Kun La Ligaa on pelattu seitsemän kierrosta, johtaa madridilaismittapuun mukaan olemattomin odotuksin kauteen lähtenyt Real Madrid sarjaa pisteen erolla Real Sociedadiin.

Merkittävämpi tilasto tässä vaiheessa kautta löytyy kuitenkin tehtyjen maalien sarakkeesta. Real Madrid on tehnyt enemmän maaleja kuin La Ligan toisena ja kolmantena olevat Real Sociedad ja Sevilla yhteensä. Yksikään toinen joukkue kärkinelikosta ei ole tehnyt edes puolia siitä maalimäärästä, mihin Los Blancos on alkukaudella pystynyt. Koko sarjassa siihen ei ole kyennyt kuin kaksi joukkuetta.

Lionel Messin lähdettyä Pariisiin Espanjassa pelättiin, että La Ligaan syntyy tietynlainen valtatyhjiö. Tähtipelaajaton aukko, joka imaisee sarjaa kohti jo laskussa olleen kiinnostuksen äkkijyrkkään syöksyyn, joka viimeistelee sen alakulon, jolla entinen maailman kovin sarja on viime vuodet leikitellyt.

Pelko oli kuitenkin turha, sillä Real Madridin hyökkäyksiä johtaa maalinsylkijä, joka on alkukaudesta pitänyt jopa Messin ennätyksiä pilkkanaan.

Historian tehokkain alkukausi

Karim Benzema ei ainoastaan ole jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Maailman tämän hetken kuumin pelaaja on nostanut tasoaan entisestään, ja näyttää tällä hetkellä siltä, että hän voisi kantaa jopa Mount Everestiä reppuselässään. Seitsemään ensimmäiseen sarjapeliin on syntynyt kahdeksan maalia ja seitsemän maalisyöttöä.

Ranskalainen on ollut mukana useammassa maalissa kuin yksikään toinen joukkue koko sarjassa – tai, vertailun vuoksi, enemmän kuin Liverpoolia lukuun ottamatta yksikään joukkue Valioliigassa.

Kyseiset tehot syntyivät kauden kuuteen ensimmäiseen otteluun, mikä on enemmän kuin kellään muulla aiemmin. Liigassa, jossa sekä Messi että Cristiano Ronaldo tekivät tuhojaan yhteensä 25 kauden ajan. Benzema on sellaisessa vedossa, että hyökkääjä on yksinkertaisesti mahdoton ohittaa tämän vuoden Ballon d’Or -keskustelussa.

Ranskalainen ei ole alkukaudesta kuitenkaan joutunut kantamaan joukkuettaan täysin yksin, kuten viime kaudella oli tapana. Sarjan maalipörssin toiselta sijalta löytyy nimittäin Benzeman rinnalla huikean alkukauden pelannut Vinícius Júnior.

Vinícius ja Benzema ovat yhdessä iskeneet – arvasitte varmaan – enemmän maaleja kuin yksikään toinen joukkue sarjan kärkinelikossa. Itse asiassa vain Rayo Vallecano on sarjan joukkueista yltänyt yhtä moneen maaliin kuin Real Madridin tuore tutkapari.

Nuori brasilialaislaituri on väläytellyt lähes rajatonta potentiaaliaan aiemminkin, muttei ole koskaan onnistunut ylläpitämään tasoaan korkealla pitkiä, yhtenäisiä jaksoja. Myös kuluva kausi on vasta alussa, mutta jo nyt Vinícius on esiintynyt vakuuttavammin kuin missään kohtaa aiemmin Real Madrid -urallaan.

Paljon syytä on luonnollisesti brasilialaisessa itsessään. Yhtä paljon kiitosta voi varmasti antaa myös Benzemalle, joka nostaa tällä hetkellä kaikkien hänen kanssaan pelaavien pelaajien tasoa. Suurin kiitos menee kuitenkin, hieman yllättäen, Carlo Ancelottin suuntaan.

Luottamus palkitaan

Kun tieto Ancelottin paluusta Madridiin julkaistiin, todella harva piti päätöstä seuran kannalta järkevänä. Itsekin pidin kokeneen italialaisen palkkaamista virheenä seuralta, jonka pitäisi katsoa eteenpäin, ei taaksepäin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Ancelottin naaraaminen takaisin kuninkaallisten penkin päähän oli nappiosuma.

Vinícius saa nyt ensimmäistä kertaa urallaan sellaista vastuuta, jota nuori, läpimurtonsa kynnyksellä oleva pelaaja tarvitsee. Realin Mestarien liigan lohkovaiheen avausottelu on hyvä esimerkki laiturin muuttuneesta tilanteesta.

Internazionale tiedosti sekä Vinícuksen että Benzeman vaarallisuuden ja tuplasi kummankin hyökkääjän tehokkaasti. Simone Inzaghi otti tietoisen riskin ja jätti oikeana laiturina pelanneen Lucas Vázquezin täysin vapaaksi, jotta sai sidottua hyökkäyksen kaksi vaarallisinta pelaajaa pois pelistä.

Taktiikka myös toimi, sillä pallon saadessaan Vázquez ei selvästikään tiennyt, mitä sen kanssa pitäisi tehdä. Vinícius ja Benzema puolestaan olivat, ensimmäistä kertaa tällä kaudella, täysin aseettomia.

