FC Barcelonan kannattajien katseet ovat tänään tiukasti kohdistettuina kohti Kaakkois-Saksaa ja Müncheniä. Barcelona on lähtökohtaisesti pakkovoiton edessä, jos se mielii edetä Mestarien liigan pudotuspeleihin. Jos voittoa ei heru, voi Barcelona vielä rukoilla ja toivoa, ettei Benfica kaada kotikentällään Kiovan Dynamoa. Panokset ovat joka tapauksessa katossa.

Bayern München on lohkovoittonsa jo varmistanut, ja Kiovan Dynamo jää varmuudella lohkon viimeiseksi. Barcelonan ja Benfican vastustajilla ei siis merkittävää panosta ole, mainetta ja kunniaa lukuun ottamatta. Senkään merkitystä ei tosin voi aliarvioida, sillä esimerkiksi Thomas Müller lähetti painavan sanoman Bayernin Mestarien liiga -nälän puolesta Robert Lewandowskin jäätyä Ballon d’Or -äänestyksessä kakkoseksi Lionel Messin jälkeen.

Barcelonalle lohkovaiheeseen jämähtäminen – tai toisin sanoen Eurooppa-liigassa jatkaminen – olisi historiallisen heikko suoritus, sillä viimeksi se on jäänyt Mestarien liigan alkulohkossa kahden parhaan ulkopuolelle 21 vuotta sitten. Kaudella 2003-2004 Barcelona ei tosin pelannut Mestarien liigassa lainkaan.

Vaikka Bayern on lohkovoittonsa jo varmistanut, ei sillä ole ollut tapana lepsuilla. Titaaninkova joukkue kuuluu tälläkin kaudella Mestarien liigan voittajasuosikeihin, ja yhden suurseuran pudottaminen jo lohkovaiheessa olisi Bayernille epäilemättä mieluisa sulka hattuun.

Edellisen tappionsa Bayern koki Mestarien liigan lohkovaiheen kotipeleissään kahdeksan vuotta sitten, kun se hävisi kuudennen kierroksen ottelussa Manchester Citylle 2-3. Sen jälkeen Bayern on pelannut Allianz Arenalla 23 lohkovaiheen ottelua. Saldo näistä on hurja: 22 voittoa ja yksi tasapeli maalierolla 74-9. Barcelona ei ole Bayernia koskaan Münchenissä voittanut.

Pientä tasoitusta Barcelona saa siitä, että Allianz Arenan katsomo pysyy tänään tyhjänä. Baijerin uudestaan tiukennetut koronarajoitukset estävät yleisön pääsyn stadionin lehtereillä.

Mistä peli näkyy?

Ottelu Bayern München-Barcelona alkaa kello 22.00 ja sitä voi seurata tuttuun tapaan C Morelta. Ottelun selostaa Tuomas Virkkunen.

Kuntopuntari

Bayern München (V-V-V-H-V)

4.12. Borussia Dortmund-Bayern München 2-3 (Bundesliiga)
27.11. Bayern München-Arminia Bielefeld 1-0 (Bundesliiga)
23.11. Kiovan Dynamo-Bayern München 1-2 (Mestarien liiga)
19.11. Augsburg-Bayern München 2-1 (Bundesliiga)
6.11. Bayern München-Freiburg 2-1 (Bundesliiga)

Barcelona (H-V-T-V-T)

4.12. Barcelona-Real Betis 0-1 (La Liga)
27.11. Villarreal-Barcelona 1-3 (La Liga)
23.11. Barcelona-Benfica 0-0 (Mestarien liiga)
20.11. Barcelona-Espanyol 1-0 (La Liga)
6.11. Celta Vigo-Barcelona 3-3 (La Liga)

5 viimeistä keskinäistä:

14.9.2021 Barcelona-Bayern München 0-3 (Mestarien liiga)
14.8.2020 Barcelona-Bayern München 2-8 (Mestarien liiga)
12.5.2015 Bayern München-Barcelona 3-2 (Mestarien liiga)
6.5.2015 Barcelona-Bayern München 3-0 (Mestarien liiga)
24.7.2013 Bayern München-Barcelona 2-0 (harjoitusottelu)

