Villarreal raivasi tiistaina tiensä Mestarien liigan välieriin, kun se haki Münchenistä 1-1-tasapelin ja eteni jatkoon yhteismaalein 2-1. Siinä, että Espanjasta on neljän joukossa kaksi joukkuetta, ei ole mitään erityisen yllättävää, mutta luultavasti vain aniharvat olisivat odottaneet, että Villarreal olisi näistä toinen.

Villarrealin puheenjohtajana on toiminut jo yli kahden vuosikymmenen ajan 74-vuotias miljardööri Fernando Roig. Roig sai siis nauttia Mestarien liigan välierätunnelmasta jo 16 vuotta sitten, kun Keltainen Sukellusvene pelasi edellisen ja toistaiseksi ainoan kerran tässä vaiheessa. Silloin semifinaalivastustajana oli Arsenal, joka eteni finaaliin yhteismaalein 1-0. Toisen osan lisäajalla Juan Román Riquelme hukkasi Villarrealin rankkarin.

Roig seurasi otteluparin toista osaottelua Allianz Arenalla, ja oli vahvasti sitä mieltä, että Villarrealin jatkopaikka oli ansaittu.

– Jos kahden ottelun maalipaikat lasketaan yhteen, meillä oli niitä enemmän. Minusta me ansaitsimme päästä jatkoon. Münchenissä meillä oli vähemmän paikkoja, mutta yhdestä teimme maalin. Koko otteluparissa me olimme parempia.

– Maailmassa on neljä tärkeää joukkuetta, ja yksi niistä on Villarreal, joka tulee 50 000 asukkaan kylästä. On suuri ylpeydenaihe olla neljän parhaan joukossa, Roig myhäili.

Villarreal lunasti paikkansa Mestarien liigassa voittamalla viime keväänä Eurooppa-liigan. Tuossa ottelussa Roig ei ole voinut olla paikalla koronatartuntansa takia. Nyt hän oli stadionilla yhdessä veljensä, siskonsa, lastensa ja seitsemän lapsenlapsensa kanssa.

– Me kaikki nautimme pelistä. Kun Villarreal teki maalin, halasin poikaani. Vaimoni piti silmänsä kiinni koko pelin ajan, Roig naurahti.

Finaalipaikasta ”kyläseuran” puheenjohtaja ei vielä haaveile, vaan hän muistutti siitä, että Villarreal on jatkossakin selkeä altavastaaja, vaikka onkin pudottanut jatkosta Juventuksen ja Bayern Münchenin.

Ensin meidän pitää pelata Liverpoolia vastaan. Olemme toiveikkaita, innokkaita ja hyvin valmistautuneita, ja saamme mahtavilta kannattajiltamme tukea. Kaikki haluavat pelata finaalissa.

– Me pelaamme sellaisia joukkueita vastaan, joiden budjetti on 7-8 kertaa suurempi kuin meidän. Meidän täytyy voittaa heidät tehokkuudella ja asenteella. Meidän täytyy arvostaa valmennustiimin ja mahtavien pelaajiemme tekemää työtä, Roig muistutti.

Villarrealin valmentaja Unai Emeryä houkuteltiin vuodenvaihteessa Newcastleen, mutta lopulta Emery ja Villarreal sopivat jatkosopimuksesta. Roig sanoo toivovansa, että Emery on edelleen tyytyväinen. Ensi kauden europeleihin selviytyminen on kuitenkin vaikeaa.

– Haluamme jatkaa Euroopassa, mutta La Ligan kautta se on hankalaa. Mestarien liigan reitissä on yksi selvä juttu: yksi neljästä voittaa mestaruuden.

Villarreal on La Ligassa seitsemän kierrosta ennen sarjan päätöstä seitsemäntenä, kahdeksan pistettä kuudentena olevaa Real Sociedadia perässä. Edes Eurooppa-liigaan pääsyyn vaadittaisiin siis kunnon loppukiriä. Seitsemäs joukkue selviytyy Konferenssiliigaan, jos viidentenä nyt oleva Real Betis voittaa Copa del Reyn. Jos nyt yhdeksäntenä oleva Valencia voittaa cupin, on Villarrealin toivo europeleistä Mestarien liigan voiton varassa.

Joka tapauksessa Villarrealin taloudelle Mestarien liiga -menestys ja siitä seuraavat palkintorahat tekevät hyvää.

– Näiden tulojen avulla voimme tasapainottaa tämän kauden budjetin. Muuten tilinpäätös olisi ollut tappiollinen, Roig kertoi.

Lähde: AS