Laliiga.com julkaisee La Ligan virallisena yhteistyökumppanina juttusarjan legendaaristen pelaajien haastatteluista yksinoikeudella suomeksi. Ensimmäisenä vuorossa on Barcelonan legendaarinen kapteeni Carles Puyol.

Carles Puyol pelasi menestyksekkään uran Barcelonan paidassa. Mukaan mahtui kuusi La Ligan mestaruutta. Puyolin mukaan menestys oli mahdollista vain, koska hän antoi itsestään aina sata prosenttia kentällä.

Tällä hetkellä Puyol työskentelee La Ligan lähettiläänä. Puyol oli kentällä peloton puolustaja. Hän edusti Barcelonaa ja Espanjan maajoukkuetta yli 15 vuoden ajan.

Puyol naurahtaa, kun häneltä kysytään, minkä neuvon hän antaisi nuorelle Carlesille, joka teki debyttin Barçan paidassa lokakuussa 1999. Pyuol neuvoisi nuorta itseään ottamaan asiat hieman rennommin, vaikka myöhemmin hän toteaa, että nimenomaan sitoutuminen ja ammattimaisuus olivat mahdollistamassa upean uran.

– Neuvoisin itseäni olemaan hieman varovaisempi, ei niin raju, nykyisin 43-vuotias Puyol toteaa hymyillen.

– Toisaalta olin juuri sellainen. Ymmärsin urheilun niin, että aina piti antaa sata prosenttia, eikä miettiä mahdollisia riskejä loukkaantumisista. Olen joka tapauksessa iloinen siitä, miten kaikki meni. Jos en olisi pelannut niin kuin pelasin, ura olisi varmasti ollut toisenlainen, mies toteaa.

Pelaaminen oli lahja

Puyol syntyi vuonna 1978 pienessä katalonialaisessa kylässä nimeltä Puebla de Segur. Hän astui Barcelonan kuuluisaan La Masiaan 17-vuotiaana. Urallaan Puyol voitti 23 pokaalia yhdessä ja samassa seurassa, Barcelonassa. Mukaan mahtui muun muassa kuusi La Ligan mestaruutta ja kolme Mestarien liigan voittoa. Espanjan paidassa Puyol pelasi sata maaottelua juhlien EM-kultaa vuonna 2008 ja MM-kultaa vuonna 2010.

Motivaatio pelaamiseen syntyi kuitenkin jostain muualta kuin pokaalien voittamisesta.

– Se, että sain pelata jalkapalloa, oli lahja. Olen ollut todella onnekas, koska sain tehdä sitä melkein 20 vuotta. Heräsin joka aamu hymyillen ja onnellisena päästessäni harjoituksiin. Olin yksi niistä pelaajista, jotka rakastivat treenaamista ja jotka nauttivat jokaisesta päivästä, harjoituksesta ja pelistä, Puyol kertoo.

Puyol kertoo, että hän oppi jo nuorena hyvän harjoittelun ja ruokavalion tärkeyden. Sen ymmärtämisessä iso rooli oli joukkuekaveri Luis Enriquellä, joka myöhemmin johdatti valmentajana Barcelonan La Ligan mestaruuteen ja valmentaa parhaillaan Espanjan maajoukkuetta.

– Tiesin, että keho ja fyysinen kunto ovat erittäin tärkeitä. Nykyään pelaajat katsovat paljon tarkemmin itsensä perään. Minulle se oli aina ilmiselvää. Esimerkkinä minulle oli Luis Enrique, joka aina piti huolta itsestään. Opin häneltä paljon.

Carles Puyol voi vihdoin olla oikeasti isä tyttärilleen. Kuva: La Liga.

Vihdoin aikaa olla isä

Yhä uransa jälkeen Puyol pitää huolta kunnostaan. Kilpailuviettiä hän ylläpitää mailapeli Padelin parissa.

– Nykyään olen vähän rennompi, vaikkakin tykkään yhä syödä terveellisesti. Joskus padel-pelin jälkeen saatamme ottaa oluet kolmannen erän jälkeen, mies naurahtaa.

Puyolilla on kaksi tytärtä kumppaninsa Vanesa Lorenzon kanssa. Puolustajalegendan mukaan hän on todella alkanut arvostaa perhe-elämää peliuran lopettamisen jälkeen.

– Totta puhuen en ollut koko urani aikana, muutamaa viimeistä kuukautta lukuun ottamatta, oikeasti isä lapsilleni. Nyt kun en enää pelaa, minulla on oikeasti mahdollisuus nauttia tyttärieni seurasta.

Kiirettä pitää silti työasioiden parissa. Puyol matkustaa ympäri maailman keskustelemassa niistä arvoista, joita hän oppi peliuransa aikana.

– Olen keskittynyt nyt omaan brändiini. Matkustan ympäri maailman La Ligan lähettiläänä ja työskentelen myös UEFA:n, FIFA:n ja Laureuksen kanssa. Pidän puheita tilaisuuksissa ja teen yhteistyötä muutaman brändin kanssa.

Puyol on suunnannut saman sitoutumisensa, joka nähtiin lähes 600 ottelussa Barçan paidassa 15 kauden aikana, kehittääkseen sosiaalista muutosta.

– Jalkapallolla on valtava voima. Jalkapallo liikuttaa massoja. Heidän, jotka ovat olleet mukana jalkapallossa, pitää olla tietoisia siitä voimasta, jolla voimme auttaa. Meillä on myös velvollisuus antaa yhteiskunnalle takaisin kaikki, mitä olemme siltä saaneet.

Kaikki Legenda valokeilassa -juttusarjan jutut löytyvät Legendat-sivultamme.

Lähde: La Liga

Juttusarjassa kerrotaan La Ligan legendoista. Juttusarja tuotetaan yhteistyössä La Ligan kanssa.