19-vuotias Ansu Fati on yksi jalkapallomaailman kiistatta suurimmista lupauksista. Fati löi Barcelonassa läpi jo ennen aikuisikää, nousi nopeasti Espanjan A-maajoukkueeseen ja peri Barcassa Lionel Messiltä vapaaksi jääneen kymppipaidan.

Fatin uran ongelmana ovat kuitenkin olleet ikävät loukkaantumiset. Marraskuussa 2020 syntynyt polven kierukkavamma osoittautui ensin varsinaiseksi murheenkryyniksi. Polveen tehty leikkaus epäonnistui, ja lopulta polvi jouduttiin operoimaan peräti neljä kertaa. Poissaolon piti alun perin kestää 3-4 kuukautta, mutta se venyikin lähes vuoden mittaiseksi.

Fati pelasi syyskuun lopusta marraskuun alkuun seitsemän ottelua ennen kuin sai vuorostaan takareisivamman. Jälleen edessä oli yli kahden kuukauden pakkohuili, jolta Fati palasi puolitoista viikkoa sitten pelatussa Supercopassa. Tuorein comeback ei valitettavasti kestänyt kuin kaksi peliä ennen kuin sama takareisivamma uusiutui viime torstain cup-ottelussa Athletic Bilbaota vastaan.

Nyt Fatilla ja Barcelonan seurajohdolla on miettimisen paikka. Fati perheineen tapaa maanantaina Barcelonan edustajia ja lääkäreitä ja päättää yhdessä, miten takareisivammaa aletaan hoitaa. Barcelona suosittelee Fatille tiettävästi leikkaushoitoa. Leikkauksen suorittaisi lehtitietojen mukaan suomalaiskirurgi Lasse Lempainen Turussa tällä viikolla. Lempainen ja hänen eläkkeelle jäänyt kollegansa Sakari Orava ovat olleet Barcelonan luottolääkäreitä.

Fati itse on ollut kallellaan ”konservatiiviseen hoitomuotoon”, eli vamman paranteluun levon avulla. Siten hän voisi kenties palata kentille maaliskuun loppupuolella. Jos vamma päätetään leikata, on Fatin kausi käytännössä ohi. Barcelona kuitenkin pelkää, että vamma voisi uusiutua jälleen keväällä ja haitata koko Fatin uran jatkoa. Siksi se hoitaisi Fatin vasemman jalan mieluiten kerralla leikkauksen avulla kuntoon.

Tilanne on Fatille epäilemättä hyvin harmillinen. Hän kuitenkin julkaisi Instagramissa postauksen, jossa vakuutteli taistelumielensä olevan kunnossa.

– Valitettavasti minun osani on kokea jalkapallon huonoimpia puolia, mutta en luovuta ikinä! Paljon kiitoksia tukiviesteistänne, Fati kirjoitti.