La Ligan kulissien takana on tärkeä päivä ensi perjantaina 10. joulukuuta. Tuolloin Espanjan kahden ylimmän sarjatason 42 seuraa kokoontuvat yleiskokoukseen tekemään tärkeitä päätöksiä La Ligan tulevaisuuden rahoitusta koskien.

La Ligan puheenjohtaja Javier Tebasin ajatus on ollut, että seurat hyväksyvät tuolloin alkusyksyn aikana julkistetun massiivisen yhteistyösopimuksen pääomasijoitusyhtiö CVC Capital Partnersin kanssa. Tebas on toivonut hankkeelle puoltoa 39 seuralta, mutta Barcelona, Real Madrid ja Athletic Bilbao ovat ilmoittaneet vastustavansa sitä (lue lisää täältä).

Kyseinen kolmikko on tuonut pöytään kilpailevan ehdotuksensa, joka kulkee nimellä ”Kestävä projekti”. Sportin mukaan sitä puoltaa ”useampi kuin yksi” muista seuroista. Nyt Tebas pelkääkin, että tämä ehdotus vesittää pitkälle edenneet suunnitelmat CVC:n kanssa. Tebas kritisoi kilpailevan hankkeen tiimoilta erityisesti Real Madridia, poikkeuksellisenkin jyrkkäsanaisesti.

– ”Kestävän projektin” allekirjoittajilla on ollut neljä kuukautta aikaa analysoida ja työstää syvällisesti kilpailevia vaihtoehtoja, mutta he eivät ole jakaneet missään vaiheessa La Ligan kanssa minkäänlaista työn tulosta. Siksi ajattelemme, että ehkä sellaisia ei ole. Se on pikemmin yritys luoda hämmennystä ja suistaa raiteiltaan La Ligan laatima vakaa projekti, Tebas kirjoitti avoimessa kirjeessään.

– Siinä ei ole mitään uutta, että Real Madrid vastustaa mitä tahansa aloitetta, joka parantaisi seurojen kollektiivin asemaa. Viime kuukausina olemme kuitenkin nähneet, kuinka he lisäävät syytöksiä, painostusta ja aggressiivisuutta, pyrkimyksenään aina vahingoittaa La Ligan mainetta ja taloutta. Herääkin kysymys: Miksi Real Madrid ei halua vahvempaa ja suurempaa liigaa?

Myös Barcelonan, Real Madridin ja Athletic Bilbaon projekti toisi La Ligalle kahden miljardin euron tulot. Siinä sarja ei kuitenkaan luopuisi TV-oikeuksistaan 50 vuoden ajaksi, vaan vain 25 vuoden ajaksi. Hankkeen rahoittajia ovat JP Morgan sekä HSBC- ja Bank of America -pankit.

Tebas on syyttänyt kilpailevaa projektia keskeneräiseksi luonnokseksi ja taloudellisesti epätarkaksi. Näyttää vahvasti siltä, että La Liga -organisaation ja -johdon sekä joidenkin seurojen – etenkin jättiseurojen – välillä saattaa taas ensi viikon lopulla kipinöidä melkoisesti.

Lähde: Sport