49-vuotias Sergi Barjuán on lauantaina sekä tähänastisen valmentajauransa kovimmassa että samalla myös näkyvimmässä ja epäilemättä parhaassa paikassa. Barcelonan neuvotellessa vielä Xavin ja tämän nykyisen seuran Al-Saddin kanssa nimitettiin Barjuán seuran väliaikaiseksi valmentajaksi Ronald Koemanin saatua potkut.

Barjuán veti jo torstaina Barcelonalle harjoitukset, puhuu perjantaina medialle lehdistötilaisuudessa ja valmentaa azulgranaa lauantaina kello 22 alkavassa ottelussa Alavésia vastaan. Vaikka Barjuánin pesti Barcelonassa todennäköisesti jääkin lyhyeksi, on hänellä sekä paineita että kunnia yrittää kääntää Barcelonan alavire nousujohteiseksi ja antaa itsekin näyttöjä tulevaisuutta varten.

On Barjuán silti ennenkin kovassa paikassa ollut. AS palasi artikkelissaan lähes 20 vuoden taakse ja muisteli sitä, kuinka Barcelonan kapteeniksi kaudella 2001-2002 noussut Barjuán joutui vastailemaan toimittajien epämiellyttäviin kysymyksiin.

Oli 19. tammikuuta, 2002. Barcelonalla oli edessään vierasottelu Rayo Vallecanoa vastaan – kuten myös keskiviikkona juuri ennen Koemanin potkuja – ja media oli julkaissut ottelupäivän aamuna joukkueesta ikävä uutisia. Viiden Barcelonan pelaajan kerrotaan järjestäneen ”orgiat” joukkueen Hesperia-hotellissa Madridissa.

Seuraavana maanantaina Barjuán oli Barcelonan pääjohtaja Anton Pareran vierellä lehdistötilaisuudessa. Parera selvitti tapahtumia lausahtaen: ”Ainoa, mitä siinä hotellissa tapahtui, oli se, että eräät Cuencan neidot tulivat pyytämään pelaajilta nimikirjoituksia.”

Poistuessaan lehdistötilaisuudesta Barjuán totesi tuttavilleen: ”Olen päässyt parhaalle paikalle huonoimmalla hetkellä.”

Vielä ei ole tiedossa, kestääkö Barjuánin pesti Barcelonan valmentajana yhden, kaksi vai kolme ottelua – vai kenties pidempäänkin – mutta hetki voisi joka tapauksessa olla otollisempikin. Tulokset laahaavat ja seuran surkea taloustilanne on kaikkien tiedossa. Ei ole sattumaa, että AS nosti juuri tuon sitaatin lähes 20 vuoden takaa esiin.

Barjuán ponnisti pelaajana omalle ammattilaisuralleen Barcelonan akatemiasta, mutta edustusjoukkueen pelaajaksi hän ponnahti yhtä yllättäen kuin nyt sen valmentajaksikin. Oli marraskuu 1993, kun valmentaja Johan Cruyff nosti hänet akatemiasta Mestarien liigan otteluun Galatasarayta vastaan. Ennen sitä peliä Barjuán ei ollut pelannut vielä minuuttiakaan La Ligassa, mutta onnistuneen pelin jälkeen hän vakiinnutti paikkansa Barcelonan vasempana laitapuolustajana.

[readmore from=Barjuan-Sergi]

Barcelonassa Barjuán pelasi vuoteen 2002 saakka – eli mainittuun ainoaan kapteenivuoteensa saakka – kunnes siirtyi uransa viimeisiksi kolmeksi kaudeksi Atlético Madridiin. Hän siis edusti pelaajana vain kahta seuraa. Espanjan A-maajoukkueessa Barjuán pelasi vuosina 1994-2002 kaikkiaan 56 ottelua, edustaen maataan myös neljässä arvoturnauksessa.

Valmennusuransa Barjuán aloitti Barcelonan junioreissa vuonna 2009. Sittemmin hän on valmentanut Recreativoa, Almeríaa, Mallorcaa ja kiinalaista Zhejiang Greentownia ennen kuin Barjuán palkattiin viime kesäkuussa Barca B:n valmentajaksi lähtöpassit saaneen Javier García Pimientan tilalle. La Liga -kokemusta Barjuánilla on alle kahden kuukauden verran, Almeríasta keväältä 2005.