Villarreal ja Barcelona kohtasivat La Ligan lauantain myöhäiskamppailussa.

Estadio de la Cerámican nurmella käyty kamppailu olisi normaalisti kiistaton superottelu, mutta tällä kertaa kummankin joukkueen sesonki on ollut varsin heikko.

Barcelonan tekemisessä on ollut orastavia piristymisen merkkejä, kun Blaugranan valmennusvastuun otti seuralegenda Xavi.

Unai Emeryn luotsaama El Submarino Amarillo oli ennen kamppailua neljä pistettä katalonialaisia perässä ja kipeästi voiton tarpeessa sijalla 12.

Lauantain taistelu päättyi lopulta hyvin vauhdikkaiden ja tapahtumarikkaiden vaiheiden jälkeen Barcelonan 3-1-voittoon.

Avausjakso käynnistyi kutakuinkin siihen tyyliin, mitä näiden joukkueiden tähänastiset esitykset antaisivat olettaakin. Toisaalta kova asenne ja taistelutahto kääntää tulokset positiivisemmaksi. Silti erittäin paljon virheitä.

Kotijoukkueen Dani Parejo taklasi heti alkuun Sergio Busquetsia varoituksen arvoisesti, mutta todennäköisesti erotuomari Cesar Soto Grado armahti juuri sen takia, että peliä oli takana vain minuutin verran.

Sitten alkoikin virheitä satelemaan kumpaankin päähän. Barcelonan nuori puolustaja Eric García laittoi ensin hämmentävällä syötöllä Villarrealin kärkipelaajan Arnaut Danjuman läpi. Tämä aikaili kuitenkin aivan liian kauan ja Gerard Piqué ehti lopulta väliin.

Seuraavana sählääjän viitan asetteli harteilleen kotijoukkueen Étienne Capoue, joka menetti erittäin vaarallisesti pallon keskialueella. Seuranneesta tilanteesta Memphis Depay ei kuitenkaan onnistunut vasemman jalan viimeistelyssään.

Kohta avopaikkaan pääsi 17-vuotias Gavi, mutta pallo sujahti taka-alakulmasta ohi. Xavi hieroi ohimoitaan kentän laidalla. Tehottomuus vaivasi edelleen.

Tuhlailutalkoita jatkoivat myös Abde Ezzalzouli puskullaan ja Depay vielä paremmalla paikallaan kuin hänen aiempansa.

Avausjakson kaltaisella pelillä Xavin hiuksiin ilmaantunee harmaan sävyjä ennen joulua. Getty Images.

Barcelonan epäonnistuttua omissa hetkissään, ote siirtyi kotijoukkueelle. Xavin ryhmä osoitti jälleen kerran, että harjoituskentällä on yhä ja edelleen paljon tekemistä puolustusalueen erikoistilanteiden kanssa.

Kamppailun 32. minuutilla Villarrealin kulmapotkussa Barcelona hukkasi ehkä sen kaikista vaarallisimman eli Pau Torresin. Toppari pääsi aivan kaikessa rauhassa puskemaan, mutta himpun yläkulmasta ohi.

Vieraat olivat avausnelivitosen loppuhetket aivan pihalla ja Villarreal sai luotua jatkuvaa uhkaa. Viitisen minuuttia Torresin tilanteen jälkeen Danjuma pääsi nokikkain maalivahti Marc-André ter Stegenin kanssa. Saksalaisvahti pelasti kuitenkin ryhmänsä.

Barcelonan erikoistilannepuolustamisen sekoilut saivat jälleen uuden luvun 42. minuutilla. Tällä kertaa sivuvapaapotkusta pääsi laukomaan Alfonso Pedraza. Lähin vartija oli noin viiden metrin päässä.

Puoliaika oli erittäin viihdyttävä ja maaleja olisi voinut syntyä useita kumpaankin päähän. Pelillinen taso oli kuitenkin juuri niin kaukana sarjan kärkipäästä kuin joukkueiden sijoitukset. Todella paljon virheitä puolin ja toisin.

Toisen jakson alkuun Barcelona teki viimein Xavin alaisuudessa myös pelitilanneosuman. Jordi Alba lähetti kovan matalan pallon maalille. Depay ehti ensimmäisenä siihen, josta peliväline kimposi Frenkie de Jongille. Tämä nikkasi pallon tyhjään rysään.

