Laliiga.com julkaisee La Ligan virallisena yhteistyökumppanina juttusarjan legendaaristen pelaajien haastatteluista yksinoikeudella suomeksi. Seuraavaksi vuorossa on muun muassa Barcelonaa ja Mallorcaa edustanut legendaarinen hyökkääjä Samuel Eto’o.

Samuel Eto’on upea pelaajaura tuli päätökseen syyskuussa 2019. La Ligassa Eto’o tuli tunnetuksi Mallorcassa, mutta suurimmat saavutukset tulivat Barcelonassa vuosina 2004-09. Barcelonassa suurimman vaikutuksen häneen teki maaginen keskikenttäpelaaja Andrés Iniesta.

Barcelonassa Eto’o ehti pelata viisi vuotta Iniestan rinnalla voittaen kymmenen eri pokaalia, mukaan lukien kolme La Ligan mestaruutta ja kaksi Mestarien liigan voittoa.

”Messi on tietysti eri planeetalta, joten voimme jättää hänet nyt nimeämättä.”

Samuel Eto’o

Eto’olta kysyttiin parhaasta pelaajasta, jonka kanssa hän on saanut pelata yhdessä. Lionel Messin nimeäminen olisi ollut Eto’on mielestä liian helppo valinta, joten hän nosti esiin nimenomaan Iniestan, jonka tekniset ominaisuudet olivat hyökkääjän mukaan uskomattomat.

– Jaoin pukuhuoneen monen upean pelaajan kanssa. Jos pitää yksi valita, niin sanoisin Iniesta. Hän vakuutti minut ensimmäisestä päivästä alkaen. Messi on tietysti eri planeetalta, joten voimme jättää hänet nyt nimeämättä. Mutta Iniesta sai minut haukkomaan henkeäni ja en voinut kuin nostaa hattua hänelle, Eto’o kertoo.

Eto’on mukaan Lionel Messi oli toiselta planeetalta. Kuva: Getty Images.

Eto’o pelasi La Ligassa 280 ottelua, joissa syntyi kunnioitettavat 162 maalia. Eto’o ehti edustaa Espanjassa Espanyolia, Real Madridia, Leganesia, Mallorcaa sekä Barcelonaa.

– Olen ylpeä siitä, mitä olen saavuttanut, mutta samaan aikaan iloinen, että voin levätä ja nauttia elämästä vaimoni ja lasteni kanssa. Urani paras hetki on ehdottomasti debyyttini. Siitä sai paljon kunnianhimoa ja silmäni avautuivat, kaiken voittanut Eto’o toteaa.

Mallorcassa huipputasolle

Kamerunin pääkaupungissa Yaoundén lähiössä Mkonissa kasvanut Eto’o ehti tehdä A-maajoukkuedebyyttinsä ennen ensimmäistä peliään La Ligassa. La Liga -debyytti tuli Real Madridin paidassa vasta 17-vuotiaana joulukuussa 1998.

Real Madridissa ei roolia löytynyt ja todellinen läpimurto tapahtui Mallorcan riveissä, jonne hän siirtyi tammikuussa 200. Eto’o teki Mallorcalle 54 maalia 128 ottelussa. Yksi Mallorca-ajan kohokohdista oli vuoden 2003 Copa del Reyn finaali Huelvaa vastaan. Mallorca voitti finaalin maalein 3-0 ja Eto’o teki kaksi maalia.

– Nousin huipputasolle Mallorcassa. Olimme ryhmä tavallisia jätkiä, joiden piti kilpailla Real Madridin ja Barcelonan huippupelaajia vastaan, mutta pärjäsimme todella hyvin. Olimme todella ylpeitä siitä, että saimme edustaa meidän omaa saartamme ja kantaa Mallorcan pelipaitaa.

Ainutlaatuinen Barcelona

Huippuotteet Mallorcassa toivat lopulta himoitun siirron. Kesällä 2004 Barcelona osti Eto’on. Siitä alkoi uran huippuhetket. Eto’o teki Barcelonassa viiden kauden aikana peräti 108 maalia 144 ottelussa. Hyökkääjä juhli Barcelonan kanssa kolmesti La Ligan mestaruutta ja kaudella 2005-06 Eto’o oli La Ligan maalikuningas.

Samuel Eto’o teki Barcelonan riveissä 108 maalia La Ligassa. Kuva: La Liga

– Barcelonassa halusin avata maailman silmät. Halusin, että kaikki näkevät, että sieltä mistä tulin ja kun annetaan samaa mahdollisuus kuin muillekin, niin voi pärjätä.

– Mallorcassa oli omat vaikeutensa, mutta kun tulin Barcelonaan, huomasin nopeasti, ettemme voi hävitä. Meillä oli ryhmä täynnä uskomattomia pelaajia ja meidän vain täytyi voittaa. Se oli ainutlaatuista aikaa, koska kilpailimme uniikkin Real Madridin kanssa. Joukkue oli täynnä ”galacticoja”.

Eto’oa on aina kiinnostanut uudet haasteet. Siksi hyökkääjä ehti urallaan pelata Italiassa (Internazionale, Sampdoria), Venäjällä (Anži Mahatškala), Englannissa (Chelsea, Everton) ja Turkissa (Antalyspor, Konyaspor). Ura päättyi Qatarissa. Eto’o voitti urallaan Kamerunin paidassa myös Afrikan mestaruusturnauksen vuosina 2000 ja 2002. Lisäksi maajoukkuepaidassa tuli myös olympiakulta vuoden 2000 Sydneyn olympialaisista.

Eto’o haluaa työskennellä myös jatkossa jalkapallon parissa. Hän on jo ehtinyt ottaa ensiaskeleet valmentamisen parissa.

– Rakastan jalkapalloa, joten haluaisin jonain päivänä valmentaa huipputasolla. Se voisi olla ”minun” Mallorcani tai joku muu suuri seura. Olen saanut voittaa paljon pelaajana ja haluaisin tehdä sen uudelleen valmentajana, Eto’o toteaa.

Kaikki Legenda valokeilassa -juttusarjan jutut löytyvät Legendat-sivultamme.

Lähde: La Liga

Juttusarjassa kerrotaan La Ligan legendoista. Juttusarja tuotetaan yhteistyössä La Ligan kanssa.