Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes on julkaissut vuotuisen listauksensa maailman parhaiden ansaitsevista jalkapalloilijoista. Listan kärkipaikka on mennyt vuosikausien ajan La Ligaan Cristiano Ronaldon pelattua Real Madridissa yhdeksän kautta ja Lionel Messin Barcelonassa vielä pidempään. Kaksikko on edelleen rahalistan huipulla, mutta nykyisin Cristiano Ronaldo edustaa Manchester Unitedia ja Messi PSG:tä.

Tämä vuosi toi listaukseen merkittävän muutoksen, sillä Cristiano Ronaldo syrjäytti Messin ykköspaikalta ja on nyt uusi maailman parhaiten ansaitseva jalkapalloilija. Yhteenlaskettuna kaksikko ansaitsee tällä kaudella noin 200,5 miljoonaa euroa.

Cristiano Ronaldon kerrotaan ansaitsevan kaudella 2021-2022 bruttona yhteensä noin 107 miljoonaa euroa. Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä yhteenlasketusti yli puolen miljardin ihmisen seuraama portugalilainen saa Manchester Unitedilta palkkana ja ”seuraanpaluubonuksena” noin 60 miljoonaa euroa.

Loput 47 miljoonaa tulevat näkyvyyden ja henkilökohtaisen suosion ansiosta. Cristiano Ronaldolla on huippurahakkaita mainoskumppanuuksia muun muassa Niken, Herbalifen ja Clearin kanssa, ja hän nettoaa tuhdisti myös omasta ”CR7”-brändistään. Pelaajalla on omia bisneksiä hajuvesien, alusvaatteiden, aurinkolasien, hotellien ja kuntosalien saralla. Koko maailmassa vain kolme urheilijaa ansaitsee kaupallisista yhteistöistään Cristiano Ronaldoa enemmän: tennispelaaja Roger Federer, koripalloilija LeBron James ja golfari Tiger Woods.

Lionel Messin kauden kokonaisbruttoansioiksi lasketaan Forbesissa vajaat 94 miljoonaa euroa. 21 vuotta Barcelonassa viettänyt argentiinalainen kuittaa PSG:ltä 64 miljoonan euron bruttopalkan. Noin 30 miljoonan euron lisäansiot syntyvät kaupallisesta yhteistyöstä muun muassa Adidaksen, Pepsin, kellovalmistaja Jacobs & Co:n sekä Budweiserin kanssa.

Sekä Cristiano Ronaldo että Lionel Messi ovat tienanneet koko uransa aikana jo yli miljardi dollaria. Vaikka kumpikin on jo La Ligan pölyt jaloistaan karistanut, löytyy TOP 10:stä edelleen myös kaksi nykyisin Espanjassa pelaavaa pelaajaa. Nämä kaksi herraa löytyvät listan sijoilta 9 ja 10, ja molempien seura on Real Madrid.

La Ligan nykyinen rahakuningas on 32-vuotias walesilainen Gareth Bale. Balen luultavasti merkittävin tulonlähde jalkapallokenttien ulkopuolella on viime vuonna alkanut yhteistyö golftuotevalmistaja TaylorMaden kanssa. Ja mikäs sen sopivampaa Balen golf-intohimon tuntien. Balen bruttoansioista noin 22,2 miljoonaa euroa on palkkatuloa ja reilut 5 miljoonaa euroa kaupallisesta yhteistyöstä tulevia ansioita.

Balen vanavedessä seuraa Eden Hazard, jonka bruttopalkaksi Forbes arvioi samat 22,2 miljoonaa euroa. Sponsoritienestejä Hazard saa kuitenkin vain noin puolet siitä, mitä Bale, reilut 2,5 miljoonaa euroa. Hazard on Belgiassa McDonald’sin tärkeimpiä mainoskasvoja, ja lisäksi hänellä on mainossopimukset muun muassa Niken ja Nissanin kanssa.

Hieman yllättävääkin listalla on se, että siltä löytyy myös yksi Euroopan ulkopuolella pelaava pelaaja. Hän on Barcelonan elävä legenda Andrés Iniesta, jonka tulot ovat jalkapallomaailman seitsemänneksi korkeimmat. Iniestan viime huhtikuussa allekirjoittama kaksivuotinen jatkosopimus tuo hänelle 26,5 miljoonan euron bruttovuositulot. Lisäksi 37-vuotias espanjalainen saa sponsoriyhteistöistään noin 3,4 miljoonaa euroa vuodessa. Viime vuoden TOP 10:een Iniesta ei mahtunut, joten hän nousi komeasti listalle kypsässä iässä.

Kokonaisuudessaan kymmenen parhaiten ansaitsevaa jalkapalloilijaa tienaavat bruttona yhteensä noin 499 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta on vain 12,8 miljoonaa euroa, osin epäilemättä koronapandemian aiheuttamista epävarmuuksista johtuen. Summasta noin 354 miljoonaa euroa syntyy pelaajapalkoista ja -bonuksista, ja loput 145 miljoonaa kaupallisista yhteistöistä.

TOP 10 parhaiten ansaitsevat jalkapalloilijat maailmassa (suluissa palkka+kaupallisen yhteistyön tulot):

  1. Cristiano Ronaldo, Manchester United, 107M€ (60+47)
  2. Lionel Messi, PSG, 94M€ (64+30)
  3. Neymar, PSG, 81M€ (64+17)
  4. Kylian Mbappé, PSG, 37M€ (24+13)
  5. Mohamed Salah, Liverpool, 35M€ (21+14)
  6. Robert Lewandowski, Bayern München, 30M€ (23+7)
  7. Andrés Iniesta, Vissel Kobe, 30M€ (27+3)
  8. Paul Pogba, Manchester United, 29M€ (23+6)
  9. Gareth Bale, Real Madrid, 27M€ (22+5)
  10. Eden Hazard, Real Madrid, 25M€ (22+3)

Forbesin alkuperäiset summat on ilmoitettu dollareissa, joten yllä olevat eurosummat on pyöristetty tasamiljoonaan.