Barcelonalla on edessään torstaina mielenkiintoinen ”debyytti”. Se pelaa silloin ensimmäistä kertaa historiassaan Eurooppa-liigan ottelun. Kun Barca viimeksi pelasi europelien kakkoskilpailussa kaudella 2003-2004, oli kilpailun nimi vielä UEFA Cup. Se joutui tyytymään silloin UEFA Cupiin jäätyään kaudella 2002-2003 La Ligassa kuudenneksi.

Mestarien liigan lohkovaihe Barcelonalta jäi viimeksi läpäisemättä 21 vuotta sitten kaudella 2000-2001. Tuolloinkin sen taival jatkui lohkokolmosena UEFA Cupissa. Barca eteni silloin aina välieriin saakka, mutta finaaliin eteni sen sijaan Liverpool.

”Torstailiiga” on siis Barcelonalle melko vieras maaperä. Sen voi kuitenkin odottaa ehdottomasti suhtautuvan Eurooppa-liigaan tosissaan. Ensinnäkin Eurooppa-liiga on Barcelonalle käytännössä kauden ainoa tilaisuus voittaa edes jotain. Lisäksi se voi olla miltei Barcelonan paras reitti selviytyä ensi kaudeksi Mestarien liigaan, sillä sen kilpailun voittaja saa palkinnokseen. Toki Barca on jo kivunnut La Ligassakin neljänneksi, mutta taistelu TOP 4 -sijoituksista on loppukauden aikana varmasti armoton.

Barcelona ei ole myöskään koskaan voittanut UEFA Cupia. Se on edennyt neljä kertaa välieriin, mutta ei vielä koskaan loppuotteluun. Nyt tähtäimessä häämöttää Sevillassa 18.5. pelattava Eurooppa-liigan loppuottelu. Matka on kuitenkin pitkä ja kivinen, ja heti ensimmäinen aita käytännössä korkein. Kahtena peräkkäisenä torstaina pelattavassa ensimmäisessä otteluparissa on vastassa Serie A:n mestaruustaistossa tiukasti mukana oleva Napoli. Vaikka kilpailu on Eurooppa-liiga, on tämän otteluparin aura käytännössä puhdasta Mestarien liigaa.

Napoli on UEFA Cupin voittoa kertaalleen juhlinut, keväällä 1989. Nyt tämän parin myötä kisasta pudotetaan yksi suuri suosikki pois. Eurooppa-liigan voittaja tullaan näkemään elokuussa myös Helsingissä, joka isännöi tänä vuonna UEFA Super Cupia.

Mistä peli näkyy?

Eurooppa-liigan (ja Konferenssiliigan) pudotuspelejä voi seurata Viaplaysta ja V Sportin kanavilta. Ottelu Barcelona-Napoli alkaa kello 19.45, mutta studiolähetys kello 19. Fokuksen kerrotaan olevan ennen muuta Barcelonassa tänään. Pelin selostaa Mikko Innanen.

Luonnollisesti myös muidenkin espanjalaisseurojen ottelut ovat nähtävissä Viaplayn ja V SPortin kautta. Eurooppa-liigassa Sevilla saa vieraakseen Dinamo Zagrebin (klo 22), Real Sociedad haastaa vieraissa RB Leipzigin (klo 22) ja Real Betis vierailee Pietarissa Zenitin kotikentällä (klo 19.45). Konferenssiliigassa ei espanjalaisseuroja pelaa.

Antti Salo

@antti_salo
Ollaan todella innoissamme torstain #UELfi-startista. Kannattaa katsoa studio. Lähetyksessä vieraillaan Dortmundissa (@JohannaNordling), Leicesterissä (@PauliLoukola), Barcelonassa (@hiihaata) sekä Pohjoismaissa (mm. @JanAageFjortoft). ISO fokus Barcelonaan ja sen nykytilaan.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
Huomenna käynnistetään Eurooppa-liigan pudotuspelit toden teolla ja tarjolla onkin heti melkoinen herkkupala alkuiltaan, kun Barcelona isännöi Napolia! 🔥

Studio käyntiin kello 19:00 ja palloa liikkeelle Camp Noulla kello 19:45.