Poissaolot

Bayern München:

Eric-Maxim Choupo-Moting (toipumassa)
Joshua Kimmich (koronakaranteeni)
Marcel Sabitzer (pohjevamma)
Serge Gnabry (nivusvamma)
Leon Goretzka (lonkkavamma)
Bouna Sarr (nivusvamma)
Josip Stanisic (lihasvamma)

Barcelona:

Sergio Agüero (sydänvaivat)
Martin Braithwaite (polvivamma)
Ansu Fati (lihasvamma)
Pedri (polvivamma)
Sergi Roberto (takareisivamma)

Arvioidut avaukset

Bayern München: Neuer; Pavard, Upamecano, Süle, Davies; Tolisso, Musiala; Coman, Müller, Sané; Lewandowski

Barcelona: Ter Stegen; Mingueza, Araújo, Piqué, Alba; Nico, Busquets, De Jong; Dembélé, Depay, Coutinho

Kommentteja

Julian Nagelsmann, Bayern München:

– Kyse on siitä, että korvaamme poissaolijat pelaajilla, jotka saavat tilaisuuden näyttää osaamistaan. Haluamme säilyttää rytmimme ja tasomme kolmea seuravaaa, tärkeää bundesliigaottelua silmällä pitäen. Pistemielessä täydellinen lohkovaihe on erittäin tavoiteltava päämäärä.

– Xavilla ei ole ollut vielä kovin paljon yhteisiä harjoituksia joukkueensa kanssa, mutta olen kyllä huomannut eroja (aiempaan Barcaan). Xavin kanssa Barcelona puolustaa korkeammalta. He prässäävät pallonmenetysten jälkeen rohkeammin ja todella korkealta, aivan kuten Pepin (Guardiola) aikoina. Tavallaan se avaa tiloja, mutta sen prässin alta on vaikeaa päästä pois. Katsotaan, miten reagoimme siihen prässiin.

– Barcelonalla on fantastinen, laadukas joukkue. Se on hyvin nuori ryhmä, jolla on paineita voittaa. Se on ottelulle hyvä asia, mutta meille ei ole tärkeää pudottaa Barcaa Mestarien liigasta. Se, mitä haluamme, on pelata hyvä ottelu.

Nagelsmann vahvisti tiistain lehdistötilaisuudessa, että Manuel Neuer, Thomas Müller ja Robert Lewandowski ovat joukkueen avauskokoonpanossa. Joshua Kimmichin koronakaranteeni päättyi keskiviikkoaamuna, mutta hänelle valmennusjohto ei vielä pelilupaa aio antaa, vaikka Kimmich itse haluaisikin pelata.

Xavi, Barcelona:

– Sääli, ettei yleisöä ole paikalla. Me pelaamme yleisöä varten, ja näin kaikki on kylmempää. En näe siitä meille mitään etua.

– Jos emme voita, olemme riippuvaisia Benfica-Dynamo -ottelun tuloksesta. Haluan ajatella, että on tärkeämpää riippua itsestämme kuin muista.

– Meillä on kaikki omissa käsissämme ja haemme voittoa omilla aseillamme. Katsotaan pelin jälkeen, kuinka kävi. En pitäisi voittoa ihmeenä. Kyse on yhdestä ottelusta, ja me voimme voittaa minkä tahansa vastustajan.

– Hän, joka yrittää loppuun asti, ei usko sanaan ”epäonnistuminen”. Haemme kolmea vaikeaa pistettä erittäin vaikeasta paikasta, mutta aiomme yrittää. Toivon, että joukkue unohtaa kaikki paineet. Minä olen täällä auttaakseni heitä.

– Historia kertoo, ettemme ole ikinä voittaneet Münchenissä, mutta historia on rikkomista varten. Minä olen toiveikas.

Lähteet: UEFA:n kotisivut, Kicker, Mundo Deportivo ja Marca