La Liga on hiljentynyt joulutauolle. Espanjan pääsarjan syyskausi on nyt takana. Joukkueet palaavat sorvin ääreen vuodenvaihteessa. Uudenvuodenaattona Valencia isännöi Espanyolia. Muut joukkueet pelaavat seuraavan kerran vasta ensi vuoden puolella.

Tässä on siis mainio tilaisuus tutustua syyskauden suurimpiin onnistujiin. Tilastot antavat tähän sopivan vankkumattoman ja armottoman mittarin.

Maalit ja maaleihin johtavat teot merkitsevät luonnollisesti jalkapallossa paljon. Aloitetaan siis siitä. Eniten maaleja syyskaudella iski sarjakärki Real Madridin kokenut ranskalaishyökkääjä Karim Benzema. Hurjat 15 maalia 18 otteluun. Se tuskin tarvitsee sen enempää täydennystä. Benzema on tällä hetkellä yksi maailman parhaista pelaajista.

Kokemus on La Ligan maalipörssin kärkipäässä muutenkin valttia. Ainoastaan Benzeman vierellä pelaava Vinícius Júnior, 21, rikkoo tätä kaavaa. 34-vuotiaan Benzeman lisäksi myös Celta Vigon ikätoveri Iago Aspas on pöllytellyt verkkoja kahdeksan kertaa. Erityismaininnan ansaitsee myös Granadan Jorge Molina. Ikää on mittarissa jo 39 vuotta, mutta tahti ei hyydy. Kuusi maalia syyskaudella tästä osoituksena.

Maalit (tutustu tarkemmin)

#PelaajaSeuraMaalit
1Karim BenzemaReal Madrid15
2JuanmiReal Betis11
3Vinícius JúniorReal Madrid10
4JoseluDeportivo Alavés9
5Memphis DepayBarcelona8
5Iago AspasCelta Vigo8
5Raúl de TomásEspanyol8

Maalipörssin kärkinimet ovat luonnollisesti myös päässeet yrittämään maalintekoa kaikista useimmin. Syyskauden ahkerin laukoja oli Espanyolin Raúl de Tomás. Hän yritti maalintekoa 51 kertaa. Pörssikärki Benzema laukoi kaksi kertaa vähemmän.

Mielenkiintoisena poimintana voisi ottaa Betisin ranskalaistähden Nabil Fekirin. Hän on laukonut peräti 34 kertaa. Maalejakin on kasassa mukavat neljä kappaletta, mutta paremminkin olisi voinut mennä. Ranskalainen on nimittäin kolisutellut maalipuita eniten koko sarjassa.

Raúl de Tomás on antanut palaa aina, kun on ollut mahdollisuus. Getty Images.

Lisäksi Fekirin kudit ovat tulleet kovin usein myös blokatuiksi. Ainoastaan Athletic Bilbaon Iñaki Williamsin laukausten eteen on ennätetty useammin.

Siirrytään seuraavaksi syöttöihin. Benzema on kova nimi myös tällä saralla. Ranskalainen on tehojensa lisäksi alustanut peräti seitsemän Real Madridin liigamaalia. Eniten joukkueestaan ja toisesi eniten koko sarjassa. Ainoastaan Rayo Vallecanon Oscar Trejo yltää edelle.

Listan kärkipäässä on huomattava määrä syyskauden loppua kohden pahasti otteensa kadottaneen Atlético Madridin pelaajia. Thomas Lemar, Yannick Carrasco ja Ángel Correa ovat kukin syöttäneet neljä täysosumaa.

Syötöt

#PelaajaSeuraSyötöt
1Oscar TrejoRayo Vallecano8
2Karim BenzemaReal Madrid7
3Daniel ParejoVillarreal6
4Iker MuniainAthletic5
5Thomas LemarAtlético Madrid4
5Yannick CarrascoAtlético Madrid4
5Ángel CorreaAtlético Madrid4
5Jordi AlbaBarcelona4
5Vinícius JúniorReal Madrid4
5Gonçalo GuedesValencia4
5Luka ModricReal Madrid4
5Jorge De Frutos SebastiánLevante4
5Willian JoséReal Betis4

Eniten onnistuneita syöttöjä on jakanut Barcelonan Sergio Busquets, joka on pelannut pallon omilleen 1180 kertaa. Toiseksi ahkerin syöttelijä on ollut Sevillan ranskalaistoppari Jules Koundé 1004 syötöllään.

