Koronapandemian riivaama jalkapallokausi 2020-2021 oli Barcelonalle ehkä ankarampi kuin millekään muulle maailman jalkapalloseuralle. Katsomot pysyivät tyhjinä eikä Camp Noulle ja Barcelonan museoon enää virrannut turisteja, kuten ennen. Rahavirrat ehtyivät, ja kausi paljasti karusti sen, miten Barcelona oli elänyt yli varojensa.

Barcelonan tulojen kerrotaan pudonneen viime kauden aikana 26 prosentilla. Kaikkiaan seura teki kaudella 2020-2021 massiiviset 481 miljoonan euron taloudelliset tappiot. Tämä karu, lähes puolen miljardin pakkaslukema selittää hyvin sen, miksei Barcelonalla ole ollut varaa uusiin pelaajiin ja miksi sen oli pakko luopua Lionel Messistäkin.

Lisäksi jättitappiot ovat syynä siihenkin, miksi Barcelona suhtautuu edelleen suopeasti Euroopan Superliiga -hankkeeseen. Tämän vahvisti medialle keskiviikkona seuran toimitusjohtaja Ferran Reverter.

– Meille Superliigassa oli kyse kiinnostavamman kilpailun luomisesta Financial Fair Playsta johtuen. Meidän täytyy tarkastella huolellisesti sitä, mitä tänä kesänä tapahtui, Reverter totesi medialle.

Financial Fair Play, johon Reverter viittasi, luotiin vuonna 2009. Sen tarkoituksena on ollut estää seuroja ”elämästä yli varojensa”, ei tuhlaamasta uusiin pelaajiin huomattavasti enemmän kuin se pystyy saamaan tuloja sisään. Siitä huolimatta qatarilaisomisteinen PSG on törsännyt pelaajamarkkinoilla valtavia rahasummia. Yhdistyneistä Arabiemiraateista rahoituksensa saava Manchester City hankki puolestaan tänä kesänä Valioliigan historian kalleimman pelaajan Jack Grealishin.

Barcelonan palkkakatto puolestaan putosi erittäin dramaattisesti, ja Reverter arveleekin UEFA:n FFP-tulkintojen suosivan valtiorahoitteisia seuroja.

– UEFA avaa ovia seuroille rahan sisään pumppaamista varten ja niiden kulutus on karkaamassa käsistä. Me uskomme yhdessä La Ligan kanssa kestävämpään malliin. Jos UEFA jatkaa edelleen tällä polulle, se tulee suosimaan valtio-omisteisia seuroja ja vahingoittaa Barcan brändiä, Reverter jatkoi.

Karua tekstiä edellisestä johtokunnasta

Barcelonan puheenjohtaja Joan Laporta kertoi elokuussa, että seuran kokonaisvelat ovat kaikkiaan 1,35 miljardia euroa. La Ligan TV-juontaja Semra Hunter avasi katastrofaalista tilannetta selkeäsanaisesti Sky Sportsille.

– Edellinen johtokunta hassasi täydellisesti kaikki seuran varat. Velkataakkaan on monia syitä. Tärkeimpiä ovat liian kalliit sopimukset, liian kalliit palkankorotukset, liian kallis seuran hallinto ja se, että Barcelona teki hankintoja, vaikkei sillä ollut niihin varaa. Esimerkiksi Antoine Griezmannin.

– Lisäksi he maksoivat monia asioita luotolla. He menivät pankkeihin, pyysivät sadan miljoonan euron lainaa, ja tekivät niin ilman seuran yleiskokouksen hyväksyntää. Seuran jäsenten olisi pitänyt äänestää niistä.

– Laportan mukaan kaikki oli improvisoitua eikä mitään taloudellista suunnitelmaa ollut. Jos Barcelona olisi ollut yritys, olisi talous mennyt punaiselle ja sen olisi pitänyt hakeutua konkurssiin. Tämä on kuitenkin Barcelona, ja heti kun uusi johtokunta aloitti, he rahoittivat koko projektin, käänsivät asiat päälaelleen ja leikkasivat kuluja, missä pystyivät. Ottaa kuitenkin aikansa saada kaikki järjestykseen, Hunter kuvaili.

Valmentaja Ronald Koemanin erottaminen on taloustilanteen takia myös vaikeaa. Jos Koemanille annetaan potkut, pitää Barcelonan maksaa hänelle 12 miljoonan euron korvaus. Lisäksi tulisi maksuun kuusi miljoonaa euroa siitä, ettei Koeman valmenna Barcelonassa kolmatta kautta. Tämä on hyvitys Hollannin jalkapalloliitolle siitä, että Koeman värvättiin Barcelonaan kesken sopimuskauden.

– Koemanille pitäisi maksaa 18-20 miljoonaa euroa, ja se on juuri nyt Barcelonalle valtava summa, Hunter muistutti.

Kirjanpitokin välinpitämätöntä

Myös toimitusjohtaja Reverter itse puhui suoria sanoja siitä, kuinka karmaisevassa tilanteessa uusi johtokunta työnsä aloitti.

– Kun tulimme seuraan maaliskuussa, oli seura teknisesti ottaen konkurssissa. Tulovirtaa ei ollut ja meillä oli vaikeuksia maksaa palkkoja, Reverter myönsi.

Reverter kertoi, että edellisen Barca-johdon tekemisistä on ollut vaikeaa pysyä kärryillä, sillä johtokunta oli tyhjentänyt sähköpostinsa 90 päivän välein ja käyttänyt ajoittain myös henkilökohtaisia tietokoneitaan seuran asioiden hoitamiseen. Vaikka Camp Noun remontin ja uuden harjoituskeskuksen Barca Espainkin rakentamiseen tarvitaan runsaasti varoja, on syy ahdinkoon toimitusjohtajan mukaan vakavassa ylikulutuksessa.

– Vuosina 2016-2020 palkkakulut nousivat 61 prosenttia. Se vastaa Juventuksen koko palkkakuluja uusina hankintoina ja jatkosopimuksina.

– Edellinen johto ei miettinyt, voisivatko he maksaa pelaajista. Griezmann hankittiin kiireessä. He käsittivät, etteivät voisi maksaa hänestä ja ottivat siirron toteuttaakseen 85 miljoonan euron lainan, Reverter kertoi.

[readmore from=Barcelona]

Reverter muistutti, etteivät jättitappiot pelkästään koronapandemiasta johtuneet, vaan ilman niitäkin Barcelona olisi tehnyt viime kaudelta 390 miljoonan euron tappiot.

– Emme ole vielä kuivilla ja kuluja pitää yhä vähentää, mutta voimme nyt hankkia pelaajia ja solmia jatkosopimuksia. Pedrin ja Ansu Fatin jatkoneuvottelut etenevät hyvin ja elokuun lopun pelaajamyynnit toivat yli 20 miljoonaa euroa kassaan La Ligan Fair Play -sääntöjen mukaan. Voimme siis hankkia pelaajia, jos tarpeen, Reverter totesi optimistisesti.

Lähteet: Sky Sports ja ESPN