Vain reilu neljännesvuosi sen jälkeen, kun Florentino Pérez totesi pokkana El Larguerolle, ettei tänä kesänä tultaisi näkemään isoja siirtoja – koska seuroilla ei ilman Euroopan Superliigaa ole niihin varaa – Valioliiga rikkoi jälleen miljardin euron rajan yhden siirtoikkunan hankinnoissa.

Manchester City maksoi Jack Grealishista kaikkien aikojen suurimman englantilaispelaajasta maksetun siirtokorvauksen. Chelsea taas teki Romelu Lukakusta, kumulatiivisesti, historian kalleimman jalkapalloilijan. PSG puolestaan teki sopimuksen jokaisen vapaaksi agentiksi tulleen urheilijan kanssa.

Myös Pérez yritti vielä ehtiä mukaan tuhlaustalkoisiin, vain todetakseen, ettei PSG ole niitä seuroja, jotka välittäisivät taskurahoista. Ei silti, vaikka Real Madridilta olisikin yhtäkkiä löytynyt 220 miljoonaa euroa Kylian Mbappén hankkimiseen.

Ikuisuuden jatkuneen siirtosaagan päätteeksi Mbappé pysyi lopulta Pariisissa. Tämänkaltainen tuhlausvimma yhdistettynä Pérezin aiempiin kommentteihin kuitenkin huokuu suurinta mahdollista ironiaa. Kun useat seurat kiduttavat itseään nälkäbudjetilla vain konkurssin välttääkseen, päätti Real Madridin nokkamies sijoittaa Atlético Madridin palkkabudjetin verran rahaa yhteen pelaajaan – jonka se saisi ensi kesänä ilmaiseksi.

Ironiasta ja ostotarjouksen pintapuolisesta järjettömyydestä huolimatta Pérezillä oli syynsä, miksi hän halusi Mbappén jo tänä kesänä yrittää hankkia. Tai ainakin näytellä yrittävänsä.

Real halusi iskeä, ennen kuin Mbappén mieli muuttuu

Mbappén ympärille rakennettu siirtosaaga olisi normaalina kesänä ollut siirtoikkunan suurin puheenaihe. Tänä kesänä se titteli meni kuitenkin, täysin oikeutetusti, Lionel Messin siirtymiselle Barcelonasta PSG:hen.

Pariisilaisten johtoportaassa oltiin varmoja, että Messin hankinta olisi vihdoinkin riittävä osoitus Mbappélle siitä, että PSG aikoo rakentaa voittavan joukkueen. Seurajohto oli varma, että pelaaminen kenties historian parhaan pelaajan kanssa kääntäisi nuoren hyökkääjän pään, ja tämä suostuisi tekemään kauan karttamansa jatkosopimuksen pariisilaisten kanssa.

Toisin kuitenkin kävi, sillä entistä suuremman kalan saapuminen Mbappén hallitsemalle lammelle vain ajoi hyökkääjän kauemmas jatkosopimuksen kirjoittamisesta, ja sai tämän haluamaan seurasta pois jo päättyneen siirtoikkunan aikana.

Madridissa huolestuttiin kuitenkin aidosti siitä, millaista tuhoa Mbappé yhdessä Messin ja Neymarin kanssa saisi aikaan. Vaikka hyökkääjä tällä hetkellä haluaakin valkoisiin siirtyä, ei ole mitään takeita, että tilanne on sama ensi kesänä. Pelaaminen osana mahdollisesti historian parasta hyökkäystrioa saattaa osoittautua yllättävän hauskaksi, eikä jatkosopimus kenties tunnukaan ensi kesänä niin huonolta vaihtoehdolta.

Real on jo vuosia rakentanut projektiaan sen varaan, että se saa Mbappésta uuden sukupolven johtotähden joukkueelleen. Sen riskeeraaminen olisi liikaa jopa pandemia-aikana, ja sen takia oli parempi yrittää ostaa ranskalainen jo nyt – ennen kuin tämä saa päähänsä, että Messin kanssa pelaaminen onkin kivaa.

Vielä suurempi syy oli kuitenkin, kuten aina Los Blancosista puhuttaessa, taloudellinen.

Mbappén arvo La Ligalle olisi nyt merkittävämpi kuin koskaan

Pérez tietää, että Messin lähdettyä La Ligasta puuttuu selkeä tähtipelaaja, joka seisoo päätä korkeammalla muihin pelaajiin nähden ja vetää koko maailman huomion puoleensa. Sarja on täynnä maailmanluokan pelaajia, mutta markkinoinnillisessa mielessä se ykköskorin kultakimpale puuttuu.

