Jalkapallomaailma sai tiistaina suru-uutisen, kun todellisen Real Madrid-ikonin Francisco ”Paco” Genton kerrottiin kuolleen. Paco Gento oli kuollessaan 88-vuotias.

Paco Gento voitti urallaan 12 La Liga -mestaruutta ja kuudesti Mestarien Liigan edeltäjän Euroopan Cupin – useammin kuin kukaan muu. Gento on 23 pokaalillaan jaetulla sijalla Marcelon kanssa Real Madridin seurahistorian eniten mestaruuksia voittanut pelaaja. Paco Genton aikana ei tosin pelattu vielä jokavuotuisia seurajoukkueiden MM-turnauksia, Espanjan Super Cupia tai UEFA Super Cupia.

Legendaarista Gentoa on muisteltu laajasti erilaisissa viesteissä. Yhden näistä julkaisi Instagramissa maailman parhaana pelaajana usein pidetty Pelé, 81.

– Paco Gento on jälleen yksi jalkapallonero, joka on jättänyt meidät. Edelleen menestynein pelaaja europeleissä. Olin vielä lapsi, kun kohtasimme hänet ja muut Real Madridin legendat Santiago Bernabéulla Euroopan kiertueellamme. Paljon nostalgisia, jalkapallon intohimon täyteisiä muistoja, jotka ovat tänään vielä eläväisempiä. Jätän tähän surunvalitteluni kaikille hänen ystävilleen ja perheenjäsenilleen, Pelé kirjoitti.

Luonnollisesti myös Real Madrid, seura jota Gento edusti 18 vuoden ajan ja jonka kunniapuheenjohtaja hän oli, jätti Gentolle ansaitsemansa hyvästit. Puheenjohtaja Florentino Pérez luki seuran jäähyväissanat Twitterissä julkaistussa videoviestissä.

– Real Madrid, sen puheenjohtaja ja johtokunta ottaa syvästi osaa Francisco Genton, seuran kunniapuheenjohtajan ja yhden seuramme ja koko maailman jalkapalloilun suurimpien legendojen poismenon johdosta. Real Madrid välittää surunvalittelunsa hänen vaimolleen Mari Luzille, hänen pojilleen Franciscolle ja Juliolle ja pojantyttärilleen Aitanalle ja Candelalle sekä kaikille heidän sukulaisilleen, kollegoilleen ja rakkailleen, Pérez lausui.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Real Madrid C.F.

@realmadrid
Declaración institucional del presidente sobre Paco Gento.
#RealMadrid

Paco Gentoa muisteli El Largueron haastattelussa myös Real Madridin ja Espanjan maajoukkueen entinen valmentaja Vicente del Bosque.

– Gento oli nöyrä ja yksinkertainen mies. Hän vietti Madridissa 18 vuotta. Hän oli todella nopea, avasi kentän hyvin ja hänellä oli uskomaton tekniikka. Siitä lähtien, kun olen tuntenut Genton, hän on ollut aina lämminhenkinen ja ystävällinen. Hän saapui Madridiin pienestä kylästä, voitti 12 liigamestaruutta ja kuusi Euroopan Cupia, Del Bosque totesi.

Myös Real Madridin suhdetoimintajohtaja Emilio Butragueño, legendaarinen hyökkääjä itsekin, korosti Genton merkitystä seuralle, seurakulttuurille ja jalkapallomaailmalle.

– Tämä on ollut syvän surun päivä kaikille madridistoille. Olemme kaikki hyvin liikuttuneita, Butragueño totesi Onda Ceron haastattelussa.

– Paco Gento on yksi seuramme suurimmista legendoista. Hän oli mies, joka kuului tien raivanneeseen sukupolveen. Siihen unohtumattomaan joukkueeseen, joka voitti viisi perättäistä Euroopan Cupia, ja jossa oli myös Alfredo Di Stéfano. He välittivät meille joukon arvoja, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle, ja jotka ovat tehneet Real Madridista niin menestyksekkään niin pitkän aikaa.

– Puhumme pelaajasta, joka pelasi Real Madridissa 18 kautta, ja joka voitti kuusi Euroopan Cupia historian ainoana pelaajana. Hänen panoksensa oli näissä ratkaiseva.

Butragueño sanoi keskustelleensa Genton kanssa vain vähän aikaa sitten.

– Ei siitä kauaa ole. Minulla oli erittäin läheiset välit hänen ja hänen perheensä kanssa. Minulla on hänestä anekdoottikin. Pian debyyttini jälkeen madridilaisessa radiossa työskennellyt Paco kutsuit minut haastateltavakseen. Menin studioon isäni kanssa, ja Paco Gento oli isälleni yksi hänen idoleistaan. Se oli ensimmäinen tapaamiseni hänen kanssaan, ja kaikki sujui todella helposti. Se oli isälleni unohtumaton kohtaaminen.

Lisää Paco Gentolle osoitettuja muistosanoja ja viestejä voi katsella AS:n laatimasta koosteesta täältä. Kaksissa MM-kisoissa pelannut Gento pelasi Real Madridissa vuosina 1953-1971, joten kovin paljon videomateriaalia hänen peleistään ei ole ollut julkisuudessa esillä. AS:n sivuilta voi kuitenkin katsoa yhden koosteklipin vasenjalkaisen Paco Genton taituruudesta.

Paco Genton suvun geenejä on jalkapallomaailman huipulla edelleen, sillä Gento oli Atlético Madridin Marcos Llorenten isosetä.