Espanjan tilanne MM-karsinnoissa on suhteellisen tukala sen pelattua maaliskuussa kotonaan tasan Kreikan kanssa ja hävittyä viime viikolla vieraissa Ruotsille. Kun Espanjalla on kolme peliä jäljellä, johtaa se karsintalohkoaan pisteen erolla Ruotsiin, mutta Ruotsi on pelannut ottelun vähemmän.

Vaikka Espanja voittaisikin loput kolme peliään Kosovoa, Kreikkaa ja Ruotsia vastaan, ei se välttämättä suoraa MM-kisapilettiä lunastaisi. Lisäksi Ruotsin olisi kompastuttava jossain omissa otteluistaan – esimerkiksi keskiviikkoiltana Kreikassa.

Espanjan seuraava haaste on joka tapauksessa Kosovo. Pristinassa tänään pelattavasta ottelusta odotetaan potentiaalisesti sähköistä, sillä maiden välillä on poliittisia jännitteitä. Espanja on Slovakian, Kreikan, Romanian ja Kyproksen ohella yksi vain viidestä EU-maasta, joka ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Kun Espanja ja Kosovo kohtasivat maaliskuun lopussa ensimmäisen kerran, leijui ilmassa jopa uhka, että peli olisi jouduttu viemään puolueettomalle kentälle. Espanjalaisen median edustajien käyttäytyminen oli lähellä johtaa poliittiseen hankaukseen, sillä toimittajat kieltäytyivät puhumasta Kosovosta Kosovona, vaan käyttivät ilmaisua ”Kosovon jalkapalloliiton joukkue”. Lisäksi Espanjan televisiossa mentiin mainoskatkolle Kosovon kansallislaulun aikana, ja Kosovon maalyhenne kirjoitettiin tv-ruudulle pienin kirjaimin.

On hyvin ymmärrettävää, ettei tällainen jopa infantiili toiminta tuntunut kosovolaisista hyvältä. Niinpä ilmassa voikin olla poliittisia jännitteitä, kun maat kohtaavat tällä kertaa Kosovon maaperällä. AS puhuu jutussaan jopa ”vihamielisestä ilmapiiristä”.

Myös Espanjan valmentaja Luis Enriquelta kysyttiin ottelun alla, odottaako hän joukkueensa joutuvan pelaamaan hankalissa tunnelmissa Pristinassa. ”Lucho” kuitenkin väisti kysymyksen kohteliaasti.

– Meillä on täydellinen ilmapiiri pelata, ja pysyttelemme ulkona politiikasta. Minua kiinnostaa vain se, kuinka onnistumme kaatamaan vastustajan, Luis Enrique vastasi.

Kosovolla on lohkossa neljän ottelun jälkeen nolla pistettä, mutta Espanjan valmentajan mielestä se on jopa alakanttiin. Kosovohan taisteli viimeiseen asti jopa paikasta viime kesän EM-kisoissa.

– Me yritämme voittaa kaikki ottelumme, mutta se on aina vain vaikeampaa. Voimme lyödä Ruotsille painetta voittamalla pelimme, mutta ottelusta Kosovoa vastaan tulee yksi kaikkein hankalimmista.

– Kosovolla on kotiyleisön tuki, se pelaa hyvin ja etsii vastahyökkäysten paikkaa. Kosovo olisi ansainnut enemmän pisteitä kuin sillä on, Luis Enrique kehaisi.

[readmore from=Espanja]

Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut toistaiseksi 97 maailman 193 YK:n jäsenvaltiosta. Suomi tunnusti Kosovon itsenäisyyden ensimmäisten joukossa. Kosovon suhteet Yhdysvaltoihin ja EU:hun ovat parantuneet viime aikoina entisestään, kun se tarjoutui antamaan 2 000 Afganistanista saapuvalle pakolaiselle väliaikaisen turvapaikan ennen kuin monien matka jatkuisi esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

Espanjan arvellaan vastustavan Kosovon virallista itsenäistä statusta siksi, että tunnustamalla Kosovon se voisi antaa signaalin Katalonian itsenäistymispyrkimyksille. Moni on silti kysynyt, miksi Espanja ei pyytänyt FIFA:lta erillismääräystä, ettei Espanjaa ja Kosovoa voitaisi arpoa samaan karsintalohkoon. Tällainen arvontaeste oli muun muassa Espanjan ja Gibraltarin välillä.

Lähde: AS