Liigassa on valloillaan valtatyhjiö, joka on mahdollista paikata vain yhdellä maailman kohutuimmista pelaajista. Tuohon tyhjiöön Real Madridin seurapresidentti halusi Mbappén hankinnalla iskeä.

Pérez tietää, että Mbappé tulee olemaan kassamagneetti. Tällä hetkellä hänen vetovoimansa olisi kuitenkin, La Ligan kannalta, kenties suurempi kuin koskaan. Ovela bisnesmies yritti kapitalisoida uudella galácticollaan vieläkin enemmän kuin mihin ensi kesänä pystyy. Kun Barcelonalla ei ole Messiä puolellaan, on mahdollista, että Mbappén hankinnalla Real olisi kääntänyt useiden etäfanien ja satunnaiskatsojien silmäparit puoleensa ja kasvattanut siten asemaansa kansainvälisillä markkinoilla.

Pérezin galáctico-malli on perustunut aina sille, että nimekkäät hankinnat maksavat itse itsensä takaisin sen markkinoinnillisen arvon muodossa, jonka he seuralle tuovat. On syytä kyseenalaistaa, voiko väite pitää paikkaansa enää 200 miljoonan arvoisten siirtojen kohdalla, mutta tänä kesänä todennäköisyydet olisivat sille olleet parhaimmillaan.

Kaiken lisäksi Real Madridille on valmistumassa uusi, maailman hulppein stadion, mutta seuralta puuttuu ykköstähti, joka vetäisi futuristisen futispyhätön lehterit äärimmilleen.

Samalla Pérez luottaa siihen, että Mbappén hankinta avaisi vaikeassa taloustilanteessa muitakin ovia, ja esimerkiksi helpottaisi lainaneuvotteluja pankkien kanssa tai parantaisi asemia TV-yhtiöiden suuntaan. La Liga on lähihistoriansa syvimmässä kuopassa, ja uuden galácticon hankinta olisi ainakin omalta osaltaan helpottanut tuosta kuopasta ylös kiipeämistä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kylian Mbappé joutuu odottamaan siirtoaan vielä vuoden. Kuva: Getty Images

Pelasiko Pérez sittenkin historian nerokkaimman bluffin?

Toki voi olla niinkin, ettei Pérez koskaan tosissaan halunnut Mbappéa. Kenties valkoisten seurapresidentti pelasi vain todella korkeariskistä pokeria, eikä koskaan joutunut paljastamaan bluffiaan.

Real Madridilla ei välttämättä olisi ollut varaa Mbappén hankintaan vielä tänä kesänä. Uskottelemalla, että se siitä huolimatta olisi valmis kaupat tekemään, Pérez kuitenkin osoitti hyökkääjälle, että on tosissaan tämän hankinnan suhteen. Suurempaa kunnianosoitusta on pelaajalle vaikea seurajohtajana antaa.

Viimeistään nyt Real Madrid on lukinnut Mbappén omaksi pelaajakseen. Vuosi on jalkapallomaailmassa pitkä aika, eikä Pérez yksinkertaisesti voinut luottaa siihen, että hyökkääjä vuoden päästä Madridiin edelleen haluaa. Siksi tämä käänsi pelaajan pään jo nyt. Kun tammikuu koittaa, ja ranskalainen saa alkaa katsoa muiden seurojen tarjoamia käsiä, ei pokeripöydässä ole kuin yksi pelaaja.

Samaisessa El Largueron haastattelussa Pérez totesi myös, etteivät fanit ole vihaisia, jos seura ei hanki Mbappéa vielä tänä kesänä, koska he ymmärtävät, että seura tekee parhaansa, eikä kaikki vain ole mahdollista. Nyt seurapresidentti on toteuttanut itse oman ennustuksensa, sillä kukaan maailmassa ei voi syyttää Real Madridia yrityksen puutteesta. Oli yritys todellista tai ei.

Samalla ensi kesäksi käytännössä varmistunut siirto on voitto jalkapallolle, sillä se jakaa huippupelaajat tasaisemmin ympäri Eurooppaa ja pitää liigojen sekä seurojen väliset voimasuhteet tasaväkisempinä. Pelasi Pérez bluffilla tai ei, kerrankin hänen suuruudenhulluutensa oli jalkapallolle hyväksi.