#UELfi

Kuntopuntari

Barcelona (T-V-V-H-H)

13.2. Espanyol-Barcelona 2-2 (La Liga)
6.2. Barcelona-Atlético Madrid 4-2 (La Liga)
23.1. Alavés-Barcelona 0-1 (La Liga)
20.1. Athletic Bilbao-Barcelona 3-2ja. (Copa del Rey)
12.1. Barcelona-Real Madrid 2-3ja. (Supercopa)

Napoli (T-V-V-V-H)

12.2. Napoli-Inter 1-1 (Serie A)
6.2. Venezia-Napoli 0-2 (Serie A)
23.1. Napoli-Salernitana 4-1 (Serie A)
17.1. Bologna-Napoli 0-2 (Serie A)
13.1. Napoli-Fiorentina 2-5ja. (Coppa Italia)

Viisi viimeistä keskinäistä

8.8.2020 Barcelona-Napoli 3-1 (Mestarien liiga)
25.2.2020 Napoli-Barcelona 1-1 (Mestarien liiga)
11.8.2019 Napoli-Barcelona 0-4 (harjoitusottelu)
8.8.2019 Barcelona-Napoli 2-1 (harjoitusottelu)
6.8.2014 Napoli-Barcelona 1-0 (harjoitusottelu)

Poissaolot

Barcelona:

Dani Alves (ei rekisteröity Eurooppa-liigaan)
Roland Araújo (pohjevamma)
Alejandro Balde (nilkkavamma)
Clement Lenglet (lihasvamma)
Sergi Roberto (reisilihasvamma)
Samuel Umtiti (loukkaantunut)
Memphis Depay (lihasvamma)
Ansu Fati (reisivamma)

Napoli:

Stanislav Lobotka (lihasvamma)
Hirving Lozano (olkapäävamma)
Matteo Politano (lihasvamma)
Axel Tuanzebe (loukkaantunut)
Victor Osimhen (polvivaiva, epävarma)

Arvioidut avauskokoonpanot

Barcelona: Ter Stegen: Dest, Piqué, García, Alba; Nico, De Jong, Pedri; Traoré, Aubameyang, Dembélé

Napoli: Ospina; Di Lorenzo, Rrahmani, Koulibaly, Mario Rui; Zambo Anguissa, Fabián Ruiz; Elmas, Zieliński, Insigne; Mertens

Xavi on vihjannut lepuuttavansa viime aikoina urakoineita Ferran Torresia ja Sergio Busquetsia, joten Nico González ja Ousmane Dembélé saattavat nousta avaukseen. Neljä maalia kolmessa Eurooppa-liigan pelissä tehnyt Victor Osimhen saattaa pystyä pelaamaan, mutta tuskin ainakaan avaa. Napolin maalissa saattaa pelata myös Alex Meret.

Valmentajien kommentit:

Xavi, Barcelona

– Napoli on Mestarien liiga -tason vastustaja, yksi vaikeimmista arvoista, jonka saatoimme saada. Tästä tulee taas uusi tribuutti Maradonalle (toim. huom. Diego Maradona pelasi molemmissa seuroissa).

– Haluamme taistella Eurooppa-liigan voitosta ja palata Mestarien liigaan mahdollisimman pian. Se on seuran päätavoite. Meillä on kaksi tietä sinne: liigan kautta tai voittamalla Eurooppa-liigan. Tarvitsemme kannattajiamme ja odotamme mahtavaa tunnelmaa. Meillä ei ollut arpaonnea, mutta tavoite on edetä mahdollisimman pitkälle.

– Emme ole tämän ottelun suosikkeja. Napoli on vahva ja vaikea vastustaja. Se on hyvin tiivis joukkue, jolla on todella kokenut valmentaja. He liikuttavat hyvin palloa ja prässäävät korkealta. He tekevät pelistä meille vaikean ja haluavat pallon. He myös puolustavat hyvin matalilla linjoilla ja heillä on huippupelaajia.

Luciano Spalletti, Napoli

– Jos haluamme voittaa kilpailun ja antaa kaupungille pokaalin, meidän pitää olla valmis jokaiseen vastustajaan. Emme voi valita, keitä vastaan pelaamme milloinkin. Pelaamme omaa peliämme emmekä käytä erityistä taktiikkaa vain Barcelonan takia. Yritämme pelata siten, miten osaamme. Tiedämme, että joinain hetkinä meidän on puolustettava ja toisina yritettävä löytää tiloja.

Lähteet: UEFA:n kotisivut, Football-Italia ja Sport