa mestaruus kahden huonon vuoden, jotka itse asiassa tuntuvat kymmeneltä vuodelta, jälkeen. Voitto olisi historiallinen, sillä Valencia ei ole ikinä voittanut cupia kahdesti näin lyhyen ajan sisällä.

Copa del Reyn finaali alkaa kello 23, ja sitä voi seurata maksulliselta Elisa Viihde Sport 1 -kanavalta.