Puolustuksen tai ainakin pallottoman pelaamisen osalta voisi ottaa tarkasteluun ainakin taklaukset. Eniten on taklannut Celta Vigon puolustaja Javi Galán, mutta jo toisena on keskikenttäpelaaja. Real Madridin kovaotteinen Casemiro on totutusti tällä listalla korkealla.

Kaksinkamppailujen saralla Deportivo Alavesin 191 senttinen hyökkääjä Joselu, on aivan omissa sfääreissään. Kokeneen 31-vuotiaan kärjen kyvyt pääpalloissa ovat kiistattomat.

Taklaukset

#PelaajaSeuraTaklaukset
1Javi GalánCelta Vigo53
2CasemiroReal Madrid49
3Damián SuárezGetafe48
4Luis EspinoCádiz47
5ComesañaRayo Vallecano43
5Nacho VidalOsasuna43

Voitetut kaksinkamppailut

#PelaajaSeuraVoit. kaks.kamp.
1Joselu Alavés182
2Javi GalánCelta149
3Lucas TorróOsasuna129
4CasemiroReal Madrid127
4Vinícius JúniorReal Madrid127
4Pablo MaffeoMallorca127

Voitetut kaksinkamppailut ilmassa

#PelaajaSeuraVoit. kaks.kamp. ilm.
1JoseluAlavés144
2David GarcíaOsasuna71
3Enes ÜnalGetafe67
4Santi MinaCelta65
5Lucas TorróOsasuna62
5Alejandro Catena ManrugánRayo 62
Joselu on erittäin ikävä pideltävä vastustajien keskuspuolustukselle. Alaves viljelee syystäkin paljon keskityksiä. Getty Images.

Ennen kuin siirrytään maalivahteihin ja rikkeisiin, niin esille voisi nostaa myös negatiivissävyisen tilaston. Eniten pallonmenetyksiä on toistaiseksi ollut Cádizin puolustajalla Luis Espinolla. Hän on menettänyt suoraan tai heikon syötön kautta pallon toistaiseksi 380 kertaa. Selvästi eniten koko sarjassa.

Kärkipäässä on myös kaksinkamppailuissa ja taklauksissa loistanut Galán sekä Alavesin maaliruisku Joselu. Mielenkiintoisena huomiona menetysten saralla on, että Barcelonan Memphis Depay on tehoistaan huolimatta ehtinyt hukata pallon vastustajalle 291 kertaa.

Suoria punaisia kortteja ei vielä toistaiseksi ole saanut kukaan yhtä enempää. 21 pelaajaa on saanut sellaisen kertaalleen.

Keltaisia kortteja eniten on kerännyt Valencian puolustaja Omar Alderete. Hän on nähnyt keltaista yhdeksään otteeseen. Se on yhden enemmän kuin toisena listalla olevalla Varazdat Haroyanilla.

Maalivahdeista esille pomppaavat muun muassa Thibaut Courtois ja Diego López. Nykyinen ja entinen Real Madridin maalivahti.

Courtois on ollut niin selkeästi madridilaisen sarjaykkösen avaava maalivahti, että hän on eniten minuutteja syyskaudella pelannut jalkapalloilija La Ligassa. Belgialainen on kirjauttanut tililleen 1710 minuuttia.

90 minuuttia vähemmän pelannut López sen sijaan on La Ligan ahkerin torjuja joulutauolle siirryttäessä.

Torjunnat

#PelaajaSeuraTorjunnat1
1Diego LópezEspanyol63
2Jeremias LedesmaCádis60
3Luis MaximianoGranada59
4Matías DituroCelta55
5Stole DimitrievskiRayo53

Nollapelit

#PelaajaSeuraNollapelit
1Alejandro RemiroReal Sociedad8
2BonoSevilla8
3Thibaut CourtoisReal Madrid7
3Gerónimo RulliVillarreal7

Torjutut rangaistuspotkut

#PelaajaSeuraTorj. rang.potk.
1Matías DituroCelta3
2Fernando PachecoAlavés2
3Stole DimitrievskiRayo2
4Kuusi maalivahti1

Siinä joitakin tilastoja syyskaudelta ja varmasti jonkinlainen dataan perustuva osviitta suunnasta, mitä kohden yksilötasolla La Ligan kausi etenee.

Tilastot alkavat päivittymään taas ensi vuoden puolella aktiivisesti. La Ligan vuotta 2022 odotellessa.

Rauhallista joulua lukijoille!