Espanja saa kiittää maajoukkueensa laadukkaasta maalivahtitilanteesta pitkälti Baskimaan jättiseuran Athletic Bilbaon huippulaadukasta maalivahtituotantoa. Ilmiö ei ole uusi, sillä Athletic on tuottanut vuosien saatossa Espanjalle valtavasti maajoukkueen veräjänvartijoita. 24-vuotias Unai Simón on kuitenkin tästä tuorein ja selkein osoitus.

Unai Simón oli ainoa Athletic Bilbaon pelaaja Espanjan kesän EM-kisajoukkueessa. Simón debytoi Luis Enriquen valmentamassa A-maajoukkueessa marraskuussa 2020 ja on pelannut sen jälkeen kaikissa 20 maaottelussa. Edes yksi maailman kaikkien aikojen maalivahdeista, Iker Casillas ei pelannut 20 peräkkäistä A-maaottelua, vaikka urakoikin kaikkiaan 167 A-maaottelussa. Edellinen 20 peräkkäistä maaottelua pelannut espanjalaisvahti oli toinen Athletic Bilbaon ex-maalivahti, nyt 60-vuotias legenda Andoni Zubizarreta. Zubizarreta muistetaan hyvin myös Barcelonasta.

Simón huhki A-maajoukkueen lisäksi kesällä myös Tokion olympiajoukkueen maalilla ja toi tuliaisina Espanjaan olympiahopeaa. Hän sai edustusvelvollisuuksiensa vuoksi lomaa kahden ensimmäisen La Liga -kierroksen ajan, mutta on ollut sitten Athleticin maalilla 13 pelissä putkeen, päästäen vain kymmenen maalia.

Yhtenä tärkeimmistä Athletic Bilbaon tuottamista maajoukkuevahdeista pidetään 78-vuotiasta José Ángel Iribaria, joka pelasi koko uransa Athleticissa ja vartioi Espanjan maalia 49 maaottelussa. Kaikkiaan AS listaa jutussaan kuitenkin peräti kymmenen maalivahtia, jotka ovat nousseet Espanjan A-maajoukkueeseen Athleticista. Zubizarretan ja Simónin väliin mahtuu myös Chelsean Kepa Arrizabalaga.

Unai Simón voitti euroopanmestaruuden jo alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa vuonna 2015 ja alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa vuonna 2019. Aikuisten EM-tasolla hän loisti etenkin Kroatiaa ja Sveitsiä vastaan ja sai joukkueineen taipua vasta tulevalle mestarille Italialle välierien rangaistuspotkukilpailussa. Vaikka Simón on vasta 24-vuotias, on hän jo nyt Espanjan kymmenen eniten maaotteluita pelanneen maalivahdin joukossa. 20 maaottelustaan hän on pitänyt nollan kahdeksassa.

Simón on Espanjan A-maajoukkueessa viimeisin Athletic Bilbaon kasvattama maalivahti, mutta hyvin todennäköisesti ei viimeinen. Kaikissa Espanjan ikäkausimaajoukkueissa on nimittäin mukana Athletic Bilbaon maalivahti.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa on 20-vuotias Julen Agirrezabala, alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa meksikolaistaustainen Álex Padilla, alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa Aimar Peñalver ja alle 15-vuotiaissa Iker Pagazartundua. Kaukana A-maajoukkuetasosta ei ole myöskään 26-vuotias Athleticin kasvatti, kesällä 2019 Real Sociedadiin siirtynyt Álex Remiro.

Espanja saa todellakin olla Athletic Bilban loistavasta maalivahtituotannosta kiitollinen.

Lähde: AS