Barcelonaa kahteen otteeseen – vuosina 1997-2000 ja 2002-2003 – valmentanut Louis van Gaal yllätti loppukesästä, kun hän pyörsi eläkkeellejäämispäätöksensä ja palasi Hollannin A-maajoukkueen päävalmentajaksi. Oranje kohtaa maanantaina MM-karsintaottelussa piskuisen Gibraltarin, ja ottelua alustaneessa lehdistötilaisuudessa 70-vuotias Van Gaal kommentoi myös entisen seuransa Barcelonan asioita.

Barcelonan talousvaikeudet ovat johtaneet myös tuloksellisiin vaikeuksiin, ja myrskyn silmässä ovat olleet muun muassa keskikenttäpelaaja Frenkie de Jong ja ennen kaikkea valmentaja Ronald Koeman. Näitä maanmiehiään Van Gaal päätti puolustaa lehdistön edessä. Hänen mukaansa ei ole yllätys, että silmätikuiksi valikoituu ei-espanjalaisia henkilöitä.

– Kun kaikki menee hyvin, kuten Frenkie de Jongilla on viimeiset kaksi vuotta mennyt, ei mitään huolta ole. Mutta kun asiat menevät huonosti, Barcelonan ihmiset syyttävät aina ulkomaalaisia. Tässä tapauksessa se pätee myös valmentajaan, koska hänkin on ulkomaalainen ja hollantilainen, Van Gaal latasi.

– Historia toistaa itseään, sillä minuakin arvosteltiin, kun tulokset olivat vaisuja. Heidän ei pitäisi kuitenkaan antaa negatiivisten kommenttien vaikuttaa itseensä.

Hollannin joukkueessa on suuri rooli sekä Frenkie de Jongilla että Memphis Depaylla. Van Gaalin mukaan De Jongin vaikeudet Barcelonassa johtuvat osin siitä, että hän pelaa vieraalla pelipaikalla.

– Minun joukkueessani hän pelaa keskikentän keskustassa, mutta Barcelonalla on sille paikalle Sergio Busquets. Olen itsekin pelannut samalla pelipaikalla. Tavallisesti sillä paikalla ei tarvitse juosta paljon, mutta hän tekee niin. Joskus ajattelen, että Frenkie juoksee liikaa.

[readmore from=Barcelona]

Depayn juoksumääriin Van Gaal on sen sijaan tyytyväinen.

– Kun katson Memphisin tilastoja Hollannin harjoituksissa ja peleissä mietin, ettei minulla ole ikinä ollut hyökkääjää, joka juoksee noin paljon, leikkaa sisään ja juoksee palloa vastaan. Hän on väsymätön, Van Gaal kehui.

Lähde: AS