Espanyol oli jäänyt 23 kertaa peräkkäin Barcelonan derbyissä ilman voittoa. Tällä kaudella se oli jo kukistanut Real Madrid, ja tänään näytti siltä, että vihdoin kaatuisi myös Barcelona. Vaan ikinä ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Barcelona sai peliin todellisen unelma-alun. Peli ehti vanheta alle puolitoista minuuttia, kun 19-vuotias Pedri jatkoi Jordi Alban loistavan keskityksen ykkösellä maaliin. Maalia edelsi Brcelonan hyvä prässi ja nopea pallonliikuttelu mieheltä toiselle. Maalisyöttö oli Alballe jo La Liga -kauden viides.

OptaJose

@OptaJose
74 - Pedri González's 🇪🇸 goal after 74 seconds is the fastest goal scored in a @LaLigaEN derby between @FCBarcelona and Espanyol in the 21st century. Punch.

38. minuutilla Adama Traoré sai pallon hyvään laukaisupaikkaan. Barcan paluumuuttaja veti pikemminkin voimalla kuin tarkkuudella ja Espanyolin kokenut 40-vuotias maalivahti Diego López sai rintalihaksensa väliin.

Vain kaksi minuuttia tästä, ja maalia juhlittiinkin toisessa päässä kenttää. Hyvä pitkä syöttö löysi Raúl de Tomásin, ja tämä jakoi pallon 18 metriin Sergi Darderille. Darder ei epäröinyt, ja laukoi tarkan kierteisen kudin takanurkkaan, vaikka välissä oli useampiakin Barcelonan pelaajien jalkapareja. Tauolle mentiin näin 1-1-lukemissa.

Tauolla Barcelona vaihtoi kentälle loukkaantumisesta toipuneen Eric Garcían, ilmeisesti Ronald Araújon saatua jonkin tällin. Ensimmäinen puoliaika oli hyvin tasainen, mutta toisella Barca painosti sinnikkäästi, ja 56. minuutilla Gavi pani pallon etunurkkaan Espanyolin puolustuksen haparoitua. Juhlinta päättyi kuitenkin ikävästi, kun VAR-tarkistus paljasti peliin osallistuneen Frenkie de Jongin olleen niukasti paitsiossa. Peliä jatkettiin tasalukemissa.

64. minuutilla johtoon livahtikin sitten kotijoukkue Espanyol. Asialla oli jälleen sama kaksikko, joka värkkäsi myös joukkueensa avausmaalin. Nyt Darder lähetti keskialueelta loistavan pystysyötön Raúl de Tomásille, joka otti pallon taitavasti rinnalla haltuun ja sijoitti pallon verkkoon etunurkasta.

OptaJose

@OptaJose
2 - Raúl de Tomás 🇪🇸 and Segi Darder 🇪🇸 are the second Espanyol duo to both score and assist in the same @LaLigaEN game against Barcelona in the 21st century after Raúl Tamudo 🇪🇸 and Luis García 🇪🇸 in January 2007. Love.

Viimeisen 20-minuuttisen alkaessa nähtiin vaihtoja molemmilta joukkueilta. Espanyolin Manu Morlanes ehti olla kentällä vain noin kahdeksan minuuttia ennen kuin loukkaantuminen pakotti hänet takaisin vaihtoon. Barcelona otti puolestaan sisään Nicon sekä tammikuun siirtoikkunan puheenaiheen Ousmane Dembélén. Vaihto osoitti, että puheet Dembélén kevään mittaisesta ”koirankopituksesta” oli peruttu. Nico puolestaan toi kentän laidalta mukanaan paperilappusen, jonka sanomaa kapteenit Sergio Busquets ja Gerard Piqué yrittivät parhaansa mukaan tulkita.

Eric Garcíalle paluuottelu ei ollut helppo. Espanyolin johtomaali syntyi Garcían lipsuttua paitsiolinjasta, kerran hän otti vähän turhautuneenkin varoituksen ja kerran häneltä vietiin puhtaat puikot. Espanyolin ykköstähti Raúl de Tomás uurasti sen sijaan loistavasti molempiin suuntiin.

Lisäajalla tunteet kiehahtivat kunnolla, kun Nico Melamed tuuppi ja repi Gerard Piquétä. Provosointi toimi ja Piqué asetteli otsansa päätä lyhyemmän Melamedin otsaa vasten. Tuloksena oli molemmille toinen keltainen kortti ja ulosajo. Melamed sai molemmat lappunsa samasta tilanteesta, ja oli ilmeisen turhautunut niistä jälkimmäiseen.

Espanyol vaikutti jo todella pitkään olevan matkalla kohti kauan odotettua voittoa, mutta lisäajan kuudennella minuutilla voitto vaihtui katkerasti 2-2-tasapeliin. Tasoitus oli Barcelonan onnistuneen viimeisen vaihdon tulosta. Luuk de Jong otettiin kentälle 89. minuutilla keskityspalloja varten. Ensimmäisen paikkansa hän sai jo lisäajan ensiminuutilla, mutta tasoitus syntyi lopulta pelin viimeisestä hyökkäyksestä ajassa 90’+6, Adama Traorén keskityksestä. Luonnollisesti päällä.

OptaJose

@OptaJose
10 - @FCBarcelona have scored more headed goals than any other team in @LaLigaEN this season with 10 goals, their best tally in a single league campaign since 2016/17 (also 10 but in 38 games). Resource.

Vaikka tasapeli Barcelonaa vastaan olisi usein Espanyolille kelpo tulos altavastaajan asema huomioituna, olivat ilmeet loppuvihellyksen jälkeen todella synkät. Kauan kaivattu ja odotettu naapurin kaato jäi tällä kertaa todella pienestä kiinni. Barcelona ei ole hävinnyt Espanyolin kotiareenalla Cornellálla vielä yhtään La Liga -ottelua. Barca nousi pisteen myötä jälleen tasapisteisiin Atlético Madridin kanssa, mutta maalieron turvin niukasti edelle.