Zinédine Zidanen aikakaudella Vinícius olisi todennäköisesti päätynyt sijaiskärsijäksi ja joutunut vaihtoon. Seuraavassa pelissä brasilialainen olisi mitä todennäköisimmin aloittanut vaihtopenkin puolelta. Missään kohtaa ei laituri onnistunut saamaan ranskalaismanagerin täyttä luottamusta.

Ancelotti sen sijaan antoi Viníciuksen pelata täyden ysikymppisen. Seuraavassa ottelussa brassi oli, tuttuun tapaan, avauksessa. Tällainen luottamus on omiaan nostamaan nuoren pelaajan itsetuntoa ja parantamaan peliesityksiä. Italialainen on todennäköisesti takonut Viníciuksen päähän, että tällä on kaikki kyvyt nousta maailman parhaiden pelaajien joukkoon, ja hän myös luottaa siihen, että tämä niin tekee.

Samanlainen isällinen ote näkyy myös siinä, miten Eduardo Camavinga on tullut sisään Los Blancosin miehistöön. Nuorukaista on toki käytetty vielä säästeliäästi, mutta kaikesta näkee, ettei ranskalainen epäile omia kykyjään pätkääkään. Pelottomuus on seurausta siitä, että 18-vuotiaalla on valmentaja, joka on osannut ottaa tämän siipiensä suojaan juuri oikealla tavalla.

Artikeli jatkuu kuvan jälkeen.

Carlo Ancelotti on saanut Viníciuksesta parhaan irti. Kuva: Getty Images

Tärkeimmät tavoitteet jo ensi kaudessa

Ei Real Madridin kausi toki pelkkää ruusuilla tanssimista tule olemaan, sillä huolenaiheitakin löytyy. Benzeman ja Viníciuksen käsittämätön vire ei voi jatkua samanlaisen koko kautta, minkä takia joukkue tarvitsisi myös muilta hyökkäyksen avainpelaajilta – etunenässä Eden Hazardilta ja Gareth Balelta – tasonnostoa ja loukkaantumisten välttämistä.

Myöskään pelillinen selkänoja ei ole aivan niin vahva kuin tulokset antavat ymmärtää. Joukkue on ylisuorittanut La Ligassa, tehden jopa 7,45 maalia omaa maaliodottamaansa enemmän. Myös se kertoo siitä, ettei nykyinen maalitahti yksinkertaisesti voi jatkua loputtomiin.

Lisäksi valkoisten puolustus on tällä hetkellä vähintäänkin repaleinen. Joukkue kaipaa kipeästi Ferland Mendyä takaisin kokoonpanoon. Laitapuolustajan tontilla tuurannut Nacho ei ole onnistunut siirtämään viime kauden hyvää virettään tälle kaudelle, ja puolustuksen johtajaksi hankittu David Alaba on jatkuvasti liian kovassa paikassa, kun hän joutuu sekä hoitamaan topparin tontin että paikkaamaan Nachon jättämiä tiloja vasemmalla laidalla.

Dani Carvajalin loukkaannuttua myös oikean laitapuolustajan tontti on suuri kysymysmerkki. Edellisessä pelissä Villarrealia vastaan Ancelotti joutui peluuttamaan Federico Valverdea laitapuolustajan tontilla, mikä ei pitkässä juoksussa lupaa hyvää.

Kaikista ongelmista huolimatta Madridissa eletään tällä hetkellä yllättävän seesteistä aikaa. Pelilliset ongelmat eivät ole isossa kuvassa edes äärimmäisen huolettavia, sillä loppukädessä tämän kauden menestys tai menestymättömyys eivät ole Real Madridin tulevaisuutta määrittäviä tekijöitä.

Kaiken keskiössä on kilpailukykyisen joukkueen rakentaminen kaudelle 2022–23, jolloin kuninkaalliset saavat kodikseen remontoidun Santiago Bernabéun, ja riveihinsä mitä todennäköisimmin Kylian Mbappén.

Sitä tavoitetta silmällä pitäen hieman kyseenalaisena pidetty Ancelottin palkkaaminen taisi olla täydellinen peliliike. Kausi italialaisen kaltaisen pehmeiden arvojen johtajan alaisuudessa saattoi olla juuri se, mitä joukkueen nuoret lupaukset tarvitsevat noustakseen urallaan seuraavalle tasolle. Samalla Ancelottin vähemmän vaativina tunnetut harjoitusmetodit voivat auttaa koko joukkuetta lataamaan akkuja tulevaa pokaalijahtia varten.

Samalla Real pystyy kuitenkin, ikään kuin vahingossa, napsimaan voittoja ja taistelemaan mestaruuksista jo tällä kaudella. Samanlaista tulospainetta kuin yleensä ei Madridissa kuitenkaan tällä hetkellä ole. Ja se on todennäköisesti vain hyväksi nuorten lupausten kehittymisen kannalta.

Välikauden leima leijuu edelleen Madridin yllä, mutta voi olla, että se on seuran kannalta ainoastaan positiivinen asia. Jos Ancelotti saa nuoret, Viníciuksen ja Camavingan etunenässä, lunastamaan heihin sidotut odotukset, näyttää valkoisten joukkue jo huomattavasti nykyistä pelottavammalta ensi kaudella.

Mbappén lisäksi myös Erling Hålandia on huhuiltu viime aikoina vahvasti Realiin. Mutta jos Viníciuksen ja Benzeman yhteistyö jatkuu nähdyn kaltaisena, ja kaksikko saa rinnalleen Mbappén kaltaisen tähden, ei tuota hyökkäystrioa paranneta yhdelläkään pelaajalla koko maailmassa.