31-vuotias Toni Kroos on kuulunut jo vuosikausien ajan Real Madridin keskikentän tukipilareihin. Saksalainen siirtyi Los Blancosiin kesällä 2014 tuoreena maailmanmestarina, kun Real Madrid osti hänet 25 miljoonalla eurolla Bayern Münchenistä. Sittemmin Kroos on pelannut Real Madridissa jo 324 virallista ottelua.

Neuvottelut kävivät keväällä 2014 kiivaina, sillä Bayern München halusi Kroosin panevan nimensä jatkosopimuspaperiin. Myös siirto Valioliigaan oli erittäin lähellä, mutta lopuksi osoitteeksi valikoitui Madrid.

Kroosin ja monien muiden saksalaisten huippupelaajien agentti Volker Struth paljastaa torstaina ilmestyvässä omaelämäkerrassaan, kuinka siirto järjestyi. Bild on julkaissut kirjasta otteita, joita AS jutussaan referoi. Kyse oli pitkälti rahasta.

– Bayern halusi jatkaa Kroosin sopimusta syyskuusta 2013 lähtien, mutta Kroos ei halunnut samaa. He tarjosivat hänelle kuutta miljoonaa euroa kaudesta, Struth kirjoittaa.

– Samalla he kuitenkin unohtivat minun tienneen, että he maksoivat jo kymmenen miljoonaa euroa Mario Götzelle. Niinpä mekin pyysimme samaa, 10 miljoonaa euroa. (Bayernin silloinen valmentaja Pep) Guardiola halusi pitää hänet. ”Tarvitsen sinua täällä”, hän sanoi Tonille.

Struth kertoi Guardiolan välittäneen saman viestin myös Bayernin johtokunnan puheenjohtaja Karl-Heinz Rummeniggelle, mutta Rummenigge ja Bayernin pitkäaikainen toimitusjohtaja Uli Hoeneß eivät kovin paljon vastaan tulleet.

– Tapasimme Münchenissä ja Rummenigge sanoi minulle: ”Arvostuksestamme Tonia kohtaan voimme tarjota 6,5 miljoonaa”. Vastastin hänelle, ettemme hyväksy mitään alle 10 miljoonan, ja keskustelu päättyi siihen, Struth jatkoi.

Hoeneß teki kuitenkin vielä viimeisen epätoivoisen yrityksen, mutta Kroos oli päätöksensä jo tehnyt.

– Silloin Uli Hoeneß astui esiin. Oli 2. helmikuuta, 2014, Bayern oli voittanut Eintracht Frankfurtin 5-0 ja Hoeneß tuli pukukoppiin ja huusi Tonille: ”Soita agentillesi! Et tienaa täällä ikinä kymmentä miljoonaa!”.

– Toni vastasi hänelle: ”Ei minun tarvitse soittaa hänelle, sillä olemme samaa mieltä”. Silloin oli jo selvää, ettei Toni pelaisi enää seuraavalla kaudella Bayernissa.

– Informoimme Euroopan parhaita seuroja siitä, että Kroos oli markkinoilla, eivätkä he aluksi uskoneet meitä. Kuinka Bayern muka päästäisi Kroosin lähtemään? Hänhän oli täydellinen Guardiolan jalkapalloon, Struth jatkaa.

Vailla kilpailua Real Madrid ei totisesti ollut, sillä Kroos oli hyvin lähellä päätyä Manchester Unitediin. Olisi kenties päätynytkin, ellei David Moyesille olisi annettu potkuja.

– United lähetti Kroosille sopimuskopion huhtikuussa 2014 ja David Moyes kävi henkilökohtaisesti tapaamassa häntä. Unitedin perustelut ja sopimus olivat hyviä merkkejä, Struth kertoo.

[readmore from=Kroos-Toni]

– Kroosille sopi hyvin tehdä sopimus Unitediin. Minulla on sopimuskopio yhä tallessa, ja siitä puuttuu vain Tonin allekirjoitus. 22. huhtikuuta United kuitenkin antoi Moyesille potkut, joten meidän piti aloittaa seuran etsintä uudelleen. Lopulta Kroos teki sopimuksen Real Madridin kanssa kesällä 2014.

Toni Kroos on Hansa Rostockin kasvatti, joka siirtyi Bayern Münchenin junioreihin ollessaan 16-vuotias. Hän nousi Bayernin edustusjoukkueeseen kaudella 2006-2007 ja pelasi kaikkiaan seitsemän bundesliigakautta ennen Espanjaan muuttoaan (5,5 kautta Bayernissa ja 1,5 kautta lainalla Bayer Leverkusenissa). Viimeisimmän Bayern-sopimuksensa, nelivuotisen sellaisen, Kroos teki vuonna 2011, joten hänen kontrahtiaan oli vuosi jäljellä, kun siirto Madridiin toteutui.