Tilanne liputettiin paitsioksi ja de Jong ei itsekään uskonut muuta, vaan lähti hölkkäilemään kohti omaa päätä. Lopulta VAR-tarkistuksen jälkeen osuma kuitekin hyväksyttiin hollantilaisen iloiseksi yllätykseksi.

Unai Emery saattaisi kokea paineita työpaikkansa puolesta, jos viime kausi ei olisi ollut niin menestyksekäs. Getty Images.

Reilun tunnin pelin jälkeen Villarrealin Raúl Albiol oli etenemässä kohden keskitystä Barcelonan boxissa. García tarttui häneen kaksin käsin. Albiol toki ei yrittänyt pitää itseään kovin tosissaan pystyssä, mutta tilanne tuoksahti vahvasti rangaistuspotkulta. Samaa mieltä oli voimakkaasti viheltänyt kotiyleisö. Tuomaristo oli kuitenkin eri mieltä.

Muutama minuutti tästä Barcelona sai jobinpostia. Alba loukkaantui ja meni istuskelemaan kentän ulkopuolelle. Óscar Mingueza juoksi kokeneen espanjalaispakin tilalle.

Vartti ennen täyttä aikaa Manu Trigueros pääsi yrittämään noin rangaistusalueen rajalta. Kuti viuhui kotiyleisön harmiksi yli Barcelonan maalin.

Alban tilalle tullut Mingueza oli alusta asti pahasti kohmeessa Villarrealin kovassa paineessa.

Gavi ja Albiol oli yksi taistelupari, jossa kohtasivat kaksi täysin eri sukupolven jalkapalloilijaa. Getty Images.

Mingueza katsoi myös lähietäisyydeltä, kun Villarreal lopulta tuli väkisin ja oikeastaan ansaitusti tasoihin. Vaihdosta sisään tullut Samuel Chukwueze pääsi tuikkaamaan pallon boxin rajan tuntumasta rysään.

Samalla se oli ensimmäinen maali, jonka Xavin Barcelona päästi verkkoonsa. Toinen jakso varsinkin vierasjoukkueen maalin jälkeen oli kulkenut liki täysin Villarrealin hallinnassa. Se eteni monipuolisesti kummaltakin laidalta ja keskustasta.

Barcelonan hyökkäyspeli oli de Jongin osuman jälkeen lähes olematonta. Edes Benficaa vastaan säväyttänyt Ousmane Dembélé ei tuntunut tuovan toivottua erikoisosaamista katalonialaisten hyökkäyspeliin.

Villarreal oli maalinsa jälkeen selvästi aloitteellisempi ja Barcelonan kannalta peli alkoi vaikuttamaan selviytymistaistelulta.

Danjuma pääsi hienoon paikkaan viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Villarreal riisti pallon keskialueella ja nopea laituri pääsi yksi vastaan yksi tilanteeseen. Jalka vapaaksi, mutta sijoitus hivenen ohi takakulmasta.

Sitten kotiyleisön maailma romahti. Ter Stegen avasi omista. Pervis Estupiñán yritti kaukaa puskea pallon omalle maalivahdille Geronimo Rullille. Depay juoksi vastustamattomasti palloon ohi kaatuvan Albiolin. Hollantilainen pelasi tilanteen hienolla maltilla ja sijoitti pallon verkkoon.

Villarrealin selkäranka tuntui napsahtavan hallinnan jälkeiseen takaiskuun. Lopulta Juan Foyth kaatoi vielä vaihdosta sisään tulleen Philippe Coutinhon rangaistusalueella. Brasilialainen viimeisteli itse pilkulta lopullisen niitin.

Kamppailu oli hieno ja viihdyttävä. Se ei todellakaan ollut laadullisesti mikään timantti, mutta iso ottelu. Kumpi tahansa olisi voinut pelin voittaa ja molemmat kolmea pistettä myös janosivat.

Villarrealin tuska syveni ja Barcelonalla se päinvastoin helpotti.

Xavin Barcelona on napannut nyt täydet pisteet kummastakin La Liga -ottelusta.

Lopputulos: Villarreal 1 – 3 Barcelona