Barcelonan Messi-huolet vaikuttivat vielä reilu viikko sitten olevan poispyyhityt, kun La Liga tiedotti merkittävästä, noin 2,7 miljardin euron arvoisesta yhteistyösopimuksesta pääomasijoitusyhtiö CVC:n kanssa. Tuolloin vielä uskottiin, että Barcelonan saamalla osuudella 270 miljoonalla eurolla seuran olisi mahdollista rahoittaa Lionel Messin uusi sopimus, ja pahin talousahdinko olisi ohi.

Sittemmin käänteet ovat olleet nopeita. Pian selvisi, ettei Messin kiinnittäminen onnistu siitä huolimatta. Sopimuksen suurimmat suorat hyötyjät Barcelona ja Real Madrid puolestaan julkaisivat julkisen vastalauseensa tehdylle CVC-sopimukselle syyttäen La Ligaa kilpailutuksen ja läpinäkyvyyden puolesta.

Niiden näkemyksen mukaan sopimus vaarantaisi seurojen tulevan rahavirran, sillä CVC saisi peräti 50 vuoden ajaksi oikeuden 11 prosentin osuuteen La Ligan TV-sopimusten arvosta. Jättiseurojen vastustuksesta voi lukea lisää täältä.

Nyt Messi on jo jatkanut matkaansa Pariisiin, mutta CVC-sopimuksen toteutuminen on edelleen hämärän peitossa. Real Madrid teki La Ligasta jo virallisen valituksen, ja nyt se on saanut arvovaltaista tukea Espanjan jalkapalloliitto RFEF:ltä. RFEF tiedotti keskiviikkona puoliltapäivin, että se pitää La Ligan ja CVC:n solmimaa sopimusta ”täydellisen lainvastaisena”.

RFEF

@rfef
🚨 COMUNICADO | LA RFEF CONSIDERA TOTALMENTE ILEGAL EL ACUERDO CVC-LNFP

ℹ️ bit.ly/ComunicadoRFEF…

RFEF:n keskeinen kritiikki on osin sama kuin Real Madridilla ja Barcelonallakin. Myös sen mielestä sopimusta on valmisteltu kiireessä ja katseilta salassa, ilman vaadittua läpinäkyvyyttä. Sen mukaan suurimmat hyötyjät ovat CVC ja La Ligan taustavaikuttajat, eikä sopimus ole seuroille taloudellisesti kannattava, vaan pikemminkin hyvin huono.

RFEF:n näkemyksen mukaan sopimus on hyvin epätasa-arvoinen ja kaukana oikeudenmukaisesta. Lisäksi se nostaa esille seikan, että tulevina vuosina La Ligaan nousevat seurat jäisivät tyystin vaille mitään osuutta sopimuksen tuomista tuloista, mutta niiden osuus TV-tuloista pienenisi. Näin ne jäisivät vääjäämättä ilman minkäänlaisia etuja, jos sopimus astuisi voimaan.

Real Madrid ilmoitti jo tiistaina, että se aikoo aloittaa oikeustoimet La Ligaa ja sen puheenjohtaja Javier Tebasta vastaan.

GOAL

@goal
Real Madrid have announced they will take civil and criminal legal action against La Liga president Javier Tebas over the CVC investment deal.

Vastaavaa sopimusta CVC Capital Partnersin kanssa on viritelty aiemmin myös Bundesliigassa ja viime syksynä Serie A:ssa, mutta molemmat hankkeet kaatuivat. Nyt sama kohtalo uhkaa toteutua myös Espanjassa. Javier Tebasilla oli oma roolinsa myös Italian CVC-pyrkimyksissä.