Tänään, maanantaina 29. marraskuuta Pariisissa vietetään jälleen Ballon d’Or -gaalaa. Kärkiehdokkaat miesten vuoden parhaan pelaajan palkinnon saajaksi pelaavat Bundesliigassa, Ligue 1:ssä ja Valioliigassa, mutta naisten Ballon d’Orin uskotaan päätyvän espanjalaisseurassa pelaavalla espanjalaiselle.

Selvästi suurin ennakkosuosikki naisten Ballon d’Orin saajaksi on FC Barcelonan 27-vuotias Alexia Putellas. Keskikenttäpelaaja oli avainroolissa, kun Barcelona jyräsi viime kaudella Naisten Mestarien Liigan voittajaksi. Putellas toimi sekä finaalissa että myös uudella kaudella Barcelonan kapteenina. Hänet valittiin aiemmin jo UEFA:n vuoden pelaajaksi kaudella 2020-2021.

Jos Putellas palkinnon voittaa, tulee hänestä vasta toinen Ballon d’Orin saanut espanjalaisjalkapalloilija. Miespelaajille on jaettu Ballon d’Oria vuodesta 1956 lähtien, ja vaikka palkinto on mennyt useammin La Ligaan kuin mihinkään toiseen sarjaan, on espanjalainen pelaaja saanut sen vain kerran. Tuo voittaja oli Barcelonaa edustanut Luis Suárez, joka palkittiin Ballon d’Orilla 61 vuotta sitten, vuonna 1960. Toki myös Real Madrid -ikoni Alfredo Dí Stefano sai tunnustuksen vuosina 1957 ja 1959, mutta hän oli syntyjään argentiinalainen, vaikka saikin peliuransa aikana myös Espanjan kansalaisuuden.

– Minun mielipiteeni on, että Ballon d’Orin pitäisi mennä jollekulle tämän joukkueen (Barcelona) pelaajalle. En ole nähnyt minkään toisen joukkueen pelaavan tällä tasolla sen paremmin viime kuin tälläkään kaudella, Putellas arveli mahdollisuuksistaan FC Barcelonan haastattelussa.

Barcelonalla on toden totta vahva edustus naisten ehdokaslistalla, sillä 20 ehdokkaan joukossa on peräti viisi Barcelonan pelaajaa: Putellasin lisäksi Sandra Paños, Irene Paredes, Jenni Hermoso ja Lieke Martens. Putellasin pahimpina haastajina pidetään joukkuekaveri Hermoson ohella Mestarien liigan finaalivastustajan Chelsean Sam Kerriä ja Pernille Harderia.

Naisten Ballon d’Or jaetaan tänään kolmannen kerran. Ensimmäinen voittaja oli Ada Hegerberg vuonna 2018 ja seuraava Megan Rapinoe vuonna 2019. Viime vuonna palkinto jätettiin miesten palkinnon tavoin koronapandemian vuoksi jakamatta.

Miesten Ballon d’Orin saajaksi suurin suosikki on tänä vuonnakin Bayern Münchenin maalitykki Robert Lewandowski. Lewandowski oli suosikki myös viime vuonna ennen kuin gaala päätettiin perua ja palkinto jättää jakamatta. Puolalainen sai kuitenkin FIFA The Best -palkinnon vuoden parhaana pelaajana. Lewandowskin maalitahti on ollut tänä vuonna yhtä kyltymätön kuin viime vuonnakin, ja hän on luultavasti hyvin lähellä voittoa.

Kakkossuosikki on monien mielestä Lionel Messi, jolle Ballon d’Or olisi jo uran seitsemäs. Vain Messi (6 voittoa) ja Cristiano Ronaldo (5) ovat pystyneet yli kolmeen voittoon. Kesällä Barcelonasta PSG:hen siirtyneen Messin viime kauden tärkein ansio oli Copa Américan voitto.

Lewandowskin ja Messin jälkeen haastaan roolia on tarjottu muun muassa Mestarien liigan voittaneen Chelsean ja Italian EM-kultajoukkueen keskikentän profiilipelaajalle Jorginholle, Real Madridin maalitykki Karim Benzemalle ja miksei EM-kisojen maalikuningas Cristiano Ronaldollekin.

Ballon d’Or-gaala alkaa maanantai-iltana Suomen aikaa kello 21.

Lähde: AS